Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Világok táncai Szegeden

Szeged - Nagy sikert aratott az Alsóvárosi Kultúrházban megrendezett táncos show műsor. Salsa, szerb koló és hastánc is szerepelt a programban.
Egy őszi napon indult a gondolat, amelynek ötletadója Kómár Mátyás volt, hogy a városban működő táncklubok bevonásával egy bemutatkozás erejéig össze kellene hozni azokat a táncokat, amelyek Földünket színesítik. A jótékonysági rendezvény pénteken, a Kapcában került bemutatásra.

Elsőként a Caliana Hastánccsoport varázsolta el a közönséget látványos bemutatójával. Angyalszárnyas táncukkal suhantak be a színpadra, amely után egy botos, majd egy keményebb, technikásabb elemeket tartalmazó koreográfia következett. Végül egy népszerű slágerre táncoltak finálét.

A hastáncosokat a – már számos oklevéllel, kitűntetéssel rendelkező - Maros Táncegyüttes követte. A magyar néptáncokat először Délalföldi koreográfiával vitték színpadra. A gyerekek fantasztikus rutinnal táncoltak és énekeltek a színpadon, amelyet a közönség vastapssal jutalmazott.

A csizmák dobogását a vasalt cipők kopogása váltotta fel. Spanyol, andalúz flamenco-t táncoló hölgyek - Valóczki Éva, Vini Dozet és Szegedi Laura – igazi tűzzel, a latin nőkre jellemző szenvedéllyel, érzékiséggel, szívdobbanásukkal megegyező kopogással mutatták be a mediterrán temperamentummal rendelkező táncot. Ők is nagy tapsot zsebeltek be a hálás közönségtől.

Az első részt Maros Táncegyüttes egy parajdi gyermektánc-koreográfiával zárta. A hatalmas ovációt követően szünet következett.
A második felvonást a nagy múltra visszatekintő deszki Bánát Táncegyüttes nyitotta. A tőlük megszokott profizmussal, nívós előadásmóddal ismertették meg a szerb táncokat a közönséggel. A zenekarral fellépő tánccsoport igazi kuriózum volt a műsorban, mivel a többi tánccsoport zenéje alapvetően rögzített hanghordozóról ment, így az élőzene varázsa járta át a termet.

Nagy sikert aratott a táncos show műsor
Nagy sikert aratott a táncos show műsor

A stílusváltás jegyében a szerb koló után indiai Bharatanatjam táncosok következtek. Kis oltáruk felállításával jelképezték, hogy ezek a táncok nemcsak szórakozásként vannak jelen az indiaiak életében, hanem bizony istenségekhez (Ganésához, Natésához) szólnak. A táncosok színpadi jelenléte, a misztikus, meditatív zene, a füstölő illata és a gyertya fénye a közönséget is elbűvölte.

A Dolce Dance Tánciskola salsa-csoportja vérpezsdítő közép-amerikai táncokat mutatott be egy tüzes latin-party megjelenítésével. Elsőként egy salsa-összeállítást láthatott a közönség, majd egy szenvedélyes-erotikus bachatá-t. A műsoruk végén ismét egy salsá-t láthattunk. A salsa játékossága, sodró, magával ragadó ritmusa a közönséget is hatalmába kerítette, a táncosokban pedig a szabadság, az önfeledt szórakozás érzetét keltette.

Ezt a szabadságot és az önfeledt játékos szórakoztatást vitte tovább a Szeged Linedance Klub a show zárószámaként. A vadnyugati cowboyok világát idéző táncok, az igazi countryzene és a csizmák dobogása a táncosokat is inspirálta az energikus, kirobbanó előadásra.

A műsor keretjátékának főszereplője Majoros Gabriella okleveles táncpedagógus volt, aki játékával összekötötte a népek táncait bemutató csoportok fellépését. Szakértése és színészi játéka nagyban segítette azt, hogy a keretjáték humoros és élvezhető hátteret teremtett az egymást - igen erős stílusváltásokkal - követő táncoknak.

Fináléként az összes fellépő egy-egy perces blokkal emlékeztette előadására a közönséget. A színes kavalkád igazi vizuális emlékkönyv volt a látogatóknak. Végül a közönség bevonásával egy igazán stílusos számra, a Desperado együttes „Táncolj!" című számára buliztak az ottlévők és egyben ezzel a felszólítással adták át üzenetüket a klubok mindenkinek, miszerint szeretettel várják a bemutatott táncok iránt érdeklődőket!

A gálaműsort a fellépők és a szervezők jótékony célra ajánlották: a belépőjegyekért kapott adományokat a Máltai Játszótérnek adták át, akik majd ezt az összeget eszközfejlesztésre fordítják.

Olvasóink írták

 • 4. szlk 2008. november 30. 20:41
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  Köszönöm a korrekciót!

  M. Molnár Tímea
  az est szervező-koordinátora
  (a cikk szerzője)”
 • 3. szlk 2008. november 30. 11:56
  „Örüljünk, hogy itt van, aki nem jött el, az is elolvashatja, miről maradt le...

  MMT”
 • 2. atomboy 2008. november 30. 00:12
  „Koszonom Uttamnak es mgabcanak, hogy felhivta a figyelmemet e remek rendezvenyre, igazan remekul szorakoztam.”
 • 1. dova 2008. november 29. 22:58
  „A cikk alapján úgy tűnik, hogy tegnap este másik előadás is volt a Kapcában.
  Én azon voltam. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyálarét hétfőn búcsúzik Katicától és Tomitól

Szeged - Hétfőn Gyálaréten temetik el a november 12-én meggyilkolt V. Katalint és kilenc hónapos kisfiát, Tomit. A gyászszertartásra a tettes édesanyja is elmegy. Tovább olvasom