Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Világelsőként találhatnak megoldást a koraszülésre

Szeged - A „népbetegségnek" számító koraszülés gyógyszeres megelőzését, megakadályozását kutatják a szegedi egyetem szakemberei. Az eredmények biztatók, de nincs pénz a kutatás befejezésére.
A világon elsőként találhatnak megoldást a koraszülés ellen a szegedi egyetem nemzetközi referencialaboratóriumában, ahol a „népbetegségnek" számító probléma gyógyszeres megelőzését, illetve megakadályozását is kutatják. Magyarországon évente nagyjából 9000 baba érkezik túl korán.

– A kutatás már 10 éve folyik, tele vagyunk jó ötletekkel, állakísérleti bizonyítékaink pedig nagy reményekkel kecsegtetnek – mondta el Gáspár Róbert, az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének docense. A terápia iránti nemzetközi érdeklődést mutatja, hogy eddigi eredményeiket egy jó nevű amerikai orvosi szaklapban is publikálhatták – a szülész szakorvosoktól pedig pozitív visszajelzések érkeztek.

Inkubátorban: Szegeden évente 300-350 baba jön túl korán a világra. Fotó: Schmidt Andrea
Inkubátorban: Szegeden évente 300-350 baba jön túl korán a világra.
Fotó: Schmidt Andrea

A kutatás most léphetne a klinikai tesztelés – azaz az „emberkísérletek" – fázisába, ennek tetemes, több száz- millió forintos költségének előteremtése azonban nem egyszerű. Mint a kutató számára nemrégiben kiderült, Magyarországon nincs olyan tőkeerős gyógyszergyár, amelyik fel tudná karolni a koraszüléssel kapcsolatos gyógyszerfejlesztést – ezért valószínűleg külföldön kell szakmai befektető után nézni. Pedig – mint hozzátette – a koraszülés erősen hozzájárul a csecsemőhalandósághoz, így a népességfogyással küzdő Magyarországnak is hasznos lenne, ha befejezhetnék a gyógyszerfejlesztést. Az itthon maradó anyagi haszonról nem is beszélve. 4-5 év alatt beérhetne a kutatás gyümölcse, azaz gyógyszer születhetne – mondta el a docens.

Túl korán jönnek

A Szegeden születő babáknak nagyjából 10-15 százaléka, azaz évente 300-350 csecsemő jön túl korán a világra. Gyakran légzési elégtelenséggel küzdenek, így lélegeztetni kell őket. Eközben fertőzést kaphatnak – amibe belehalhatnak –, ha viszont nem lélegeztetik őket, alacsony oxigénszintjük miatt agykárosodást szenvedhetnek. Ha túl sok oxigént kapnak, a látásuk károsodhat – mondta el Pál Attila, a szegedi női klinika vezetője.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. sevenof9 2009. február 23. 17:01
  „Az artatlan kicsi ilyen szulokkel nojjon fel? Akik mar a fogantatasanal es a terhesseg alatt is leszartak,mi lesz az egeszsegevel? Hat akkor inkabb ne nojjon fel,vagy adjak orokbe.

  De nem hiszem,hogy a cigarettazast egy tablettaval kellene kompenzalni es varni,hogy ne legyen koraszules.”
 • 24. Hmmm... 2009. február 23. 08:49
  „Kedves "sevenof9".
  Most nagyon egyetertek az indulataival. Csupan egy a felmerulo kerdes: Mi lesz az artatlan kicsi gyermekkel?
  Az ilyen es hasonloan felelotlen anyakat en is nagyon szigoruan megbuntetnem. Amennyiben nem tudja bebizonyitani, hogy kepes a cigarettarol lemondani, mestersegesen megakadalyoznam a fogantatast.
  Sajnos a jelenlegi jogi torvenyeink ertelmeben, a magzat meg nem rendelkezik emberi jogaival.”
 • 23. emzsr 2009. február 22. 21:15
  „jav.: Szerintetek azok a módszerek”
 • 22. emzsr 2009. február 22. 21:14
  „Ja, igen. Higgyétek el, ha egy nagyon beteg baba szüleinek azt mondják, hogy lenne egy kísérleti módszer, ami ígéretes, és segíthet, hogy a gyermekük életben maradjon, a legtöbb szülő nem sokat gondolkodna, hogy beleegyezzen! Szerinetek azok a módzserek, amiket manapság alkalmaznak, hogy lettek bevezetve? Gondolom, kísérleti fázis után.
  Az ilyen kísérlet azért nem ugyanaz, mint Mengele szadista játékai!”
 • 21. emzsr 2009. február 22. 21:08
  „Talán van közöm a témához, mert néhány éve eltemettem a kisbabámat...
  Előtte hónapokig "laktunk" a gyerekklinika intenzív osztályán - nem a koraszülött intenzíven, de azokkal az anyukákkal is együtt ücsörögtem órákhosszat a folyosón, amikor épp nem lehettem benn a kicsinyem mellett, akiknek a babája/ikerbabái a koraintenzíven voltak.

  Nincs igazság - mert ugyan voltak beteg babák, akiknek az anyja bagózott, sőt narkózott - de volt egy csomó beteg baba, akinek az anyukája féltve óvta a magzatát, minden orvosi figyelmeztetést betartott... Nincs igazság.

  Ahogy az sem igazságos, hogy bár lenne lehetőség változtatni, mert a szürkeállomány képes lenne rá - de mivel pénzkérdés, ezért nem lesz belőle semmi, legalábbis nem Szegeden, és nem Magyarországon. Megy a duma, hogy kevés a gyerek - de tenni valamit, hogy többen legyenek, azt már nem! Ez van.
  :-(”
 • 20. Vic 2009. február 22. 20:10
  „Kedves flag!
  Nem kell elhinned, semmit sem. Nagyon sajnálom azokat az édesanyákat, akik ezt átélik, attól függetlenül, hogy hibáztak, vagy sem.
  Természetesen nem ítélkezem, a leírt eset kapcsán sem, ami, ha hiszed, ha nem, valódi.
  Sajnálom, hogy ennyire felkorbácsoltam az érzelmeidet, természetesen nem volt szándékos. Viszont sajnos a véleményem ugyanaz.”
 • 19. flagg 2009. február 22. 17:51
  „Vic
  Sajnos pont azért nem hiszem el, hogy dolgoztál koraszülöttek között és volt kontaktusod a szülőkkel, mert akkor nem írtad volna le az 50%-ot.
  Azt ,hogy most utánaolvastál és próbálod megmagyarázni,az egy dolog.
  Neharagudj, de egy koraszülött osztályos nővér nem így ír..aki már látott 400-500gr-os babát az életéért küzdeni az nem így ír..nem képes .
  Én már láttam,és láttam a fájdalomtól összecsukló anyákat és a hangosan zokogó apákat.(és sosem a dohányos ,"nagyszoknyás&sokaranyas"asszonyok álltak az inkubátorok mellett..”
 • 18. sevenof9 2009. február 22. 14:52
  „a koraszulest - szereny velemenyem szerint - eletmodi problemakra lehet manapsag visszavezetni. Ezt pedig ertelmes,jozan es tartalmas oktatasi rendszerrel lehet megakadalyozni. Nem kell egy kulfoldi gyogyszercegnek atjatszani a milliokat,hanem a hazai oktatast kell ehhez igazitani.

  Az biztos,hogy aki egyetlen szal cigit is elszivott a terhessege alatt,azonnal kiloknem a TB ernyoje alol,es fizesse maga a millios szamlakat. Azt hiszem,ebbl jobban ertene a baromja,mint a sok leszoktato kampanybol...”
 • 17. Vic 2009. február 22. 14:46
  „Kedves flagg!
  Igen, dolgoztam koraszülött osztályon, igen volt dolgom koraszülött gyermek szüleivel, a fodrásznőm például októberben szült, bár figyelmeztette az orvosa, ne dolgozzon vegyszerekkel, egyáltalán vegyen vissza a tempóból, (napi 12 óra) ő mégsem hallgatott rá, Persze ez is érthető, most építkeznek, az üzlet is új, rengeteg az adósság,....szóval többek között ezért szült 7 hónapra. (szerencsére már jól vannak)
  ezenkívül elsétáltam koraszülöttek inkubátora előtt, sőt vigasztaltam az anyukákat is.
  Ezek után van még kérdésed?? :D”
 • 16. zubrovka 2009. február 22. 13:42
  „Legnagyobb meglepetésemre több embert is érdekel ez a probléma és különösen fontos ez annak tükrében hogy a politikai megfejthetetlenségeit,a rendőrök problémáit,a cigányok ügyeit mennyire sokan véleményezik így vagy úgy,végül is jóval nagyobb számban,mint ezt. Arra viszont ráirányítanám a figyelmet,hogy a hozzászólások elkanyarodtak az eredeti vezérfonaltól. Nyilván a kutatók elsősorban az olyan koraszülések megelőzésére törekszenek,amelyek oka nem a cigaretta,a drog,a fizikai túlterhelés legakább is számomra ezt sugallja a cikk. De a fő hangsúly a világ -szintű kezdeményezésen és a hazai szintű pénzhiányról szól . azt pedig,hogy az inkubátorban is milyen kockázatok vannak,világossá teszi a cikkben megszólaló orvos.”
 • 15. flagg 2009. február 22. 08:20
  „trixi én akikkel találkoztam ..hiába füstölt.. 40 hétre szült a szerencsétlen lombikos aki még felhőre sem lépett , meg koraszült ennyi!
  Annyira nem kell általánosítani, főleg ismeretek és tudás nélkül!!”
 • 14. trixi11 2009. február 22. 08:18
  „flagg Természetesen ezt nem lehet így kijelenteni, de nagyon sok esetben a nő életvitele vezet a koraszüléshez. Terhességem ideje alatt borzasztó volt látnom, hogy a kismamák egy része a "VÉDŐ" előtt füstölög! Aztán meg csodálkoznak!”
 • 13. flagg 2009. február 22. 08:02
  „Vic!!!
  Te ezt honnan vetted, hogy 50% ban az anya a felelős??
  Dolgoztál koraszülöttekkel? Koraszült anyával? Van ilyen ismerősöd? Vagy csak le kellett írnod a hülyeséged!
  Sétálj el egy koraintenzív előtt és jól nézd meg az ott ülő kétségbeesett szülőket.Talán el is mesélhetnéd, hogy te ugy gondolod ők a hiábasak..”
 • 12. flexsnake 2009. február 22. 05:34
  „Nincs pénz a kutatásokra. Pedig Szeged nagyon sokat tett már a tudományért.”
 • 11. sevenof9 2009. február 22. 04:06
  „jo lenne,ha a cikk tartalmazna az amerikai orvosi lap cimet.

  azt hiszem-a tanszek kutatasi profiljat nezve-hogy a koraszules bizonyos okait probaljak megszuntetni,nem pedig a bolcsek kovet talaltak meg. Ezert is utalom a DMet. Nem mer szamai nyelven irni,csak bulvarul.

  En csak azt ellenzem,hogy egy ilyen szert terhes anyakon kiserletezzenek.

  a tanszek honlapja egy rakas...de ez nem meglepo az szte-tol.”
 • 10. Mignon 2009. február 22. 02:32
  „Elolvastam mind a 9 hozzaszolast!
  Nagyon jok!

  De, ez az az a tema, amihez halvany fingom sincs!

  Megis, miert irsz akkor? Kerdezhetnenek engem!

  Hat, eppen ezert!!

  Sziasztok!
  :-))))”
 • 9. Beth 2009. február 21. 22:27
  „Én egy héttel túlhordtam, mégis átkerültünk :)))”
 • 8. zubrovka 2009. február 21. 20:58
  „Robert Koch,Pasteaur sőt Kolombusz sem publikált, sőt róluk sem publikáltak. Ők csak felfedeztek. És sikerült nekik. És sikerült másoknak is. Én nem olvasom a tanszék honlapját ezért hálás lennék ha már a Science Directen még nem jelent meg semmi,hogy T.Ellendrukker megvilágítaná ennek az ellenszenves "patkánykisérletnek" a hátrányait hogy a drukkerből ellendrukker lehessek! Bocsánat,de felevetődött bennem,hogy sevenof1 név alatt valaki ott volt Semmelweis ellenzői között.”
 • 7. sevenof9 2009. február 21. 19:58
  „Gáspár Róbert 2005-os publikacioi vannak fenn a tanszek honapjan. Milyen jo hogy meg progmatosokat is kepez az egyetem...

  Az lehet,hogy egy amerikai orvosi lapban publikaltak,de a ScienceDirecten nincs nyoma ennek,csak patkanykiserleteknek.”
 • 6. vogyo 2009. február 21. 19:23
  „Szerintem nem kellene megvenni pár luxusautót, kevesebb kormányreklám, és már meg van a pénz.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező gyerektejet árultak Szegeden

Szeged - Melamint találtak Szegeden egy gyerek tejitalban. Ez az a kínai, élelmiszerhamisításhoz… Tovább olvasom