Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Világcsúcs lesz Szecsődi Ferenc Hubay-sorozata

Megjelent a Hungaroton Classic kiadásában Szecsődi Ferenc szegedi hegedűművész kilencedik Hubay-CD-je. Az újra felfedezett komponista és virtuóz hegedű-zongora átiratait közreadó lemezsorozatot tizenkét részesre tervezik, és világcsúcs lesz a maga nemében.
Szecsődi Ferenc eddig megjelent nyolc CD-je és új lemezének borítólapja. DM/DV-fotó
A Hungaroton Classic egyedülálló vállalkozásba fogott, amikor 1996-ban úgy döntött, hogy a Liszt-díjas szegedi hegedűművész, Szecsődi Ferenc és Kassai István zongoraművész közreműködésével megjelenteti a hegedűvirtuóz, komponista és iskolateremtő zenepedagógus, Hubay Jenő életművének összkiadását. A tizenkét hanglemezből álló teljes sorozatot Hubay születésének 150. évfordulójára, 2008-ra szeretnék elkészíteni.

Valószínűleg világcsúcs lesz a maga nemében, hiszen ugyanattól a zeneszerzőtől még egyetlen muzsikus sem adott ki ennyi lemezt. Nemrégiben jelent meg a sorozat kilencedik CD-je, amely a rajta szereplő hegedű-zongora átiratok jellege, hangulata alapján akár a Napfény és holdsugár alcímet is kaphatta volna. A világpremiernek számító lemezen többek között a Magyar fantázia, az I. Noktürn, az Atair című öt fejezetből álló zenei regény, A falu rossza című opera hegedűszólója, a Holdsugár és a Tündértánc című ballada szerepel.

A CD-t meghallgatva megbizonyosodhatunk arról, hogy nem túlzóak azok a kritikák, amelyek briliáns technikáját és áradó zeneiségét méltatva Szecsődi Ferencet, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karának tanszékvezető professzorát a magyar Paganiniként emlegetik.

Hubay-sorozata nagy siker egész Európában. Rendszeresen közölnek a frissen megjelent lemezekről méltató kritikákat a nagy német és francia zenei szaklapok, a felvételeket játsszák a komolyzenét sugárzó rádióadók. A Carmen-fantázia című Hubay-darab évekkel ezelőtt rögzített felvételét pedig kiválasztották és szerepeltették a Hungaroton ünnepi kiadványán is, amely az elmúlt ötven év legjobb magyar hangfelvételeit tartalmazza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar verte jelzőlámpák

Napokig torlódtak az autók a nagykörúton, a szombati nagy viharban ugyanis több csomópontot… Tovább olvasom