Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Vigyázat, csalók! - Visszaélnek a Reménysugár Alapítvány nevével

Szeged - Olvasónk jelezte, hogy Reménysugár néven pénzt kértek tőle telefonon a szegedi Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ megsegítésére. A szegedi Reménysugár Alapítvány kapcsolattartója és a klinika igazgatója szerint átverésről van szó.
Felháborodva telefonált olvasónk néhány napja Csörög rovatunkba. Felhívta figyelmünket, hogy Reménysugár néven valaki pénzt próbált kicsalni tőle. Az őt kereső illető arra hivatkozott, hogy a szegedi gyermekklinikának gyűjt, az igazgató, Túri Sándor professzor tudtával.

– Egy nő hívott telefonon, azt mondta: ha 3 ezer forint fölött adományozok, akkor futár jön ki személyesen, és elviszi a pénzt. Ha kevesebbet fizetek be, akkor csekken kell fizetnem. Nem hittem neki– mondta olvasónk.

Felhívtuk a szegedi Reménysugár Alapítvány kapcsolattartóját, dr. Bartyik Katalint. A doktornő hangsúlyozta: hazugságról van szó, valaki így akar kicsalni pénzt hiszékeny emberektől, ők nem élnek ilyen módszerekkel.

– Nem vagyok kapcsolatban velük– erősítette meg Túri Sándor professzor is. – Már a Kárász utcán is előfordult, hogy visszaéltek a nevemmel.

Olvasónk megadta a telefonszámot, amiről keresték. Sikerült beszélnünk egy nővel, aki honlapjuk címét is megmondta. Létező weboldalt találtunk, ahol a klinikáival való együttműködésről is olvasható információ. Túri Sándor azonban semmit sem tudott erről.

A háttérzaj miatt nem igazán értettük, mit is mond a vonal túlsó végén lévő nő a fizetési lehetőségeinkről. Szóltunk, hogy nem értünk mindent pontosan. Mentegetőzni kezdett.

– Elnézést kérek, de a többi kollégám is azon van, hogy másokon segítsen, folyamatosan telefonálunk.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. andrisne 2011. szeptember 27. 12:39
  „Szia Gilemerald!!Nem stimmel a két cím!!!Nézted???Én már nem nagyon értem ezt az egészet!!!Ha tavaly megszűnt,hogy gyűjtik még most is pénzt???”
 • 26. Gilemerald 2011. szeptember 27. 10:40
  „A Pestieket nem lehet hívni..:(:(:(Miért?:O”
 • 25. Gilemerald 2011. szeptember 27. 09:15
  „Na....De jó,hogy találtam eme cikket!Engem is hívtak,ugyanaz a sztorim,mint itt az emberek nagy részének.Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét,hogy a Budapestieket,mint Alapítvány,kivonták a forgalomból....itt található..: http://ads.deltha.hu/kobanya/kt/2010/0826/napi/010E0826.-52KT(1).pdf

  Nekem ma reggel 8-kor telefonált a "futár",hogy jön....Megvárom...és felírom az autó rendszámát.Meg a mobilszám is megvan,ahonnan hívtak...:)Hátha ezzel már lehet valamit kezdeni......:SGondoljunk csak bele...Ha csak 100 ilyen csekket osztanak szét,mondjuk 300-ból...:)az már jó bevételnek számít.Ha már ezzel tudok segíteni valamit,akkor nekem megéri ,hiszen csak egy papír meg toll..:)A futárt is megbízza valaki...De az már nem az olvasó hatásköre kideríteni..:)Eddig szórólapokként kaptam az ilyen ajánlatokat,tudtam dönteni,hogy fizetek vagy nem,illetve mikor...De ez valami új....Futár.....áááá..:D:D:DHa összefogunk a végére tudunk járni..:)Kicsi,apró segítségekkel...:)”
 • 24. andrisne 2011. szeptember 26. 05:08
  „Kedves 26. ros-mary-53@hotmail.com 2011.09.25. 18:18
  Az alapítvány nevén van a telefonszám is,amiről hívtak!A futárszolgálat pestről nem csak szöveg!!Én már a futárral is beszéltem,ő hívott és állítólag futárcégtől volt,akit az alapítvány bízott meg!.....és a szegediek is tudnak róla!Szerintem nem én vagyok az egyedüli,aki beszélt a szegediekkel és felhívta a figyelmüket erre!”
 • 23. Cinea 2011. szeptember 25. 20:02
  „Ha jól értem, az alapítvány létezik, de telefonon nem gyűjtenek? Engem is többször hívtak már, el szoktam beszélgetni a hívóval, pl. hogy éri meg nekik pestről lejönni 4 ezer Ft-ért, az én 4 ezer Ft-omnak hány %-a jut a célhelyre, mert ugye max. 80 %át leírhatják költségként, hogyan részesülhet az összegyűjtött pénzből egy rászoruló, .. stb Nem tudott semmire válaszolni, azt mndta, neki csak a gyűjtés a dolga. Én meg gondolatam, jogom van tudni, ha adakozok, mire költik. Szerencsére nem adtam, karitatív hajlamaimat másképp élem ki.”
 • 22. ros-mary-53@hotmail.com 2011. szeptember 25. 18:18
  „Vannak dolgok, amiket nem értek, miért nem tudjátok. Honlapot bárki csinálhat, és olyan szöveggel, amilyennel akarja, valóságtartalmát senki sem ellenőrzi. Hivatkozhat bárkire, írhat rá bankszámlaszámot, és telefonos mesét is kitalálhat mellé. De hogy erről nekem, vagy a nevén nevezettnek miért kellene tudnia, azt nem értem. Honlapja lehet bejegyzett alapítványnak, magánszemélynek, bárkinek, csalóknak is. Több kommentelő említi, hogy a klinikának erről a honlapról tudnia kellene. Miért? Senki sem szólt nekik, hogy csalni fogunk, és mostantól rátok hivatkozunk. Amit még nem értek, az a futárszolgálat Pestről szöveg, hogy lehet ezt Szegeden bevenni? Valaki felhív telefonon, bemond valamit, és fizetünk? Utána meg veszekszünk a csalókkal, ahelyett, hogy a rendőrséget értesítenénk, hogy lassan nálunk lesz egy csaló, kérdezni kellene a megbízóról. A butaság árát megfizettétek, jól tartjátok a rafinált pénzgyűjtőket.”
 • 21. Horthyszobor 2011. szeptember 25. 16:43
  „Kárász utcán a Lestyanok szedik az adományt. A rendőrség meg nem csinál semmit. Van hogy egy tíz éves kislányt küld ki az apja és a JATE teremből figyeli mennyit kaszál a lány. Ha nem
  Ment az Uzlet megverte! Hol vannak a rendőrök miért nem figyelik az ilyen etnikai bűnözőket???”
 • 20. andrisne 2011. szeptember 25. 14:37
  „Hogy honnan vették a telefonszámomat nem tudom,mert titkos elvileg.Kérdeztem akkor a hölgytől....válasz:az adatbázisból!!!De hogy milyenből,az a mai napig is kérdés számomra!!!”
 • 19. 620829 2011. szeptember 25. 11:53
  „EMBÖRÖK!

  1-Hogyan mer bárki is zaklatni ilyennel?
  2-Honnan szerzik meg a címet-telefonszámot?
  3-Ennyi erővel az összes pénzét mindenki szétoszthatná etiópiai gyerekek között...ő meg halljon éhen...mert ő mát nem kap majd segítséget.....habár hunniában a hajléktaklanok több juttatásban részesülnek-mint a normális adófizetők...az élősködők széles rétegét még nem is említem.”
 • 18. 620829 2011. szeptember 25. 11:39
  „Megkeresésre egy egyszerű válasz...keressék császárunk...majd ő ad a sok adóból !...vagy nem.”
 • 17. csmano 2011. szeptember 25. 09:21
  „Engem Csütörtökön hívtak fel ugyanezzel az adomány szöveggel, még nem ért ide a futár, de akkor már nem is fogom átvenni a csomagot, remélem valaki végre tesz egy rendőrségi feljelentést, mert ez gyalázat, hogy ilyen pofátlanul szemtelenül és BÜNTETLENÜL lehet átverni a jóindulatú embereket ebben a kis országban.”
 • 16. dagi822 2011. szeptember 25. 07:17
  „Akkor ezt már én is benyaltam már nem is egyszer,gyönyörű így adakozzon az ember,ezek után soha többet senkinek! És a legdurvább,hogy ezt háromszor megcsinálták velem pesti futár jött és vitte a pénzt,én veréb meg ezek szerint azt hittem jó helyre megy. csaba”
 • 15. andrisne 2011. szeptember 25. 05:12
  „jancsika!
  Nagyon jól teszed,ha utána jársz!Amikor engem kerestek,nekem is ez fordult meg a fejemben...mentségemre legyen szólva,hogy ez a télen volt és komoly influenzával küzdöttem....elég volt a magam baja!De ha valami nem tiszta,akkor ideje már tenni valamit!”
 • 14. jancsika 2011. szeptember 24. 22:37
  „Na akkor most hogy is van ez? Itt a kezemben a pesti címről érkezett levél. Futár hozta, pénzt meg vitte. Másodszorra történt ez. Akkor ezek szerint ez a behúzás? Ha igen, még jelentkezem. Itt is, meg az alapítványnál is. Soha nem szoktam így adakozni, de mióta a fiam megszületett, mondom én is segítek, hiszen gyerekeken nem segíteni nem tudnék. Ezek szerint ha jól értem, ez az alapítvány köszönő viszonyban sincs a szegedi gyermekklinikával. Ha ez így van, akkor a kiküldött papírok hamisak. Hétfőn utánajárok. Ha átverés, akkor ennek még lesz folytatása, ha már a köz nem megy utána. Ha nem átverés, akkor már most elnézést kérek a bizalmatlanságért... de ezzel mégiscsak megvárnám a hétfőt.”
 • 13. kalkutta 2011. szeptember 24. 20:18
  „Egy ide kapcsolódó történet.
  A tengeren túlon voltam mobitelefonom éppen bekapcsolva. Felhív az adománygyűjő akinek hangját már ismertem. A lentebb is említett mentősöknek gyűjtött. Azonnal figyelmeztettem, hogy messze vagyok és a beszélgetés ára könnyen elviheti az adomány árát. Egyáltalán nem érdekelte! Őt nyilván úgy fizetik, hogy hány kuncsaftot fogott és azok mennyit fizettek be. A telefonköltség meg feloldódik a ,,cég" amúgyis tekintélyes telefonszámlájában. No, én akkor fejeztem be a ,,mentősök" támogatását.
  Idén nyáron mégiscsak behúztak a csőbe. Éppen azzal, hogy állítólag a szegedi Gyermekklinikának gyűjtenek fontos gépekre! Ismerve klinikáink ellátottságát bedőltem.
  Az is valóban furcsa, hogy futárszolgálattal gyűjtik be a pénzt. Más célból sokat használom az egyiket és tudom, hogy ez akár több ezer forintba is kerülhet. Rákérdeztem és úgy magyarázták, hogy egyezségük van a futárszolgálattal és nekik ezt olcsóbban csinálják. Ezek után ezt is nehéz elképzelni!
  Soha többé nem adakozom semmilyen számlára! Csak akkor adok ha közvetlenül a rászorulónak adhatom. Kár, mert a közös adakozás ereje éppen abban lenne, hogy az összeadott forintokon valamilyen drágább gépet lehetne venni amit egyetlen adakozó sem tud egymaga megvásárolni.
  Éppen ezért lett volna szükség arra, hogy a becsületesen működő alapítványok vigyázzanak a terület tisztaságára. Ha a Gyermekklinika és Túri professzor nevét tudtuk nélkül használják akkor az közönséges csalás, szélhámosság. Az ő hitelük rontása és így feljelentést kellett volna tenniük.”
 • 12. kalkutta 2011. szeptember 24. 19:21
  „A szegedi klinika miért nem vette észre korábban, hogy visszaélnek a nevével?”
 • 11. andrisne 2011. szeptember 24. 18:42
  „Pontosan ugyanezzel a módszerrel és szöveggel hívtak fel engem is ettől a pesti alapítványtól.A hölgy nagyon meggyőző volt és ráálltam a dologra.Közölte,hogy ebben és ebben az időpontban futárt küldenek a pénzért!Budapestről!!!!!Itt már kezdtem gyanakodni....rákerestem a neten ,felhívtam a gyerekklinikát,beszéltem is Bartyik doktornővel.Szó szerint ugyanezt mondta nekem is,mint a fenti cikkben.Olyan szinten felháborodtam,hogy azonnal tárcsáztam a budapesti számot.Közöltem,hogy egy fillért sem adok,tekintsék semmisnek a megbeszélésünket.
  De a legnagyobb meglepetés ezután jött.....a futár hívott,hogy úton van Pestről a pénzért és alkalmas e az időpont nekem????????!!!!!!!
  Újra telefon Pestre.Kérdeztem,hogy képzelik??....és még nekik állt feljebb!!!Megjegyzem:nem a pénzt sajnálom a gyerekektől!!Ahogy tőlem telik,a kevésből ami nekem is van,segítek!De azt a pofátlan magatartást,amit a pestiek csinálnak....!!!
  Egyébként én Bartyik doktornőnek hiszek!!!
  Ez itt a szegedi alapítvány linkje:
  http://remenysugar.szeged.hu/
  Ez a pestieké:
  http://www.remenysugar.hu/
  ....és itt még egy link!Itt mentőállomásnak gyűjtenek ,csak az a bibi,hogy az érintettek erről mit sem tudnak!
  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=294731”
 • 10. orinoco 2011. szeptember 24. 18:19
  „A "Reménysugár" a Dél-alföldi Haematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány honlapja http://www.remenysugar.szeged.hu. Kapcsolattartó: Dr. Bartyik Katalin. Bankszámlaszám: 10402805-28017662-00000000. A Gyermekklinika honlapjára hamarosan fel fogják tenni az alapítványok adatait (http://www.szote.u-szeged.hu/pedia/az-intezetrol/6_hu.html).”
 • 9. baloghkatica 2011. szeptember 24. 17:50
  „Bocs, több reménysugár elnevezésű alapítvány van a nonprofit piacon, lehet rossz címet másoltam be?!?”
 • 8. baloghkatica 2011. szeptember 24. 17:48
  „http://www.remenysugar.hu/munka.html

  :D ez az alapítvány pesti! és telefonos módon gyűjt!

  Szerintem a szervezet annyi telefonos embert foglalkoztat, hogy maga sem tudja, hogy mennyit!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvbemutatón Rómában

Szeged - Szegedi Tudományegyetem és a Veronai Tudományegyetem közös kiadásában Olaszországban… Tovább olvasom