Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Vigaszágról 713 gólya jutott Szegedre

Csak a fizetős szakokra, de csak egyetlen helyre nyújthatták be jelentkezési lapjukat a pótfelvételizők. A szegedi egyetem 7840 elsőéves diákja közül több mint hétszáz vigaszágon jutott a gólyák közé.
Megveszi a diplomáját a Szegedi Tudományegyetem idei elsőéves hallgatói közül az 3417 diák, akik költségtérítéses képzésre váltottak belépőt. A felsőoktatási intézményekbe való bejutás ezen formáját 1997 óta teszi lehetővé a törvény, Szegedre idén 6187 fiatal így pályázott.
Köztudott, hogy a fizetős szakokon általában alacsonyabb pontszámmal is be lehet kerülni. Idén például 47 ponttal kevesebbet kellett elérnie a költségtérítéses diáknak, mint az állam által taníttatottnak a Szegedi Tudományegyetemen a munkaügyi kapcsolatok főiskolai szakon, ahol 121, illetve 74 jelentette a belépőt. Aztán mondjuk a kommunikáció-magyar szakon az ingyenes képzésen 134, a fizetősön 120; a közgazdász-gazdálkodó szakon 135, illetve 94 pontnál húzták meg a vonalat. Idén legalább 72 pontot el kellett érnie a fizetős szakokra pályázóknak is a sikeres felvételihez.

E körbe cseppentek most a pótfelvételizők is. A „nyári felvételi" elnevezésű jelentkezési lapot benyújtóknak ugyanis csak költségtérítéses helyek maradtak. Az egyetemek és a főiskolák több mint tízezer helyére felvételizhettek a vigaszágra szorulók. Az SZTE 11 kara közül egyedül a zeneművészeti nem hirdetett pótfelvételit. A további tíz kar által felkínált több mint hétszáz helyre közel ezren jelentkeztek. Ugyanakkor a pótfelvételivel próbálkozók sem érdeklődtek például a mezőgazdasági menedzser-asszisztens szak iránt. A gyógyszerésztudományi kar mindössze 4 helyet hirdetett, s töltött be sikeresen. A vigaszágiak közül a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karra jelentkeztek a legtöbben: a 315 pályázó közül 298 sikerrel vette az akadályt.

Az SZTE különböző képzési formáira összesen közel 18 ezer 600 fiatal jelentkezett, s közülük 7840 pályázóból lett gólya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillióval többe kerül az esős évszak

Az esős nyár közel százmillió forintos pluszköltséget jelentett a Szegedi Környezetgazdálkodási… Tovább olvasom