Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Világcsúcstartó a magyar Paganini

Szeged - Érdemes művész címet kapott Szecsődi Ferenc hegedűművész, az SZTE Zeneművészeti Karának tanszékvezető professzora, aki 13 lemezből álló Hubay-CD-sorozatával világcsúcstartó lesz. Külföldön „a magyar Paganiniként" emlegetik.
Egyetlen olyan hangszeres előadó van ma Magyarországon, aki nem budapestiként nemzetközi elismertségre tudott szert tenni: a március 15-én érdemes művész címmel kitüntetett Szecsődi Ferenc. A Hungaroton Classic egyedülálló vállalkozásba fogott, amikor 1996-ban a szegedi hegedűművésszel és a zongorista Kassai Istvánnal megkezdte a hegedűvirtuóz komponista, Hubay Jenő összes hegedű-zongora művének lemezkiadását. A 13 CD-ből álló sorozatot Hubay születésének 150. évfordulójára, 2008-ra szerették volna befejezni. A hangfelvételek el is készültek, de eddig csak 11 lemez jelent meg, a tizenkettedik CD a napokban kerülhet a boltokba, a tizenharmadik kiadását pedig novemberre tervezik. Ezzel Szecsődi Ferenc világcsúcstartóvá válik: ennyi lemezt ugyanannak a szerzőnek a műveiből még egyetlen hangszeres előadó sem készített.

A vezető amerikai, francia és német zenekritikusok máris szuperlatívuszokban írnak „a magyar Paganiniről". Tavaly három új lemez anyagát vette fel, ami – ismerve a hihetetlen virtuozitást igénylő Hubay-műveket – önmagában is hatalmas teljesítmény. Szecsődi Ferenc azt szokta mondani: a lemezfelvételek kapcsán annyit utazott már Szeged és Budapest között, hogy azzal kétszer megkerülhette volna a Földet. Hubay-lemezeit világszerte játsszák a komolyzenei rádiók, nemrégiben pedig Svájcban, egy nemzetközi zenei konferencián tartott hangverseny-előadást A világhírű Hubay-hegedűiskola címmel.

Szecsődi Ferenc elégedett a magyar hangszerkészítők munkáját dicsérő új mesterhegedűjével. Fotó: Frank Yvette
Szecsődi Ferenc elégedett a magyar hangszerkészítők munkáját dicsérő új mesterhegedűjével. Fotó: Frank Yvette

– Az érdemes művészi kitüntetésre a hangversenyszervezők szövetsége terjesztett fel, igazából a koncertezésért kaptam – árulja el Szecsődi Ferenc, aki a mai komponisták szerzeményeinek népszerűsítésében is szerepet vállal. Eddig hét kortárs hegedűversenyt mutatott be, Durkó Zsolt, Kocsár Miklós és Huszár Lajos neki ajánlotta egy-egy versenyművét. – Egy éve vagyok tagja a Magyar Zongorás Triónak, jelenleg repertoárjukat tanulom, boldogság, hogy az életemből eddig kimaradt kamarazenélésre is adódik immár lehetőségem.

Bolondok napi koncert

Humor a zenében címmel április 1-jén, bolondok napján ad legközelebb koncertet Szecsődi Ferenc Szegeden. Az SZTE ZFK tanszékvezető professzora a Fricsay-teremben a tanítványaival együtt lép majd fel. Az est mottója: „Akinek humora van, az mindent elérhet, akinek nincs humora, az mindenre képes."

Szecsődi Ferenc örömmel újságolja azt is, hogy hosszú idő után végre sikerült hozzájutnia egy hozzá méltó mesterhegedűhöz. – Hihetetlen, de ez egy új magyar hangszer, amit a Cremonában végzett Székely Márton készített. Március 14-én a Régi Zeneakadémián adtam egy különleges koncertet Mesterművek magyar mesterhegedűkön címmel. Hét művet játszottam el, mindegyiket más-más új magyar mesterhegedűn. Óriási siker volt, ötven pótszéket be kellett tenni, és rengetegen kint rekedtek. Így is szeretnék segíteni a magyar hangszerkészítő szakmának, mert kitűnő munkát végeznek. Az én hegedűmet külföldön sokan Guarnerinek hitték. Büszkén mondtam: igen, magyar Guarneri. Ezeknek a nagyszerű magyar mesterhegedűknek csodálatos a hangjuk, ráadásul gyönyörűek, esztétikai élményt is nyújtanak. Az sem mellékes szempont, hogy nem kerülnek annyiba, mint egy Stradivari vagy egy Guarneri.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A japánok ráharaptak a paprikánkra

Szeged - Több távol-keleti óriáscég érdeklődik az SZTE Mezőgazdasági Karán kutató Lantos Ferenc nemesített paprikafajtája iránt. Tovább olvasom