Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Világsztárt hívnak Az álarcosbálba

Szeged - Gérard Depardieu volt tavaly a Szegedi Szabadtéri Játékok legnagyobb attrakciója, és idén is hívnak a fesztiválra világszerte ismert hírességet. Úgy tudjuk, Monica Bellucci, Ornella Muti és Katarina Witt is szóba került Az álarcosbál sztárfellépőjeként.
Bár sokan kétségbe vonták tavaly, hogy mi értelme van egy francia világsztárt felléptetni Kodály Zoltán Háry Jánosában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, utóbb kiderült, hogy az ötlet marketingszempontból működött. Herczeg Tamás fesztiváligazgató már az évad zárásakor úgy értékelte: az egyébként nehezebben eladható daljáték-produkció népszerűsége Gérard Depardieuszereplésének is köszönhetően vetekedett a musicalekével, és az RTL Klub werkfilmjét is több százezren látták. Hatalmas médiaérdeklődés volt Depardieu minden megmozdulása iránt, ebből profitált a fesztivál is.

Azt lehetett gondolni, idén júliusban, a programsorozatot nyitó olasz nyelvű operaprodukció, Az álarcosbál valamelyik főszerepére hoznak majd nemzetközi sztárénekest. A Béres Attila rendezésében készülő előadás budapesti sajtótájékoztatóján azonban kiderült: az összes főszerepet hazai sztárok – Rálik Szilvia, László Boldizsár, Wiedemann Bernadett és Szemere Zita – éneklik majd.

Monica Bellucci.
Monica Bellucci.

A produkció mégis különlegesnek, extravagánsnak ígérkezik: az opera 3. felvonásában hatalmas jégpálya és látványos jégtáncrevü fogadja majd a közönséget. A kristályban úszó, jégtáncos báli jelenet fényét emeli a neves magyar divattervező, Náray Tamás, aki nemcsak a táncosok ruháját tervezi, hanem a titokzatos világsztár „bálkirálynőét" is. Hogy ki lesz az idei sztárvendég, azt a fesztivál menedzsmentje egyelőre nem árulta el, de úgy tudjuk, már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, és hamarosan bejelentik.

A passió Mária Magdolnája

Információink szerint az olasz opera miatt két olasz filmszínésznő neve is felmerült. Monica Belluccié, aki az Oscar-díjas Giuseppe Tornatore által rendezett, 2000-ben bemutatott Maléna című filmmel vált világhírűvé. 2003-
ban a Mátrix-filmekben Persephone szerepében tűnt fel. Játszott A Nap könnyeiben Bruce Willis oldalán, 2004-ben pedig Mel Gibson őt kérte fel a Jézus Krisztus utolsó óráit feldolgozó filmjében, A passióban Mária Magdolna szerepére.

Ezután egy kaland-fantasy filmben, a Grimmben szerepelt Matt Damon oldalán. Egy időre felhagyott a filmezéssel, mert gyermeke született, 2009-ben tért vissza a vászonra a Pippa Lee négy élete című filmben. 2010-ben a Nicolas Cage főszereplésével készült, A varázslótanonc című fantasy-filmben játszott, majd újra lekötötték az anyai örömök.

Ornella Muti.
Ornella Muti.

A világ legszebb asszonya

Úgy tudjuk, szóba került egy másik olasz filmszínésznő, Ornella Muti is, akit a Class magazin olvasói 1994-ben a világ legszebb asszonyává választottak. Muti kétszer volt már a budapesti Operabál díszvendége. Olyan sok filmben és tévésorozatban játszott, hogy szinte felsorolhatatlan. Csak néhány cím a több százból: Egy gazember halála, Casanova, Oscar, Bonnie és Clyde olasz módra, Őrült római vakáció, A jövő a nő, Swann szerelme, Monte Cristo grófja, Fracassa kapitány. Olyan világsztárok partnere volt a filmvásznon, mint Alain Delon, Sylvester Stallone, Jeremy Irons.

A Szocializmus Szebbik Arca

A jégrevü miatt egy világhírű sportolót is emlegetnek: a kétszeres olimpiai bajnok, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok német műkorcsolyázónőt, Katarina Wittet. Az 1980-as években Jégkirálynőnek és a „Szocializmus Szebbik Arcának" becézték. Utóbbinak azért, mert az NDK színeiben indult a versenyeken.

Katarina Witt.
Katarina Witt.

1988-ban a calgaryi olimpián megvédte négy évvel korábbi bajnoki címét, és sikereiért megkapta az Olimpiai Rendet. A szocialista blokkban szokatlan utat választva profinak szerződött, és 3 évig Észak-Amerikában turnézott, közben a Stasi munkatársai folyamatosan megfigyelték. Amerikában filmezett is, ebben is kitűnt profizmusával. 1990-ben Emmy-díjat kapott a Carmen a jégen című filmben nyújtott alakításáért.

Feltűnt a Ronin című amerikai–francia akciófilmben is, és a Playboy magazinban is szerepelt aktképeivel. Az aktfotósorozat viharos sikert hozott, a lap példányait Marilyn Monroe szerepeltetése óta először kapkodták el teljesen. 1999-ben a 20. század legnépszerűbb korcsolyázónőjévé választották. Napjainkban német kereskedelmi televíziók szakkommentátora, jégrevüket szervez világszerte. A legtöbb volt NDK-sportolóval szemben megőrizte népszerűségét az egyesült Németországban is. Alapítványa mozgáskorlátozottak sportolását támogatja, 2004-ben a budapesti Operabál díszvendége volt. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezres tömeg állt ki a Ságvári névért

A fáklyás menet az Aradi vértanúk teréről háromnegyed óra alatt ért át a megyeházához. Nem volt beszéd, nem voltak uszító táblák – csendes tömeg állt ki az iskola nevéért. Tovább olvasom