Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Vigadó helyett arab központ?

Szeged - Hosszú ideig Arab Oktatási és Kulturális Központ néven kínálta a tulajdonos befektetési lehetőségként az egykori Hungária Szállót. Miután érdeklődtünk a QUAESTOR Invest Kft.-nél, az ajánlat eltűnt a cég honlapjáról. Kérdéseinkre több mint egy hét elteltével sem kaptunk választ.
˝A Quaestor Csoport számára Szeged emblematikus épületének, a Hungária Szállónak a megújítása stratégiai cél. Lehetséges befektető társakat keresünk ennek megvalósításához. A műemléki védelem alatt álló Tisza-parti épület újjászületésének egyik koncepciója lehet a Magyarországon és Kelet-Európában is egyedülálló Arab Oktatási és Kulturális Központ (AOKK) létrehozása˝ – olvasható a www.aokk.hu/hu/projektrol című honlapon, amely múlt hét keddig a QUAESTOR Invest Kft. honlapján keresztül volt elérhető.

A közel 1800 négyzetméteres telken fekvő, 6000 négyzetméter alapterületű műemlék épület tulajdonosa a QUAESTOR Invest Kft. Miután múlt hétfőn e-mailben érdeklődtünk Bende Gyöngyinél, a Quaestor kommunikációs igazgatójánál, az oldal elérhetetlenné vált.

Kávézó, pub, bisztró

Az épület 1897-ben Kass Vigadó néven nyitotta meg kapuit. Az első világháborút követően szállodává alakították, 1949-ben államosították, majd az 1976-os bezárásáig Hungária néven szállodaként üzemelt. Tavaly júniusban sörkertként, majd november 22-én, szombaton exkluzív műsorral egybekötött esten Hungi Vigadó néven nyílt meg újra a Régi Hungária.

Az együttműködő partnereknél azt írja a honlap, a fejlesztés mellett szól, hogy az egyetem részéről komoly szándék mutatkozik a szaúdi és más arab térségből érkező diákok fogadására. „Ennek érdekében egyetemi delegáció tárgyalt a kinti felsőoktatási miniszterrel, illetve Abdullah bin Salmannal, aki a King Saud University tudományos és külkapcsolati vezetője. A helyi önkormányzat és a projektgazda érdekei egy irányba mutatnak, hiszen a fejlesztéssel megoldódik a város egyik legszebb épületének hasznosítása" – írják.

Vigadó helyett arab központ? Fotó: Kuklis István
Vigadó helyett arab központ? Fotó: Kuklis István

Újszászi Ilona, a Szegedi Tudományegyetem szóvivője elmondta, az egyetem folyamatosan tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy minél nagyobb számban fogadhasson külföldről, így többek között az arab térségből érkező diákokat. – Az arab központ ötletét a QUAESTOR cégcsoport vetette föl. Szabó Gábor rektor úgy véli, minden olyan kezdeményezés támogatásra méltó, amely hozzájárul a szegedi egyetemi képzés nemzetköziesítéséhez – tájékoztatott az egyetem szóvivője. Az SZTE mintegy 27 ezer hallgatója közül több mint kétszázan érkeztek arab országokból. Az egyetem hét karán tanul arab hallgató, többségük az orvosin.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁSZ-vizsgálat a SZEHŐ-nél

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. gazdálkodását vizsgálta az Állami Számvevőszék a 2008–2012-es időszakban. Tovább olvasom