Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Világrekord Kentaur óriáshegedűje

Szeged - Bekerülhet a Guinness-világrekordok könyvébe az a 22 méter hosszú, két és fél tonna súlyú hegedű, amit Tápén, a Scabello díszletgyártó műhelyében a Dóm téri Marica grófnőhöz készítenek. Eszenyi Enikő izgalmasnak ígérkező produkciójához Kentaur tervezte az extrém színpadképet.
Kezdetben hagyományos operettdíszletben gondolkodott a szabadtéris Marica grófnőre készülve Eszenyi Enikő és Kentaur, de aztán egy mozdulattal lesöpörték a makettasztalra felrakott vidéki kúriát és a kerekes kutat.

– Bementem a hálószobába, a feleségem szekrényéből kivettem egy gyönyörű, magas sarkú piros cipőt és egy csipkekesztyűt, majd előszedtem a nagyanyám régi hegedűjét is és ezeket lazán felraktam a makettre. Olyan hatást keltettek, mintha egy nagy éjszakai mulatozás utáni romhalmazból kiragadtunk volna egy négyzetméternyi területet. Ez lesz a szimbolikus kerete az előadásnak – árulta el Kentaur, aki abban bízik: izgalmasnak találják majd a nézők is a Dóm téren forradalmian újnak számító színpadképet.

Az alkotók álmait Tápén, a Scabello díszletgyártó műhelyében váltják valóra: tegnap már az utolsó simításokat végezték az ötvenszeres nagyítású, 22 méter hosszú, két és fél tonnás hegedűn, amelynek teljes vázszerkezete ívesen meghajlított fémből készült, ezt rétegelt lemezzel és vászonnal borították, majd ugyanolyan színűre festették, mint amilyen a mintaként megkapott Erkel-ős eredeti hangszere. Úgy tudjuk, soha, sehol nem építettek még ekkora hegedűformát, így akár Guinness-világrekord is lehet.

Kentaur

Kentaur, azaz Erkel László nevéhez számos szegedi sikerdarab díszlete fűződik. Amikor a Miss Saigont csinálta a szabadtérin, a világhírű producer, Cameron Mackintosh is eljött a bemutatóra. Annyira megtetszett neki a színpadkép, hogy meghívta Kentaurt Koppenhágába, ahol kicsit másképpen kellett megcsinálnia ugyanezt a musicalt. A Miss Saigonhoz Stockholmban, Manilában, New Yorkban és Ausztráliában is tervezett díszletet, és világszerte rengeteg látványtervet készített más darabokhoz is. Sikert aratott egy angol-magyar koprodukciós Peter Pan-előadással Londonban, Alföldi Róbert Faustjával Szegeden, majd Az operaház fantomjával a Madách Színházban.

Tóth Kázmér, a Scabello vezetője tegnap elmondta: darabokban tudják csak a monstrumot a Dóm térre szállítani, ahol összeszerelik és daru segítségével emelik a helyére. Félig a nézők felé fordítva, kissé megdöntve áll majd. Az óriáshegedű nyaka 15-16 méter magasan lesz, azaz a dóm rózsaablaka fölé nyúlik majd. Magasabb lesz pár méterrel még a Nabucco nevezetes lépcsőjénél is. Mivel akár 40-50 fok hőingadozás is előfordulhat a Dóm téren, az anyagok kiválasztásakor erre is külön figyelniük kellett.

Elkészült már a magas sarkú piros női cipő is: 11 méter hosszú, 6,6 méter magas, műbőr borítású, ajtaja is van és acélgörgőket szereltek a sarka alá, így forogni is tud. Erre azért van szükség, mert egy fémszerkezetes revülépcsőt is elrejtettek benne.

A 14,5 millió forintba kerülő díszleten három héten át dolgozott a Scabello mind az 58 munkatársa. – Csináltunk már sok különleges dolgot, de ez a legextrémebb, amivel valaha is találkoztunk – hangsúlyozta Tóth Kázmér. Bár a munka dandárját már elvégezték, attól azért még tartanak, hogy a kánikulában pokoli katlanná forrósodó Dóm téri színpadon fel is kell állítani a hatalmas díszletet.

A színházi életben országos hírnevet szerzett a díszletgyártással foglalkozó tápéi Scabello. A céget 1992-ben alapította a Sopronban diplomázott faipari mérnök, Tóth Kázmér. Tápén 1999 óta készítenek komplett díszleteket a szabadtérire. Összegyűjtötték a legkiválóbb díszletfestőket, szobrászokat, asztalosokat, lakatosokat, kárpitosokat. Mind az 58 szakemberük alkalmazott, nem dolgoztatnak alvállalkozókkal, mindent maguk csinálnak, így sokkal rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a különleges színházi igényekhez. Ennek köszönhető, hogy a Scabellónak idehaza nincs párja. A Madách Színház Az operaház fantomjának színpadképét is Tápén gyártatta, azóta több fővárosi teátrum, a Katona József Színház, a Vígszínház és a Nemzeti Színház is a Scabellóval dolgoztat. Legutóbbi nagy munkájuk A vámpírok bálja volt Kentaur tervezésében a Pesti Magyar Színház számára. Párizsból is kaptak már megrendelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz sziréna áll készenlétben megyeszerte

Mivel szerencsére nem kellenek, nem is figyelünk oda, hol vannak a környezetünkben lakossági… Tovább olvasom