Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Világújdonság Szegedről: egészségvédő élelmiszerek

Szeged - Szegedi kutatók rájöttek, hogyan előzhetnék meg az Alzheimer- és Parkinson-kórt, valamint a 2-es típusú cukorbetegséget és az időskori vakságot. Egészségmegőrző eszenciájukat kenyérfélékbe, tejtermékekbe, felvágottakba teszik bele.

Szegedi kutatók olyan élelmiszercsaládot fejlesztettek ki, ami hozzájárulhat népbetegségek – az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, az időskori vakság – visszaszorításához. A világújdonságnak számító egészségmegőrző ételadalék hatékonynak bizonyult az elbutulás kezelésében is. Az ötlet alapja, hogy két szegedi kutató – Oláh Zoltán molekuláris biológus és Letoha Tamás orvos-kutató – Molnár Zsolt vegyésszel kiegészülve felfedezte: a testünket alkotó 35 ezerféle fehérje közül tucatnyi egy kaptafára károsodik.

Ez a „fehérjeszemét" lerakódik a szervezetünkben, nem ürül ki. Az immunrendszer védekező mechanizmusa pedig automatikusan „szőnyegbombázza" a rossz fehérjéket, amitől a környező egészséges sejtek is elpusztulnak. A folyamat akár évtizedekig eltart, mire tünetek jelzik a betegséget, és az addigra már gyógyíthatatlan.

Oláh Zoltán, Letoha Tamás és Molnár Zsolt a saját szegedi boszorkánykonyhájában. Fotó: Frank Yvette
Oláh Zoltán, Letoha Tamás és Molnár Zsolt a saját szegedi boszorkánykonyhájában.
Fotó: Frank Yvette

A szegedi kutatók felfedezésének lényege, hogy ezekhez a rossz fehérjékhez célirányosan eljuttatnak egy nagyjából ötven növényi eredetű összetevőből álló esszenciát, amitől azok kiürülnek a testünkből. Oláh Zoltán, Letoha Tamás és Molnár Zsolt nem állt meg az alapkutatási eredményeknél. Úgy döntöttek: puding próbája az evés. Ezúttal nem publikálták és nem szabadalmaztatták a felfedezésüket, hanem cégtársulást szerveztek, úgynevezett klasztert, amiben nagy élelmiszergyártókat – például Pick, Sole-Mizo, Hungerit, Cerbona, Univer, P&P Pékáru – fognak össze.

Világújdonságna számít az Alzheimer elleni kenyér. Fotó: Frank Yvette
Világújdonságna számít az Alzheimer elleni kenyér.
Fotó: Frank Yvette

A titkos recept alapján készülő adalékanyagot ugyanis nem táplálékkiegészítőként vagy gyógyszerként akarták forgalomba hozni, hanem kitaláltak egy eddig teljesen ismeretlen dolgot: olyan alapvető élelmiszerekbe teszik bele, mint a tej, kenyér, felvágott. Az élelmiszergyártóknak a kutatók saját szegedi üzeme szállítja az eszenciát. (Hasonlóan a kólagyártáshoz.) A rendszert rendkívül olcsón, 140 millió forint pályázati pénzből rakták össze. A MentalFitol név a közös jelzés, ez mutatja, hogy egészségmegőrző élelmiszerekről van szó.

Miért éppen az élelmiszerbe teszik?

Azt mondják azért, mert a hatékonyságot biztosító folyamatos bevitel legegyszerűbben a mindennapi táplálékainkon keresztül érhető el. Az élelmiszerek, hogy széles tömegek elérhessék, nem lesznek sokkal drágábbak az alaptermékeknél. Nem kell külön figyelni a dózisra, mert a lényeg a rendszeresség. Nem lehet túladagolni, nincs mellékhatása, és nem fő vagy sül ki az ételkészítéskor.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. lazsak 2010. február 24. 21:34
  „Jó lenne, ha valószínűsítenék, hogy a klaszter mikor jelentkezik olyan termékkel, amelyben benne van MentalFitol esszencia ! De ezzel csak azt akarják elérni, hogy a népbetegségek eltünjenek, mint mások (pl. gyermekbénulás a Sabin cseppektől )?
  De ha az esszenciától kiürülnek a rossz fehérjék a szervezetből, akkor a már megbetegedetteknél is javulást lehetne elérni , de legalább a további romlást megállítani. Ehhez az egészségügyet is be kellene vonni a KlLASZTERBE, mert ha nem akarják gyógyszernek minősíteni , akkor bizonyos élelmiszerekhez jutást az egészségügynek támogatnia kellene!?
  Jó volna , ha erre válaszolnának az illetékes kutatók!
  De a moderátor tartsa magát távol a kitörléstől!!”
 • 47. lazsak 2010. február 11. 18:59
  „A www.kisalfold.hu/hirek/vilagujdonsag_szegedrol_egeszsegvedo_elelmiszerek -nél még olvasható vagyok.”
 • 46. lugas6 2010. január 22. 11:28
  „Idézet 01.:
  "31. kintornas 2010.01.15. 07:11
  Ekkora kamut már rég olvastam. Gondolom megelőzi még a terméketlenséget, rákos daganatokat, sclerosis multiplexet, a H1N1-et... Csak egy valamit nem az emberi butaságot! Hol vannak a kontrolált, randomizált, prospektív, kettős-vak klinikai vizsgálatok. Sehol, mert ez egy kitűnő marketinggel felépített - SEMMI.
  De kétségkívül nagyon ügyesek. Csak nem kellene olyat állítani, amire semmi, azaz semmi bizonyíték nincs."
  A diabeteszes kenyér kilója 500-600ft körüli. Szerintem a "csodakenyér" sem lesz olcsóbb. Kik fogják ezt rendszeresen vásárolni? Valamikor sorbanálltak a "Bánffy" és "PATIENTIA" hajszeszért.
  Idézet 02.: "hat hét hit és hat"
  Emlékszünk erre a reklámra? és hogy mit reklámoztak? Ugye hol van az már.....”
 • 45. lazsak 2010. január 21. 22:05
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 44. igazságkereső 2010. január 18. 13:52
  „Sajnos nem hallottam még eddig megnyilatkozni a mezőgazdasági minisztert,hogy ezt a nagyszerű és nagyreményű találmányt támogatná egyeztetés alapján kialkudott összeggel.Bizony nagy hiba és kér lenne ezeket a kitűnő kutatókat magukra hagyni a továbbfejlesztésben és a gyakorlati előállításban. Bizony jó lenne az is, ha az itt olvasó hozzászólók között lenne olyan személy, akinek komoly ismeretsége van a minisztériumban és meg tudná győzni Őket arról amiről itt most írok. Kérem, ne hagyják magukra ezeket a kitűnő kutatókat,adjanak támogatást azzal,hogy kijárják a minisztérium hatékony támogatását, hisz egy társadalmat lehetne gyógyítani, vagy betegségüket megelőzni a tudományos munkával kimunkált találmányukkal.Ugye remélhetem,hogy a társadalom nem hagyja magukra e jeles kutatóinkat és segítik az előrehaladásban?”
 • 43. Edit77 2010. január 17. 19:46
  „Kedves Kutatók!
  Őszinte tisztelettel gratulálok találmányukhoz, további munkájukhoz sok sikert kívánok!”
 • 42. buha.istvanne 2010. január 16. 08:36
  „Remélem a kormány nem engediki a kezéböl a szabadalmat, és nálunk marad,mivel a magyar ember egy nagy ász.A hazát szolgálja.”
 • 41. imréné 2010. január 15. 23:29
  „Kedves Kutatók : GRATULÁLOK,de nagy hibát követnek el azzal,hogy nem egy levédett táplálékkiegészítőként dobják piacra a felfedezésüket,mert így nem fogja azt a célt szolgálni amire Önök szánják!!Én tejcukor-allergiás vagyok,igy alig fogyasztok tejterméket,pékárút is keveset,húskészítményeket egyáltalán nem,mert csak az ISTEN tudhatja milyen adalékok vannak bennük--ja, tartósító-,és zselésítő adalékokra is allergiás vagyok,sőt még a hamisítókra is--,de levédett táplálékkiegészítőként,biztosan megvenném!!! Szerintem nem csak én gondolkodom így......Gondolják át még néhányszor.....és azt is,hogy ki fogja a nagy SÁPOT lehúzni ebből az üzletből....Azért sok sikert!”
 • 40. bubu841001 2010. január 15. 21:58
  „Csak nehogy az legyen, hogy külföld hasznot csináljon majd ebből...
  Amúgy grat a feltalálásért!”
 • 39. Pinaman 2010. január 15. 17:09
  „Leni, mi nem betegek, hanem nemi betegek leszunk mert minket ez a masina nem ved meg a zéctül!”
 • 38. Léni 2010. január 15. 15:45
  „36, 37 és hittársai! Kétségbeejtően sötétek vagytok!!!! Remélem Ti nem beteg, leépült öregek lesztek!
  Ha igen, jusson eszetekbe a mostani nyilatkozatotok. Persze már akkor nem tudtok emlékezni.”
 • 37. kiokushyn 2010. január 15. 13:54
  „Az óvszer!”
 • 36. Pinaman 2010. január 15. 13:41
  „ez a nagy felfedezes? egy bazi nagy tolcser egy ipari biohurkatolto tetejen??? engem az izgat hogy mi ennek a "hatalmas" talalmanynak a nemibetegsegekre gyakorolt hatasa?”
 • 35. harcsabajusz 2010. január 15. 11:53
  „Hello!
  34. Dr_SZT 2010.01.15. 10:11
  Sok tekintetben igaza van, de:
  1) A publikált szakirodalom egy kis része szemét, nagyobb része leellenörizhetö infoprmáció. Ez a tudományos publikáció lényege. Ha nem reprodukálható, akkor elöbb utóbb az kiderül. Persze vannak rá példák, de egy komoly folyóirat megpróbál az ilyesmire ügyelni. Én az elbírálásra kapott kéziratok 90%-át visszavágom...
  2) Nem vagyok szabadalmi szakértö, de tudtommal van olyan pályázati forrás, ami kimondottan a szabadalmak költségeinak támogatását célozza. Tehát nem muszály sajtát zsebböl (alap kutatási pályázatból) fizetni az ilyen költségeket.
  3) Leközölt, védett, stb. információ nélkül bárki csinálhat (vagy hazudhat) valami hasonlót, anélkül, hogy annak bármi következménye lenne. Oláh Zoltánék kerülhetnek ellemetlen helyzetbe, ha egy konkurrens cég ugyanilyen/hasonló tulajdonságokat állít egy másik szerröl. Amit esetleg levéd. Ergo az eredeti felfedezök húzhatják a rövidebbet.”
 • 34. Dr_SZT 2010. január 15. 10:11
  „Kedves Kutatók!
  Gratulálni szeretnék ahhoz a kitartáshoz ami képes előre vinni egy ilyen nagyszerű -mindenkit érintő- felfedezést!!! Aki kutatással foglalkozik és folyamatosan követi a szakirodalmat, az nagyon jól tudja mennyi publikált szemét, megismételhetetlen eredmény van benne. Ezt mindenki tudja, mégsem olvasunk róla a lapokban, amin pedig joggal felháborodhatna bárki (lásd korábbi hazai/nemzetközi botrányok). A szabadalmak pedig éppen arra nem alkalmasak amire kitalálták. Egy ilyen világszabadalom -azon kívül, hogy elnyelhette volna a 140 millió jelentős részét- csak arra jó, hogy minimális változtatásokkal mindenki gyártani kezdje -gyakorlatilag- ugyanazt. A szabadalmak írása az igazán nagy cégek játékszere, fegyverkezési versenye egymással szemben, a negyedéves jelentések büszkeségei amivel egymást riogathatják a vállalati jogászok. További sok sikert és sok-sok kitartást! üdv”
 • 33. Kaccat 2010. január 15. 08:46
  „flexsnake: tök mindegy minek nevezed, a virsliben, és az egyéb húskészítményekben a hús már elenyésző...
  egy időben a helyi hungarikum virslijében egyáltalán nem volt hús... (jelenleg nem tudom mi a helyzet, mivel leszoktam erről a márkáról, de az tény, hogy szilveszterkor amikor végigböngésztem a virsliket, akkor ennek a márkának pl nem merték odaírni, hogy hány %-a hús... a hatalmas kínálatból kettőt találtam amelyiken egyáltalán fel merték tüntetni, és az áruk azonos volt a helyi cég termékével...)”
 • 32. spiler 2010. január 15. 08:39
  „INZULINOS CUKROS VAGYOK........Szegedről már jött az indiai lisztből készült kenyér...nem aratott sikert,haszna sem volt ettem, ezért várom ezt a terméket mert az indiai bab nem nyerte meg az emberek tetszését.talán ez.........a pászkát azért emlitettem mert ott van a képen..........nagyapám sose tett semmi adalékot a kolbászba mégis jó volt,szerintem a szóját nem is ismerte,GRATULÁLOK ÉN IS,....DE VÁRJUK KI AZ ÁRÁT,NA MEG AZ ELSŐ 23-30 CUKOR SZINT MÉRÉST.”
 • 31. kintornas 2010. január 15. 07:11
  „Ekkora kamut már rég olvastam. Gondolom megelőzi még a terméketlenséget, rákos daganatokat, sclerosis multiplexet, a H1N1-et... Csak egy valamit nem az emberi butaságot! Hol vannak a kontrolált, randomizált, prospektív, kettős-vak klinikai vizsgálatok. Sehol, mert ez egy kitűnő marketinggel felépített - SEMMI.
  De kétségkívül nagyon ügyesek. Csak nem kellene olyat állítani, amire semmi, azaz semmi bizonyíték nincs.”
 • 30. cumania 2010. január 15. 02:40
  „Nincs szója? Egész Dél-Amerika szójából áll! Olcsó és génmanipulált! Ha nem tennének a virslibe, akkor is megennéd, mert az állatokat azzal takarmányozzák! Még a zsemlemorzsába is tesznek! Olvasd el, rajta van!”
 • 29. flexsnake 2010. január 15. 00:46
  „28. Akkor lassabban: SZÓJALISZTET SOHA EGYETLEN HÚSTERMÉKBE SEM RAKTAK!
  Szójalecitin adalékanyag létezik, de itthon elenyésző a használata az árak miatt. Nem éri meg.
  A szalámikban eleve nem is rakható ilyen adalékanyag. Ha már mindenképpen adalékanyagot keresel hústermékben akkor javaslom a sópotlóknál és a zselésítőknél keresd.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet Szeged új klinikai tömbje

Aláírták az új klinikai tömb támogatási szerződését. A 2012 őszére elkészülő komplex klinikai tömb megépülésével 650 férőhelyesre bővül a jelenleg 385 ágyas betegközpont. Tovább olvasom