Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Világhírű énekesek a Bánk bánban

Világsztárok, Marton Éva és Tokody Ilona is fellépnek a Szegedi Szabadtéri Játékok augusztusi Bánk bán produkciójában, amit Kesselyák Gergely vezényletével Szikora János állít színpadra.
Kesselyák Gergely, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője találta ki, hogy a jövőben augusztus 20-ához kapcsolódva minden nyáron színpadra kellene tűzni a Dóm téren nemzeti operánkat, Erkel Ferenc Bánk bánját. Hagyományteremtő lesz tehát az idei produkció, amit augusztus 18-án mutatnak be és három estén át játszanak. Mint Bátyai Edinától, a fesztivált működtető közhasznú társaság ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a napokban írták alá a szerződéseket a főszereplőkkel, akik között világsztárok és nagy nemzetközi operaszínpadokon rendszeresen fellépő fiatal énekesek is vannak.

Tokody Ilona lesz Melinda DM/DV-fotó
Káel Csaba Bánk bán-filmjének főszereplője, Kiss B. Atilla énekli majd a premieren a címszerepet. Ő már az Aida Radamesét is megformálta a Dóm téren, valamint Montserrat Caballé, majd Rost Andrea partnereként is sikert aratott már két operagálán. Igazi szenzáció, hogy Gertrudis szerepében a filmben ugyancsak szereplő Marton Évát hallhatjuk, aki utoljára a hetvenes évek elején, a Háry János Mária Lujzájaként lépett fel a dómszínpadon – még mielőtt világkarriert csinált volna. Mostanában rendszeresen megfordul itt, koncertet adott és mesterkurzusokat tart. Információink szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető professzoraként az áprilisi országos Simándy József énekverseny zsűrielnökségét is elvállalta, nyáron pedig nemcsak fellépni tér vissza, hanem a hírek szerint újra tanít is Szegeden. Melindát a közönség régi kedvence, Tokody Ilona alakítja, aki Berdál Valéria növendékeként kezdte nemzetközi sikerekben is gazdag pályafutását. Ő az egyik leggyakrabban visszatérő szoprán a szabadtérin, volt már itt mindkét Verdi-opera Leonorája, Aida, Micaela, Desdemona és Liu is, de a Bánk bánban még nem lépett fel itt. Tiborc szerepére Bede Fazekas Csabát kérték fel, Ottót Kovácsházi István, Petúrt a hosszú évekig Bayreuthban is szereplő Sólyom-Nagy Sándor kelti életre.

A szegediek sem maradnak ki a Szikora János rendezésében színpadra
Marton Éva pedig Gertrudis DM/DV-fotó
kerülő produkcióból: Gábor Géza lesz II. Endre, Réti Attila pedig Biberach. A másik szereposztás sem kevésbé izgalmas, hiszen Melindaként a Szegedi Nemzeti Színházból indult Keszei Borbála, a Wiener Staatsoper fiatal énekese mutatkozik be. Igaz ugyan, hogy egészen más műfajban, de ő is énekelt már főszerepet a szabadtérin: Maria volt az ezredfordulón a West Side Storyban. A másik Bánk bán Bándi János, a másik Gertrudis pedig Wiedemann Bernadett lesz, aki az Aida Amneriseként és az Álarcosbál Ulricájaként meghódította már a Dóm tér közönségét. A produkciót – amelyre információink szerint máris jól fogynak a jegyek – Kesselyák Gergely vezényli, akit nemrégiben neveztek ki a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójává.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica hazajuthat az első születésnapjára

Katica még meg sem született, máris eldőlt a sorsa. A kórházból intézetbe került, mivel édesanyja… Tovább olvasom