Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Világrekord lenne az egy hónap alatt megépülő határzár

Megdöntené a határzárak felhúzásának világrekordját Magyarország, ha egy hónap alatt meg tudná építeni a 175 kilométer hosszú kerítést a magyar–szerb határszakaszon.
A kerítésépítő szerint is lehetetlen

Lehetetlenség megépíteni augusztus végéig a kerítést, az eredeti határidő reálisabb – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Gaál Csaba, akinek cége több száz kilométer kerítést épített már fel a magyar autópályák mentén. A kerítésépítő szakember szerint a kerítés készítéséhez speciális gépek és gyakorlat kell.

Fizikai képtelenség, hogy a határzár elkészül augusztus végéig – írtuk tegnapi lapunkban, amit a mórahalmi szakaszon dolgozó civilek és egyenruhások mondtak a magyar–szerb határzár megépítésével kapcsolatban. Az ideiglenes határzárra is vonatkozó törvénycsomag augusztus 1-jén lép hatályba. Az eredeti tervek szerint november 30-áig kellett volna felhúzni a kerítést. Ezt az időpontot hozta három hónappal előbbre Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnap. A 175 kilométer hosszú pengés kerítés megépítésére így alig egy hónapja van a honvédségnek és a munkálatokba a tervek szerint bevonandó közfoglalkoztatottaknak. A műszaki határzár létrehozására az állam 6,6 milliárd forintot csoportosított át.

Nem Magyarország emel kerítést először a migránsokkal szemben. Angel Najdenov bolgár védelmi miniszter 2013. október 24-én rendelte el egy három méter magas fal építését a törökországi határnál. Szófia így próbálta megállítani a Szíriából Bulgáriába irányuló menekültáradatot. A bolgár–török határszakasz több mint 200 kilométer hosszú, de kétéves munkával ennek csupán egy 30 kilométeres szakaszára építettek egy három méter magas, oszlopokra feszített dróthálót, amelyet a török oldal felé szögesdróttal borítottak. A védelmi rendszerre közel 800 millió forintnak megfelelő levát irányoztak elő, de ez az összeg végül csak a költségek felére volt elegendő. Idén januárban szavazták meg a folytatást, további 80 kilométer vasfüggöny kerülne a határra 14,5 milliárd forintnyi leváért.

Görögország 2012 tavaszán kezdte meg 10,4 kilométer hosszú és három méter magas kerítésének építését a török határszakaszon. A határzár decemberre készült el, a beruházás 3 millió euró, azaz közel 1 milliárd forint volt. Spanyolország a schengeni egyezmény 1995-ös hatálybalépését követően határozta el, hogy kerítéssel veszi körül Marokkó területébe beékelődő két városát, Ceutát és Melillát. Ceutát már 1993-ban 8,4 kilométer hosszú kerítéssel vették körül, de amikor 1995-ben megindult az afrikai menedékkérők tömeges beáramlása, meg kellett erősíteni a határvédelmet. A kikötővárost több mint három méter magas, kettős vaskerítéssel vették körül – a rendszer 6 év alatt, 2001-re készült el. Az Egyesült Államok és Mexikó közötti 3100 kilométeres határvonalnál az amerikai vám- és határvédelmi hatóságok 2006 és 2009 között, azaz 3 év alatt eddig csak a határ egyharmadán építették ki az elválasztó falat. A 4-5 méteres acélfalból álló biztonsági kerítés 1080 kilométer hosszú, és több mint 2,4 milliárd dolláros költséggel épült.

Plusz 22,2 milliárd

A kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet – erről a kormányszóvivő számolt be a szerdai kormányülés után. Kovács Zoltán elmondta: így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére. A pluszforrást a költségvetési tartalékból csoportosítják át.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1391 határsértőt tartóztattak fel Csongrád megyében

A legnagyobb csoportot szerda délelőtt Röszke külterületén fogták el, ahol 120 szír állampolgár… Tovább olvasom