Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Vietnami ünnep a Cserepesen

Szeged - Tran Thi Kim Yem főzött. Volt pho, thit nuong, nem és com rang. 25. évfordulóját ünnepelte tegnap a szegedi Cserepes sori piacon a vietnami közösség.
Toi yeu Viet Nam! Azaz: szeretem Vietnamot. Ezzel a mondattal könnyű volt sikert aratni és mosolyt csalni az arcokra vasárnap délután a Cserepes soron, ahol a helyi vietnami kolónia ünnepelte Szegedre érkezésének 25. évfordulóját.

A közösség motorja, a rendezvény szervezője, Kisvirág (Le Thi Huynh Hoa) könnyeivel küszködve mondta el beszédét. – Igazi nagy családdá nőtte ki magát a barátságunk. Fogadják kultúránk egy kis szeletét szeretettel – köszöntötte a közel 150 fős vendégsereget a piac egyik fedett standján.

A menü pho (csirkehúsos tésztaleves), thit nuong (grillezett sertéshús), nem (tavaszi tekercs) és com rang (sült rizs) volt. Az asszonyok a főszakács Emese (Tran Thi Kim Yem) vezetésével hajnal óta sütöttek-főztek. 800 tavaszi tekercs és 30 liter leves készült, amihez 12 kilogramm rizs, 22 kiló sertés- és 20 kiló csirkehúst használtak fel.

Kisvirág elmondta, legutóbb 2010-ben járt szülővárosában, Saigonban. A vietnami asszony 25 évvel ezelőtt, 1989 augusztusának végén érkezett Szegedre.

Vietnami ünnep a Cserepesen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Itt megszoktunk már. Nekem ez az otthonom – fogalmazott. Lányának, a joghallgató Huszár Krisztinának már nincs is vietnami neve. Édesanyja azt mondta, fontosnak tartja, hogy lánya megismerje a vietnami kultúrát és nyelvet, ezért amikor lánya óvodásként már jól beszélt magyarul, elkezdte vietnamiul tanítani.

Erdős István, a piac igazgatója az asszonyokat virággal, a férfiakat pezsgővel köszöntötte. – Elindultatok szerencsét próbálni, de az, hogy most itt vagyunk, nem a szerencsének köszönhető, hanem a kitartásotoknak és a szorgalmatoknak. További 25 évet kívánok nektek! Sikerre vagytok ítélve. Hiszen ahogy ti mondtátok: „Főnök, mi legyőztük az amerikaiakat" – mondta a piac igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugóval indult a tanév

A reggeli becsöngetéssel egy időben megállt az élet a Madách és a kis Ságvári körül: bedugult a… Tovább olvasom