Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Világirodalom született Szegeden

Pál József, az SZTE Olasz Tanszékének vezetője a főszerkesztője a Világirodalom című monográfiának, amely most jelent meg az Akadémiai Kiadó új kézikönyvsorozatának első köteteként.
Az Akadémiai Kiadó tíz kötetből álló alaptankönyv-sorozatot indított Akadémiai kézikönyvek címmel. Az egyes részek a jelentős középiskolai és egyetemi diszciplínák összefoglaló ismereteit tartalmazzák, lesz kémia, fizika, történelem, magyar irodalom és így tovább. Az elsőként megjelent kötetnek, a Világirodalom című monográfiának, amely formai szempontból meghatározza majd a többit is, Pál József irodalomtörténész, az SZTE Olasz Tanszékének vezetője a főszerkesztője. Az óegyiptomi piramisszövegektől a mai latin-amerikai regényig mintegy ötven nyelven írt irodalmat tárgyal a kötet, kronológiai rendben nyolc nagy fejezetre osztva.

– Főszerkesztőként arra törekedtem, hogy egyaránt megfelelhessen a szakmai igényesség és a népszerű használat követelményének. A világirodalmi folyamatot ezer oldalba kellett sűríteni, s a legkisebb
Könyvpremier

A Világirodalom című kötet bemutatóját holnap 10 órától a Szegedi Tudományegyetem aulájában tartják. Közreműködik: Szabó Gábor rektor, Pál József irodalomtörténész, a kötet főszerkesztője, Szörényi László és Péter László irodalomtörténész, valamint Bucsi Szabó Zsolt és Bajor Péter sorozatszerkesztő, az Akadémiai Kiadó munkatársai.  
területhez is meg kellett találni a megfelelő specialistát. Közel harmincan írták, négy bölcsészkar oktatói, közöttük akadémikusok és professzorok. Nyilván lesznek kifogások, hiszen mindenkinek megvan a maga „világirodalma", s hiánylistákat állítanak majd fel. Hogy nem teljes, tudjuk, de ki tudná egy kötetben megadni a teljes világirodalom „objektív" történetét? – mondta Pál József professzor, aki tisztában van vele, hogy összehasonlítják majd az új kötetet Szerb Antal legendás munkájával.

– Szerb Antal komoly segítőkkel csodálatos esszét írt a világirodalomról. Közülünk senki sem gondolja magáról, hogy rendelkezik Szerb élvezetes stílusával, íráskészségével. A mi kötetünk szerényebb vállalkozás: sok részből álló, de szándékaink szerint egységes tanulmány a világirodalom történetéről. Sokkal több adatot hoz, sokkal inkább rendszerező és kevesebb benne a szubjektív ítélet, így kevésbé olvasmányos, valamivel több odafigyelést igénylő szöveg. A kettő szerintem kiegészíti majd egymást: az első olvasmány továbbra is Szerb Antal, de aki nem esszét akar olvasni, hanem alaposabb, pontosabb ismereteket szeretne szerezni és korszerű elemzéseket is vár, az a mi új kötetünket veszi majd kézbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid szócsata a betegcsereperben

Szokatlan közjátékkal folytatódott tegnap Szegeden a betegcsereper: többek között az ügyvédek… Tovább olvasom