Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Világszínvonalú ultrahangkészülék

Szeged - A Dél-Alföldön egyedülálló egészségügyi berendezést helyeztek üzembe Szegeden.
A 4D-s ultrahangból Magyarországon összesen hat található, ám a szegedin kívül csupán egy olyan, amely alkalmas a teljes körű állapotfelmérésre. Az Ultrahang Centrumban egy óra alatt a teljes testet fel tudják térképezni a készülékkel, amely jelenleg a legpontosabb betekintést engedi az emberi szervezet állapotába. Csókási Zsolt radiológus kiemelte: olyan apró elváltozások is felfedezhetők az ultrahanggal, amelyek panaszt még nem okoznak, és korai felismerésük sokat jelenthet a gyógyítás szempontjából. A vizsgálat olyan kellemetlen diagnosztikai eljárások kiváltására is alkalmas lehet, mint a gyomor- vagy vastagbéltükrözés, illetve a mammográfia.

Olvasóink írták

 • 5. mzita 2011. április 28. 09:46
  „Reflexió

  Tisztelt Szerkesztőség!
  A Délmagyarországban 2011. április 13-án, szerdán megjelent ,,Világszínvonalú ultrahangkészülék" című cikk késztetett e sorok megírására.
  Az ultrahang diagnosztika hazánkban a 80-as évek elején vonult be a képalkotó diagnosztika fegyvertárába. Valóban forradalmi változást idézett elő, hiszen ionizáló sugárzás nélkül teszi lehetővé, hogy bepillantást nyerjünk az emberi szervezetbe. A három dimenziós (3D) technika az ultrahang vizsgálatok során elsősorban ott hódíthat teret, ahol a vizsgálni kívánt dolgot sok folyadék veszi körül, így kitűnően alkalmazható a magzatvízben elhelyezkedő magzat (legalábbis a kellő mennyiségű folyadékkal körülvett részeinek) ábrázolására. 4D technikáról akkor beszélünk, ha a leképezés és a képek egymás után következő frissítése olyan gyors ütemben történik, hogy azt szemünk mozgásnak érzékeli. Ehhez igen fejlett számítógéppel rendelkező ultrahang berendezésre van szükség. A 3D, 4D technika elsősorban a megjelenítést, a láthatóvá tételt, a mások számára is értelmezhető képet (pl. a magzat arcának plasztikus megjelenítését) teszi lehetővé. Azonban az esetek csak nagyon kis százalékában szolgáltat olyan új adatot, ami a betegségek megállapítása szempontjából fontos többletinformációt hordoz, amely a ,,hagyományos" ultrahangvizsgálatokból nem olvasható ki.
  A nagy felbontású vizsgálófejek valóban lehetővé teszik, hogy a gyomor-bél rendszer ultrahangvizsgálattal is megjeleníthető. Ilyen fejekkel ma már szerencsére régiónkban is számos készülék rendelkezik és ez független az előbb taglalt 3D, 4D technikától. A gyomornak, bélnek az a része, amely közel fekszik a vizsgálófejhez nagy részletességgel tanulmányozható, néha még a fal rétegek is elkülöníthetők. Nemegyszer ügyeleti körülmények között ilyen módon állapítjuk meg pl. a népi nyelven ,,vakbélgyulladás"-nak nevezett, pontosabban féregnyúlvány gyulladást (appendicitis). A vizsgálat lényege, hogy szerencsés körülmények között a kórosan megvastagodott bélfal ábrázolható. Tudni kell azonban, hogy a vizsgálat értékelhetőségét befolyásolja a beteg testalkata, az ultrahangvizsgálatot nagymértékben zavaró gázok, levegő jelenléte, eloszlása, mivel ez utóbbiak visszaverik és szórják az ultrahang hullámokat. Így bizonyos esetekben a betegség a legjobb készülék ellenére is rejtve maradhat. Természetesen a vizsgáló tapasztalata, szakmai felkészültsége is nagyon fontos, ami alapján a látott képet értelmezi, a végső diagnózist felállítja vagy éppen azt mondja ki, hogy nincs semmi eltérés. Ez a gyakorlat hosszú tanulási folyamattal szerezhető meg.
  Nem helyettesítheti az ultrahangvizsgálat a gyomor- és bélnyálkahártya megtekintését, szükség esetén a mintavételt, melyet a gyomor- és béltükrözés biztosít.
  Hasonló módon bár a jó felbontású ultrahang vizsgálófejekkel számos eltérés felfedezhető az emlőben, de nem helyettesítheti a veszélyeztetett korosztály mammográfiás szűrését, amelyre az érintett hölgyek behívót kapnak.
  Örvendetes tény tehát, hogy országunkba, régiónkba egyre jobb berendezések kerülnek, hiszen egy újabb készülékkel szebb képek állíthatók elő, gyorsabb lehet a vizsgálat. Túlzás azonban azt állítani, hogy bármely ultrahangkészülék alkalmas a ,,teljeskörű állapotfelmérésre", hiszen vannak olyan szervek, amelyek a fizikai törvényszerűségek miatt egyáltalán nem vizsgálhatók ultrahanggal. Az ilyen kijelentés nagyon félrevezeti a gyanútlan olvasót. Nem kell félnie senkinek, hogy azért, mert nem az úgynevezett ,,világszínvonalú" készülékkel vizsgálják, hátrányt szenved.

  dr. Morvay Zita
  a Magyar Radiológusok Társasága Ultrahang Szekciójának volt főtitkára, jelenleg
  a Magyar Radiológusok Társasága főtitkára
  a Radiológiai Szakmai Kollégium tagja”
 • 4. bambinaXX 2011. április 15. 05:03
  „azt nem tudom, de egy PET CT kb. 300.000.-

  És még mindíg nem tudni, pontosan hol is van ez??? Ha titok, minek írnak róla?”
 • 3. Tata80 2011. április 14. 09:03
  „Ez nagyon jól hangzik, de valójában két dolgot tudok elképzelni, hogy ezzel a géppel megvizsgálják az embert. Vagy nagyon beteg, vagy nagyon gazdag.... én szívesen elmennék egy vizsgálatra, hogy rendben van e minden velem...kíváncsi lennék, hogy mikor és mennyibe kerülne ez a vizsgálat.... szerintem elcsodálkoznánk....”
 • 2. Jozsoci 2011. április 13. 19:20
  „Éljen! Bízom benne, hogy én is megérem a /sima/ ultrahangvizsgálatom időpontját, amire 4 hónapra kaptam időpontot! Szégyen, gyalázat!”
 • 1. bambinaXX 2011. április 13. 17:00
  „Szuper. De hol van ez az "Ultrahang Centrum"????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inferno - Liszt szimfóniáira

A nemzetközi Liszt-évhez kapcsolódva Inferno címmel kétrészes Liszt-estet mutat be a Szegedi Kortárs Balett pénteken a nagyszínházban. Tovább olvasom