Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Világnagyságokkal fejleszt gyógyszert Letoha Tamás

Szeged - Einstein szerint a válság a legnagyobb áldás, amely megeshet az emberekkel és az országokkal, hiszen a válság fejlődéssel jár. A válság szüli a találékonyságot, a felfedezéseket és a nagy stratégiákat. Válság nélkül nincsenek kihívások, azok nélkül az élet rutinná, lassú haldoklássá válik. A szegedi Letoha Tamás kitartása a gyógyszerfejlesztésben hozott sikert.
A világújdonságnak számító, Alzheimer-kór elleni úgynevezett funkcionális élelmiszereket két éve mutattuk be. Azóta a válság miatt a szegedi kutató-fejlesztő cégnek sok akadályt kellett leküzdenie. Ipari partnereik és a folyamatban lévő projektek miatt Letoha Tamás szegedi orvoskutató mégis életben tartotta a vállalkozást. A szentesi Hungerit Zrt. révén kijutott a piacra a MentalFitol funkcionális élelmiszer, elősütött húskészítményeik és felvágottaik a márkaboltokban és a szegedi Mars téren is elérhetők. A 37 éves kutató tárgyalásban áll a legnagyobb hazai üzletlánccal, amely az élelmiszergyártók és az értékesítés frontján segít.

A funkcionális élelmiszerek olyan gyógynövényi hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek előzetesen hatékonynak bizonyultak az Alzheimer-kór és az azzal rokon betegségek elleni kutatásban. Azért keverik élelmiszerbe a hatóanyagot, hogy az idegrendszer egészséges működését biztosítsák.

Letoha Tamás
Letoha Tamás


A biotechnológiai kutatást és fejlesztést sem adta fel a szegedi vegyészekből, orvos- és biológuskutatókból álló csapat. A kitartást végül siker koronázta: Letoha Tamást a korábbi, gyógyszerbevitel terén elért eredményei alapján tavaly ősszel felkérték egy formálódó európai konzorcium tagjának. A társulás projektjét az Unió legjelentősebb gyógyszerkutatási programja, az Innovatív Medicina Közös Technológiai Kezdeményezés (Innovative Medicines Initiative) úttörő jellege miatt a 21 induló közül a legjobbnak minősítette. Az összesen 20 millió euró értékű ötéves projekt a tervek szerint év végén kezdődik. Az oxfordi, utrechti, cardiffi, zürichi egyetem laboratóriuma mellett a világ hat legnagyobb gyógyszergyára – a Sanofi, Abbott, Pfizer, Glaxo Smith Kline, Novonordisk, Merck, Boehringer – is részt vesz a projektben. Így a most 12 fős szegedi csapat Európa krémjével dolgozik együtt a génterápia forradalmasításában.

Az öt évre szóló kutatási támogatást a csoport bérköltségekre, hatóanyagok és eszközök vásárlására használhatja fel. A közös fejlesztés iránya a gének működésének szelektív befolyásolása a sejten belül. Ehhez a hatékony gyógyítás érdekében úgynevezett nagymolekulákat kellene célzottan bejuttatni a beteg szervezetbe, de erre a jelenlegi eljárások nem képesek. A konzorcium célja, hogy a biológiai akadályokat leküzdje, új gyógyszereket kifejlesztve a jelenleg gyógyíthatatlan kórképek ellen. A kutatócsoportok a gyógyszergyárakkal együttműködésben felosztották maguk között a kutatási feladatokat, a hatóanyagok létrehozásától a tesztelésig kísérik a fejlesztéseket.

Munkájukhoz Letoha Tamásék a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban bérelnek labort, és nagyban támaszkodnak a nemzetközileg is jegyzett helyi akadémiai és biotechnológiai kutatócsoportokra.

Olvasóink írták

  • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. június 14. 07:39
    „Huh, ba*us, vannak ám agresszív bannerek, 1 magot le is foglal, nem, győzök kattintgatni, a cikket már el se olvasom, mert mire a végére érnék nem látok a sok előugranó reklám xa*tól.
    Vigyázni kell, mert ha túl hatékony a gyógyszer az alá ássa a többi gyógyszergyártó (nemszabadkimondanidemég a pusztagondolatisbűn) érdekeit, azonnal söprik az asztal alá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M5-ös baleset: újra szabad a pálya

Szerdán egész délelőtt le volt zárva az M5-ös egy baleset miatt. Tovább olvasom