Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Vigyázz csúszik - jégpáncéllá változtak Szeged mellékutcái

Szombat estétől vasárnap reggelig négyszáz gyalogos törte kezét-lábát az országban. Szegeden is teljesen lefagytak a mellékutcák és a nem takarított járdák.
09.09 Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat mindenkit arra kér, ha teheti, maradjon otthon, ám, ha valakinek mégis útnak kell indulna, már az első lépéseknél legyen nagyon óvatos a jeges, felfagyott járdákon, lépcsőkön, és lehetőleg kapaszkodjon korlátokba, kerítésekbe. Az útra kelőktől azt is kérte, megfelelő talpú cipőben induljanak el, bár "tükörjégen" még egy helyben állva sem könnyű talpon maradni - jegyezte meg.

A szóvivő közlése szerint a mentősök alig győzik a munkát, egymást érik a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztják őket. A sérültek között egyaránt vannak fiatalok és idősek - tette hozzá.

08.10 Az ónos esőt az ország nyugati feléhez képest lényegében megúszta Csongrád megye - éjfél körül esett valamennyi -, ám a jégpáncéllá vált mellékutcákat nem. Szegeden nem csak a külső városrészekre jellemző, hogy az erősebb utcák, fő közlekedési utak, ahol a buszok is járnak, makulátlanok, miközben néhány méterrel arrébb, a mellékutcákon gyakorlatilag alig lehet közlekedni. Idősebb, boltba induló embereknek "garantált" a combnyaktörés.

A Csap utca tökéletes, a Pápai teljesen le van vagyva Petőfitelepen.
A Csap utca tökéletes, a Pápai teljesen le van fagyva Petőfitelepen.
Fotó: Kovács Luca

02. 05.05 Több megyében és a fővárosban is mérsékelték az ónos eső miatt kiadott riasztásokat, de hat nyugati megyében továbbra is a legmagasabb, piros fokozat van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnali, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében vannak még érvényben legmagasabb fokozatú piros riasztások. Ezeken a területeken még a következő órákban is jelentős mennyiségű ónos csapadék hullhat.

Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyében jellemzően narancssárga, vagyis másodfokú riasztások vannak érvényben. Így ezeken a területeken is még tartós ónos esőre kell számítani a következő órákban. Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye nagy részén citromsárga, vagyis elsőfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt. A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén további, változó intenzitású ónos eső várható, többfelé erős jegesedéssel. Az ónos esőt az északi tájakon néhol havazás, fagyott eső válthatja fel. Az ország középső részén a délelőtti órákig várhatóan megszűnik a csapadék, majd ezt követően a Dunántúlon is csökken a csapadék intenzitása. Legtovább a nyugati megyékben várható tartósabb ónos eső - tették hozzá. A katasztrófavédelem továbbra is nyomatékkal kéri a lakosságot, hogy a piros riasztással érintett területeken semmiképpen ne induljon útnak, és fontolja meg az indulást a narancs riasztású területeken is

Jégbordás, csúszós utakra még vasárnap is lehet számítani a megyében
Jégbordás, csúszós utakra még vasárnap is lehet számítani a megyében

21.49 - Korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek forgalmát
Somogy, Zala, Fejér és Tolna megyében az ónos eső okozta rendkívüli időjárási viszonyok miatt - költe a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság facebook-oldalán szombaton este.

A megyék területén valamennyi érintett járművet várakoztatja a rendőrség.

A rendkívüli időjárási körülmények között járhatatlanok Bács-Kiskun megyében az alábbi utak és útszakaszok: az 5501-es út Csikéria-Bácsalmás között, az 5504-es út Bácsbokod-Mátételke között, az 55101-es jelzésű Mátételke bekötő út. Az 5507-es út Bácsszőlősnél nehezen járható.

Az M7-es autópálya teljes somogyi szakaszán hatvan kilométeres sebességkorlátozás lépett életbe 19 órától a jegesedés miatt. Ausztria felől a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek nem léphetnek be Magyarország területére.

Szerbiába egyetlen magyarországi határállomásnál sem lehet átkelni, egyedül Röszkénél térhetnek haza a határ közelében élő szerb állampolgárok.

19.29 - A katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy azokon a területeken, ahol ónos esőre lehet számítani, a fokozott balesetveszély miatt senki ne induljon útnak.

Akik pedig már úton vannak, rendkívül körültekintően közlekedjenek, és ha kell, arra alkalmas helyen álljanak meg - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez szombat este eljuttatott közleményében.

Emlékeztettek, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt a legmagasabb fokú, piros riasztást adta ki Zala és Vas megye teljes területére, valamint Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Győr-Moson-Sopron megye több járására.

18.37 - Több megyében a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki az ónos eső miatt a meteorológiai szolgálat szombaton kora este.

Zala és Vas megye teljes területére, valamint Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Győr-Moson-Sopron, megye több járására adták ki a piros riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban jelentős mennyiségű ónos eső eshet.

Emellett az ország teljes nyugati felében, valamint a Duna vonalától keletre eső több járásban is első vagy másodfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétlépcsős veszélyjelzési rendszere szerint először figyelmeztetést adnak ki azokra a megyékre, amelyekben a nap folyamán veszélyes időjárási események várhatók. A riasztás kiadása azt jelzi, hogy az adott területen már a következő órákban számítani kell a jelzett veszélyes időjárási jelenségekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint kilenc megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – van érvényben a legmagasabb fokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken több mint 5 milliméternyi ónos eső hullhat.

Ugyancsak tartós ónos esőre kell készülni, s ezért narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint Budapest területén. Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.

Kiemelten a Nyugat-Dunántúlon vasárnap délig jelentős mennyiségű ónos eső várható, amely erős jegesedést okoz. A csapadék a Duna-Tisza-közére és a főváros térségére is átterjedhet, de ott kisebb mennyiség várható. Az ónos eső, fagyott eső mellett főként az Észak-Dunántúlon és Budapest környékén kisebb havazás is kialakulhat.

A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnapra is tizenegy megyére – köztük öt nyugati megyére piros – figyelmeztetést adtak ki.

Korábban írtuk:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétlépcsős veszélyjelzési rendszere szerint először figyelmeztetést adnak ki azokra a megyékre, amelyekben a nap folyamán veszélyes időjárási események várhatók. A riasztás kiadása azt jelzi, hogy az adott területen már a következő órákban számítani kell a jelzett veszélyes időjárási jelenségekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint tizenkét megyére - Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest - valamint a fővárosra is kiterjesztették az ónos eső miatti másodfokú figyelmeztetést.

Békés, Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

Az erős széllökések és hófúvás veszélye miatt korábban kiadott figyelmeztetéseket visszavonták.

"Nagyon fontos kiemelni, hogy ónos eső idején az utak sózása hatástalan, mivel a megelőzésképpen kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását, intenzív csapadék esetén az eső a preventív módon kiszórt síkosságmentesítő anyagot is le tudja mosni a burkolatról.

Így a síkosságot csak akkor tudjuk hatékonyan csökkenteni, ha az eső már elállt, ráadásul a csapadék elállta után a munkagépeinknek is a csúszós útszakaszokon kell elvégezni munkájukat, tehát ilyenkor a síkosságmentesítés jóval több időt vesz igénybe.

A felsoroltak miatt társaságunk nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak, mivel várhatóan balesetveszélyes, síkos útszakaszok alakulhatnak ki!

Kérjük az autósokat, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel Útinform szolgálatunk utinform.hu, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság katasztrofavedelem.hu, az Országos Meteorológiai Szolgálat met.hu és az Országos Rendőr-főkapitányság police.hu weboldalát, illetve ezen szervezetek hivatalos közösségi oldalait, ahol friss információkat szerezhetnek az időjárási helyzet alakulásáról, az aktuális útállapotokról és az esetleges korlátozásokról" - áll a Magyar özút Zrt. közleményében. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődbűntettel vádolják a sertéstenyésztőket

Csődbűntett vádjával állnak a bíróság előtt a kétezres évek két legnagyobb megyei sertéshizlaló cégének vezetői. Tovább olvasom