Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Világhírű német művész a Szegedi Kortárs Balettnél

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett társulatával próbált két hétig Michael Langeneckert. A világjáró táncművész és koreográfus szerint a modern tánccal bármit el lehet mesélni.
– Talán kilenc vagy tíz éve lehetett, amikor először jártam Szegeden, Juronics Tamás meghívására érkeztem. Németországból ismerem, korábban az asszisztense voltam egy közös munkánál – mesélte Michael Langeneckert. Németország, Ausztria és Svájc színházainak elismert táncművésze a Szegedi Kortárs Balettnél töltött két hetet, vendégkoreográfusként egy darabon dolgozott.

– Élveztem az együttműködést a szegedi táncosokkal, rendkívül tehetségesek és technikásak. Az új mozdulatok elsajátítása nem okozott számukra különösebb nehézséget, egyébként is naponta gyakorolnak. Dicséret illeti Tamást a munkájáért, nem véletlenül jutalmazták meg – utalt a német művész Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjének Kossuth-díjára.

A művész, aki Brazíliában, az Egyesült Államokban, Kínában, Nagy-Britanniában és Hollandiában is megfordult, Szegedről dicsérően nyilatkozott. Szerinte utolsó látogatása óta sokkal színesebb, modernebb és elevenebb lett. Hotelszobájából rálát a nyüzsgő városra, amiből sok energiát merített ittléte alatt.

Világhírű német művész koreográfiája a Szegedi Kortárs Balettnek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Michael Langeneckert a társulatnak a földtechnikára és a mozgásdinamika változatosságára épülő tréninget tartott két héten át, az ebből készül Breathless, magyarul Élettelen című produkció próbáját tegnap tartották a kisszínházban.

– A darab szerint a digitális technológia behálózza a valós világot, mindenhol zaj és műszerek vesznek körül bennünket, az emberek helyett gépek dolgoznak, és gyakorlatilag kihal a személyes kommunikáció – foglalta össze a lényeget a koreográfus.

A német férfi elmondta: amit nagyon fontosnak tart a modern táncban, az az, hogy gyakorlatilag bármit ki lehet fejezni vele, szavak nélkül járhatók át a művészeti ágak rajta keresztül. Megjelenhet benne akár a festészet is.

– Nagyon szeretem a különféle művészeteket. Szívesen járok színházba, imádom a jó filmeket. Sokan azt gondolják, hogy a néhány éve nagy sikert aratott Oscar-díjas Fekete hattyú című filmben benne van minden, ami a tánc és a balett lényege. Ez nem igaz, de biztosan jó film, ettől függetlenül. Én nem láttam még, nem is érdekel. Túl kommersz, ilyen filmeket nem nézek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló modellezők

A szegedi Vedres és a szabadkai politechnikai iskola rendezett közös modellezőtábort november utolsó hetében. Tovább olvasom