Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Világmindenség a Dóm téren

Szeged - Vidnyánszky Attila rendező már most határozott elképzeléssel készül a Szegedi Szabadtéri Játékok 80., jubileumi évadának nyitóprodukciójára, Az ember tragédiájára. Nemes egyszerűséggel a világmindenséget akarja megjeleníteni a színpadon.
A szegedi szabadtéri művészeti vezetője, Kesselyák Gergely úgy érzi, van olyan prózai mű, amelyből elképzelhető a közönség által elvárt és a Dóm tér monumentalitásához méltó, nagy ecsetvonásokkal festő koncepció. Az első számú ilyen lehetőség szerinte Az ember tragédiája, amelynek egyébként nagy hagyománya van a szabadtérin: a legtöbbet játszott előadások között van, hiszen tizenhat nyáron keresztül hatvanegy előadásban szerepelt műsoron. Több mint egy évtizede nem volt a Dóm téren.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 80., jubileumi évadának nyitóprodukciója, Az ember tragédiája.
A Szegedi Szabadtéri Játékok 80., jubileumi évadának nyitóprodukciója, Az ember tragédiája.

Jövőre Vidnyánszky Attila, a debreceni színház igazgatója, a rendezői középgeneráció meghatározó alakja veszi kézbe a drámai alapanyagot. Vidnyánszky munkássága nem ismeretlen a szabadtéri közönsége előtt, hiszen az elmúlt két évben két rendezése futott az újszegedi színpadon, a beregszászi színház művészeinek előadásában.

Rembrandt: már csak egy hétig

Október 31-éig látogatható a szegedi ősz „slágertárlata", a Rembrandt rézkArcai a REÖK-ben: vasárnap nézhetjük meg utoljára a holland mester önarcképeit, ószövetségi történeteket, valamint koldusok és rabbik pillanatait megörökítő alkotásait. Érdemes hosszabb időt rászánni a látogatásra, hiszen a művek minden egyes négyzetcentiméterén Rembrandt alkotó kezének és elméjének zsenialitásában merülhetünk el.

– A Tragédiát nagy műnek, igazi inspiráló alkotásnak tartom. Elkezdtünk gondolkodni a díszlettervezővel: látványban a világmindenséget szeretnénk leképezni – ecseteli koncepcióját. – Domináló élményként a fény mint az élet forrása jelenik majd meg a színpadon. A szakrális tér abszolút megfelel az általunk elképzelt hangulatnak. Álomképek tömkelegét szeretném megjeleníteni.

– Az egyik nagy álmom teljesül azzal, hogy Az ember tragédiája színre kerül a Dóm téren – veszi át a szót Kesselyák Gergely. – Gimnáziumi magyartanárom Tragédia-rajongó volt, egész negyedik osztályban csak ezzel a művel foglalkoztunk. Máig meghatározó, csodálatos élmény. Attila határozott rendezői kézzel nyúlt hozzá a drámához, és óriási lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, ami lehengerlő végeredményt ígér.

Az ember tragédiájára szóló jegyek esetében is elérhetik az akár 10 százalék kedvezményt azok a bónuszpontok, amelyeket Szeged-kártyára lehet gyűjteni. A pontokat – és a kulturális élvezeteket – a REÖK kiállításainak látogatásával növelhetjük. 

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Film Janikovszky Éváról

„Kire ütött...?" címmel filmet forgatott a Városi Televízió Szeged a Tisza-parti városban született Janikovszky Éváról. Tovább olvasom