Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vijjogó ajtóékkel a tanyabetörők ellen

Mórahalom - Folyamatosan járják a rendőrök és a polgárőrök a Csongrád megyei tanyákat az államhatár mellett, ahol többek között hasznos tanácsokkal és elektromos ajtóékkel látják el az ott élő embereket.
Közbiztonság hírlánc: így nevezik a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanyaprogramjának egyik új szolgáltatását, amivel a határ melletti tanyákon élők biztonságát akarják növelni az egyenruhások.

Elektromos ajtóék a betörők ellen. Fotó: Frank Yvette
Elektromos ajtóék a betörők ellen.
Fotó: Frank Yvette

A körzeti megbízottak, polgárőrök, határrendészek és járőrök hétfő délután tartottak bemutatót a mórahalmi határban. – A járőrszolgálat egyik eleme, hogy a legfontosabb közbiztonsági, határrendészeti és bűnmegelőzési információkat személyesen lehet megosztani az itt lakókkal – mondta M. Toronykőy Márta, a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályának alezredese.

A rendőrök főleg az egyedül élő idős embereket keresik fel a határ menti tanyavilágban. Fotó: Frank Yvette
A rendőrök főleg az egyedül élő idős embereket keresik fel a határ menti tanyavilágban.
Fotó: Frank Yvette

A rendőrök Vér Ferencnét is felkeresték, a 87 éves egyedül élő asszonyt különböző bűnmegelőzési kiadványokkal és egy elektronikus ajtóékkel ajándékozták meg. A szerkezetet lefekvés után kell aktiválni, majd az ajtó alá beékelni. Ha valaki kívülről erőszakkal be akarja tolni az ajtót, az ék 150 decibellel kezd vijjogni. Az idős asszony örült az ajándékoknak, elmondása szerint öt éve egyszer már kirabolták, akkor pénzt vittek el tőle. A CSMRFK a megyében nyolcszáz elektronikus ajtóéket osztott ki.


Röszkén nem tartanak az afrikaiaktól

– Hallgatok rádiót, tudok az afrikai Ebola-járványról, és már én is számos afrikai határsértőt láttam a tanyánk közelében az elmúlt években. Ezek a határsértők örülnek, ha elfogják és biztos helyre viszik őket, ahol enni is kapnak. Három éve vettünk tanyát a Röszke melletti Kisszéksóson, de eddig még egy határsértő sem próbált bejönni hozzánk. A szomszédokkal sem téma az afrikaiak ügye, hiszen az itt élők semmilyen kapcsolatba nem kerülnek a menekültekkel. Aki látja őket, az hívja a rendőröket, akik nagyon hamar elkapják őket – mondta lapunknak tanyája ajtajában József.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi példaképeket tüntetett ki Balog Zoltán - köztük 6 Csongrád megyeit

A díjazottak Magyarország hozzáadott értékei, az az emberi többlet, amely képes pótolni a hiányzó… Tovább olvasom