Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Vigyázat! A Comore-szigetekről érkezik az átverős telefonhívás

Magyarország, Szeged - Súlyos ezrekbe kerülhet, ha valaki válaszol a mobiljára érkező trükkös, általában Afrikából indított hívásokra és szöveges üzenetekre.
Sokan kaptak az elmúlt napokban hívást egy +269-cel kezdődő számról. A nemzetközi telefon-előhívó számok listájából kiderül: az előhívó a Comore-szigetekhez tartozik.

A jelenség nem újdonság, tavaly hasonló helyzet fordult elő Magyarországon, ám akkor az előhívő szám 23-mal és 24-gyel kezdődött. A témában akkor a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szólat meg. Azt közölték, hogy a hívások döntően Afrikából érkeznek, jellemzően megcsörgetik a véletlenszerűen kiválasztott felhasználót, és abban bíznak, visszahívást kapnak. A másik módszer, hogy sürgős választ vagy visszahívást kérnek SMS-ben, de a végeredmény mindkét esetben ugyanaz. Komoly pénzekkel rövidíthetik meg a gyanútlan ügyfelet. A trükkre egy szervezett bűnözői hálózat alakult ki Afrikában.
 
Ezt a számot soha ne hívja vissza, mert sokba fog kerülni! Fotó: Karnok Csaba
Ezt a számot soha ne hívja vissza, mert sokba fog kerülni! Fotó: Karnok Csaba

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács se tudta megmondani pontosan, hogy milyen módon, de komoly jutalékért valahogyan beékelődtek a szolgáltató és a felhasználó közé. Miután Afrikában a jogi szabályozás meglehetősen hiányos, valamilyen „homályos" jogviszony alapján a csalók meg is kaphatják ezt a pénzt. A megkárosított ügyfél aztán már csak a számláján látja, mi történt. Akkor sem tudtak mást tanácsolni, mint hogy nem szabad felvenni ezeket a telefonokat, nem kell válaszolni az SMS-ekre, és tilos visszahívni a számot.

A három nagy hazai mobilszolgáltató sajtóosztályán érdeklődtünk. A szolgáltató Magyarországon ki tudja-e iktatni ezeket a kéretlen hívásokat? Lapzártánkig sehonnan nem kaptunk választ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétszakadt egy 6-os BMW a Felső Tisza-parton - fotókkal

Szétszakadt egy 6-os BMW a Felső Tisza-parton - fotókkal
Kiszakadt a futóműve, kerekei több 10 méterre a roncstól álltak meg. Tovább olvasom