Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Világszabadalom lehet a Procontrol karkötője

Csongrád megye - Einstein szerint a válság a legnagyobb áldás, amely megeshet az emberekkel és az országokkal, hiszen a válság fejlődéssel jár. A válság szüli a találékonyságot, a felfedezéseket és a nagy stratégiákat. Válság nélkül nincsenek kihívások, azok nélkül az élet rutinná, lassú haldoklássá válik. Szegeden, a Procontrol kft.-nél is a válságban fogtak hozzá egy olyan fejlesztéshez, amellyel most lépnek majd a piacra.
A szegedi Procontrol Elektronika Kft.-nél 3, kisebb és nagyobb, egyszerűbb és bonyolultabb karóra alakú műszert, valamint egy hozzájuk tartozó könnyű mérő-adatgyűjtő mellkaspántot mutattak be a napokban: ezek az úgynevezett RHS egészségügyi távfelügyeleti rendszer hordozható elemeinek prototípusai. A parányi szerkezetek és az okos felügyelő szoftver rendszer mögött mintegy 290 millió forint értékű, hároméves fejlesztés áll, amelyben a Szegedi Tudományegyetem is részt vett. Az összegből 185 milliót az Európai Unió és a magyar állam adott, közel 100 millió forintot pedig a családi tulajdonban lévő vállalkozás áldozott a rendszerre.

Kovács Károly ügyvezető igazgató D. Molnár Gergely projektvezető mérnök csuklóján mutatta be a Procontrolnál kifejlesztett műszereket, amelyek mérik és továbbítják a betegek életfunkcióinak adatait. Fotó: Karnok Csaba

Egy SMS áráért

A miniatűr szerkezeteket a Procontrol Kft. gyártaná automata gépsorokon emberi kéz érintése nélkül. A legkisebb változat karkötő egysége darabonként 5–6 ezer forint lehet a tervek szerint, fenntartásuk pedig fillérekbe kerülne: olyan tartós elemek működtetik majd a karkötőket, amelyek 5 év alatt merülnek le, egy riasztás költsége pedig egy SMS árának felelne meg.

– Az egészségügyi távfelügyeleti rendszerhez egy korábbi fejlesztésünk, az épületen belüli, karkötőként viselhető helymeghatározó szerkezet adta az ötletet – magyarázta Kovács Károly, a Procontrol kft. ügyvezető igazgatója. – Új találmányunkat idősek, betegek, házi gondozottak hordhatják, mivel kicsi, könnyű, strapabíró. Újdonság, hogy a betegeket követni tudja, életfunkciós adataikat méri és továbbítja. A karkötők legokosabb változata vezeték nélküli, RTLS-, GPS- és GSM-technológián alapul, 24 órás távfelügyeletet tesz lehetővé, van hangszórója, mikrofonja, vagyis kétoldalú kapcsolattartásra alkalmas, középen pedig nagy méretű pánikgomb található rajta.

A fejlesztésre 2009-ben önálló teamet hoztak létre a Procontrolon belül, ekkor költözött Budapestről Szegedre a fiatal mérnök, D. Molnár Gergely. – A válsághoz rugalmasan kell hozzáállni – mondta a projektvezető –, mindig is olyan céget kerestem, ahol van törekvés az innovációra. Azért örültem a munkának – amelyen mintegy 15-en dolgoztunk –, mert a hardver- és szoftverfejlesztést ötvözte, így még nagyobb volt a kihívás.

A „megfigyelt" személyre a karkötőn kívül az úgynevezett mellkaspántot is rá lehet kapcsolni: életfunkciós adatokat mér, és vezeték nélkül továbbít számítógépre: a beteg „honlapján" látni, van-e láza, mennyi a pulzusa, milyen az EKG-ja, és a gép küld segítséget is, ha baj van. A honlap okostelefonon is megjeleníthető. Ha a beteg elesik, a készülék automatikusan riaszt, mivel egy gyorsulásérzékelőt helyeztek el benne.

Jelenleg is működnek az országban segítséget hívó rendszerek, amelyek működési elve azonban lassan elavul. A Szegeden elkészült prototípus nemcsak azért korszerűbb, mert kommunikálni lehet vele, és továbbítja a gondozott koordinátáit, hanem képviseli a „nagy tudás, kis méretben" elvet. A 3-féle prototípus közül kettőhöz már fali egység sem kell – a jelenleg forgalomban lévő rendszerekhez ugyanis nélkülözhetetlen a falra szerelhető doboz. Ez, vagyis a miniatürizálás, a komfortos viselhetőség volt a fejlesztés legnagyobb feladata.

Olvasóink írták

 • 2. macs 2012. április 17. 12:44
  „Intézzék el minnél hamarabb a szabadalmat, nehogy úgy járjanak, mint Rubik Ernő! És kívánom, hogy ne kelljen külfödre vinni a gyártást, mint amire már több magyar találmány esetében sor került!”
 • 1. Herli 2012. április 17. 08:53
  „Karcsi, csak így tovább. A SZÍVESEK MINDENT MEGKÖSZÖNNEK, AMI NEKIK SEGÍTSÉG.
  Remélem ez a ritmuszavarban szenvedők segítségét is szolgálja, mert arra nagy szükség lenne.
  Ezt akár megvenném is magamnak, ha lenne rá elég pénzem és lehetne direkt kapcsolat általa a kardiológiával.
  A szívesek a legkiszolgáltatóbbak, mert akkor jön rájuk a frász, amikor nincs semmi segítségre lehetőség.
  Rendkívül körülményes ennek a betegcsoportnak az ellátása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rontás ellen hímes tojás

Az Algyői Tojásműhely interaktív kiállítása látható egészen április 23-áig a helyi faluházban. Tovább olvasom