Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Viharos viták után startolt az útépítés

Szeged - 20 utca kap hamarosan új burkolatot a tavalyi városi pénzkeretből. A 150 millió forint elosztását sok vita övezte, és a kivitelezés pályáztatása sem ment simán.
A hattyastelepi Mokrini utcában dolgoztak múlt héten a Colas Út Zrt. vezette útépítő konzorcium munkásai. Előkészítik az aszfaltozást: csatornafedlapokat emelnek, padkát igazítanak. Szakaszosan haladnak.

Előtte a kecskéstelepi Sziget utcában jártak, a következő a móravárosi Móra utca. Mint megtudtuk, a leglátványosabb részhez, az aszfaltozáshoz időjárástól függően április 8-án fognak hozzá, és május végéig tart majd az új burkolat leterítése.

A nettó 117,6 millió, bruttó 149,3 millió forint értékű útépítési csomag a város tavalyi pénzkerete. 20 utca kap belőle új aszfaltszőnyeget. A Sziget, a Mokrini és a Móra utcán kívül érinti a beruházás az alsóvárosi Kácsa, Kisfaludy és Szivárvány utcát, illetve a Csonka utca Szabadság téri részét. Béketelepen a Medikémia melletti utat javítják, Dorozsmán a Barátság és a Gyalu utca, Hattyastelepen a Fűtőház köz, Rókuson a Bodzafa, valamint a Francia utca Öthalom és Körtöltés utca közti része lesz soron.

A hattyastelepi Mokrini utcát is felújítják. Fotó: Frank Yvette
A hattyastelepi Mokrini utcát is felújítják. Fotó: Frank Yvette

A petőfitelepi Halas utca elejét, a tápai Csatár utcát és a Honfoglalás utcai buszfordulót, illetve a Régész tér templombejáróval szemközti részét újítják fel. Újszegeden a Fülemüle utca Hargitai utca és Fő fasor közti szakaszára, illetve az új-petőfitelepi Balatoni és Réz utcára jut a pénzből.

A korábbi listán szereplő tápai Tigér utcára nem futotta.

Tavaly májusban cikkeztünk róla, hogy homlokegyenest más felújítási csomagot fogadott el a közgyűlés jobboldali többségű szakbizottsága, mint amit a hivatal szakirodája és a környezetgazdálkodás összeállított.

Abban olyan fő- és tömegközlekedési útvonalak szerepeltek, mint például a Belvárosi híd, a Széchenyi tér déli oldala, a Vár, a Deák és az Ortutay utca, a Bécsi és a Budapesti körút, a Szilléri sugárút és a teljes Retek utcai kerékpárút.

Kalmár Ferenc kereszténydemokrata bizottsági tag, városüzemeltetési tanácsnok akkor azzal indokolta a döntést, hogy „az elmúlt nyolc évben a baloldalnak az volt az elve, hogy azokat az utakat javíttatja elsősorban, ahol meglátszik. Holott az emberek közvetlen környezete is számít".

Nagy Sándor (Együtt Szeged Frakció), a bizottság alelnöke úgy látta, a szakmai javaslat politikai osztozkodás áldozata lett. A kivitelezés azért csúszott az idei évre, mert eredménytelen lett az első közbeszerzési pályázat. A hat induló közül csak egy fért bele a pénzkeretbe, de adminisztratív hibák miatt őt sem lehetett kihirdetni győztesnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma van a rezsicsökkentés világnapja - szavazzon!

Kívánjuk a rezsi folyamatos csökkentését, végső célunk nem lehet más, mint annak eltörlése. Melyik… Tovább olvasom