Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Villám csapta szét a tetőt Újszegeden

Szeged - Belecsapott a villám egy újszegedi család házába csütörtök este. Megszakadt az áramszolgáltatás, tönkrement minden elektronikus készülék. Szerencsére a biztosító fizet.
– Még az utcára is potyogtak a cserépdarabok, úgy éreztük, mintha bomba robbant volna – mondta Molnár Klára a Cinke utcában. Csütörtök este fél 8 körül a vihar közepette villám csapott házuk tetejébe, ami gyakorlatilag darabokra tört. Klára férje az utcára rohant, látta, hogy szétrobbantak a cserepek, ekkor bizonyosodott meg róla, hogy a vihar okozta a kárt.

Mennydörgős ménkű! Darabokban a tető! - Fotógaléria: Schmidt Andrea

Ottjártunkkor épp tetőfedők és ácsok dolgoztak, kellemetlen, égett szag járta át az emeletet. – A kiégett vezetékeket érzik – magyarázta Klára. – Elment az áram, minden elektromos eszköz tönkrement. A padláson felgyűrődött a lambéria, több deszka összetört, közvetlenül a gyerekek fölött. Nagy szerencse, hogy nem esett bajuk, és hogy nem keletkezett tűz – mondta az asszony.

A biztosító nagyon készséges, a sok rémtörténet, amit hallani lehet róluk, nem bizonyult igaznak – állítja a család. Minden kárukat fizetik, ami egyébként nem kevés. A tető számításaik szerint közel egymillió forintba kerül. Hozzátették, szóltak a Démász ügyfélszolgálatára, és este 10 órára megint lett villany a házban.

Mivel társasházról van szó, az övékén kívül több lakónál is megszakadt az áramszolgáltatás. – Nálunk a vezeték kijött a falból – mutatta Ackermann Péterné, a közvetlen szomszéd. A tapéta 30 centiméter szélesen leszakadt, a falból kisebb darabok estek ki. Náluk péntek délelőttre állították helyre a szolgáltatást, ahogy információnk szerint a többi szomszédnál is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. v.imre 2013. június 02. 08:55
  „Egy kicsit villámvédelem szempontjából okoskodok. Azt hiszem érdemes lenne légifelvételt elemezni a környezetről. Ezt az épített terület immár szinte ligeterdő lombkoronája borítja és abban, mint erdő tisztásra kifutó sorház vég bukkanak elő a házsorok végei villámvédelem nélkül. Csúcsosan, bádogszegélyestől, kéményestől. És itt, a ház környékén nincs oszlopokon futó, földelő, nullázó vezetékkel szerelt légvezeték. Ami valamennyire védelmet jelentene a lakókörzet számára. A házvég emiatt lett áldozat.”
 • 21. Besenyő_Pistabácsi 2013. június 01. 15:01
  „Ja meg még a mesterek szerencséjére legyen mondva, hogy a munkavédelmisek nem jártak arra éppen, mert egy kissé hiányos a a mesterek felszerelése !”
 • 20. queenmargareth1 2013. június 01. 12:19
  „18. RádyJóska 2013.06.01. 10:27

  Nekik még villámuk is van. Túltettek a DM-on. :)))))
  like”
 • 19. Egyolvasó 2013. június 01. 10:54
  „Tegyék össze a kezüket, hogy van biztosításuk, sokan már arra sem futja.:(”
 • 18. RádyJóska 2013. június 01. 10:27
  „Nekik még villámuk is van. Túltettek a DM-on. :)))))”
 • 17. igazságkereső 2013. június 01. 09:32
  „Kedves Molnár Klára! Várja meg a legvégét és azután dícsérje a biztosítót! Egyébként gondmentes ügyintézést kívánok!”
 • 16. v.imre 2013. június 01. 08:12
  „11. csafe 2013.05.31. 23:32

  Igazad van. Valóban mindenünket fizikailag teljesen le kell választani valamennyi külső hálózatról. Kössz a kiigazítást.”
 • 15. DrBubóóó 2013. június 01. 07:57
  „12. saispas 2013.06.01. 01:00 Gondolom azért nem jelölte, mert ő is benne van a négy Humbákfalvi kitalált személy közt. Vagyis fix, .facebook lakók tudják..... gondolom a googlétól kapott pénz miatt.”
 • 14. balihoho 2013. június 01. 06:01
  „Az az utálatos a mostani elektromos kütyükben, hogy ténylegesen nem kapcsolhatók ki, a készenléti funkciójuk miatt. Viszont ép emiatt tartom nagy becsben a régebbi olyan készülékeket, melyeknek még nem volt ilyen funkciójuk, és ténylegesen ki lehetett kapcsolni. A mai készülékeim között, egyedül az elecsus DVD lejátszóm, az amely készenléti üzem módból is kikapcsolható, a többi készülékem VHS, tv, magnódeck, erősítő, mind áram alatt van, éppen távirányítós funkció miatt, hogy nem húzom ki a konnektorból. Ami villámot illeti. Szereti a magasabb, kiemelkedő tárgyakat, épületeket. Ritkán csap alacsony, szegény viskóba, annál inkább hivalkodó, magas, emeletes családi és ilyen jellegű, társas házakba.”
 • 13. balihoho 2013. június 01. 05:48
  „Ezt a májust sem sírom vissza! A földeken ismét megjelentek a belvizek. Könnyen oda lehet a kenyerünk. Emlékszem olyan aratásra, hogy lánctalpas húzta a kombájnt. És a kalászokat sárba verték a sorozatos záporok. Akkor csak azért nem ment fel a kenyér ára, mert hatósági ára volt.”
 • 12. saispas 2013. június 01. 01:00
  „Francois, látom Te is Tibiatyán pallérozod briliáns elmédet.
  "Nem nagyobb a tanítvány mesterénél..." - ahogy az Írás is mondja - csak az idézeteket olykor jelölni is szokták
  (kivéve közt.elnökök és egyéb élőlények...)
  Esetleg Te is kiköltöztél Tibiatyával Humbákfalvára?!”
 • 11. csafe 2013. május 31. 23:32
  „Jó tanács zivataros, villámlásos idő előtt:
  Minden drágább (amit sajnálnánk), kihúzni az aljzatból! Nem simán csak kikapcsolni, hanem kihúzni a konnektorból!!
  A csak kikapcsolt készülékbe a hálózat egyik pólusa még befuthat, ami (még lehet a "0" vezetö is) épp elég ahhoz, hogy a villám okozta túlfeszültséget bevezesse és tönkre tegye az egész készüléket!
  A vevő készülékekből (tévé, videó, settopbox, rádió, számítógép, modem, stb) kihúzni a kívülről (utcáról) jövő kábelt is kihúzni és távolabb tenni a készüléktől!
  Ha az antenna, internetkábel a földben jön be az utcáról talán azt nem fontos húzogatni. Az optikai kábelt sem.”
 • 10. v.imre 2013. május 31. 22:19
  „Szép nagy villám volt. Nem távol, ahol lakom a Hargitai utcában (a Pinty utca sarok közelében) be volt kapcsolva mindenem. Tv, számítógép, modemek. Éppen oldalt fordultam a laptopomtól, amikor a villám csattanása pillanatában abból az irányból egy kisülés sercintését hallottam. Persze későn, de ekkor áramtalanítottam. Félve vettem sorra eszközeimet, de hál´az égnek minden rendszer működött. Ilyen viharos időben jobb mindent áramtalanítani.”
 • 9. M.Aurelius 2013. május 31. 21:27
  „6. Francois 2013.05.31. 19:14 -----> tényleg így történt.
  Igaz, hogy cca. 30 éves szerződésem van és mostanra minden náluk van (gk., motor stb.) megkötve.
  Meg az is igaz, hogy cca. 5-10 évente van velük gondom, olyan mint csőtörés vagy ablak kár.
  Tető most volt először.
  Ha az egyenleget nézem, én vagyok a plusszos befizető, de ez nem zavar, ha korrektek gond esetén.”
 • 8. THK 2013. május 31. 21:02
  „1. roxper,
  ebbe ugyan kár volt belekötnöd...

  Nem a pontos definíció lényeges (ahogy csafe is írja), hanem tény, hogy az elektronikát is tartalmazó készülékek valóban sokkal nagyobb eséllyel mennek tönkre úgy, hogy még csak ilyen közvetlen villámcsapás sem feltétlenül kell érje a házat, elég ha valahol a közelben csap le.
  Különösen veszélyeztettek pl. a TV-k az antennakábel miatt, de lényegében az összes olyan elektronikus készülék is, ami folyamatosan feszültség alatt van, készenlétben. Ezért érdemes ilyen viharban áramtalanítani ami csak lehet.

  Ugyanakkor pl. egy tisztán elektromos készülék, mint egy buta (nem időzíthető) kávéfőző, vagy egy régi (kapcsolóórás) mikrosütő jó eséllyel sértetlen marad - ezért teljesen korrekt volt a cikk szóhasználata a téma miatt.”
 • 7. csafe 2013. május 31. 20:27
  „1. roxper
  Nem értek veled egyet! Persze pontos definíciót én sem tudok mondani, mi az elektromos és mi az elektronikus készülék.
  Szakmai szóhasználatokban az a tapasztalatom, hogy a főleg vezérelhető félvezetékekből (tranzisztorok IC-k), elektroncsövekből (aktív elemekből) felépített készülékeket elektronikusnak nevezzük. A csak (un passzív elemekből) vezetékekből, kapcsolókból, motorokból, tekercsekből, kondenzátorokból stb felépített készülékeket elektromos készülékeknek nevezzük.
  Persze a legtöbb készülékben ilyen - olyan is van, de azért mégis a mosógépet, vasalót, hűtőszekrényt, hajszárítót a fényforrásokat (izzókat) elektromosnak, a televíziót, rádiót, videót, CD lejátszót, számítógépet, mobilt stb elektronikusnak szoktuk nevezni. Nem teljesen helyesen, de a csak energia átalakításon alapuló ("erősáramú") készülékek legtöbbje elektromos (elektromechanikus), a funkcióját tekintve jelátalakításra szolgáló ("gyengeáramú") készülékek elektronikusak. Lassan ezek az elektronikus készülékek szinte mind egyben digitálisak is!”
 • 6. Francois 2013. május 31. 19:14
  „5. akrucifix 2013.05.31. 18:42 Nem érted a viccet, olvasd el megint! :) 3. M.Aurelius 2013.05.31. 17:45 Nagyon egyedi eset a tied, nekem az XY - nál van biztosításom és 98nm-re fizettek 43700 forintot! Állítólag ők ismernek olyan embert aki 500forint/nm-ért fest, anyagostul! :) Mondjuk a kárszakértő luxus autóval szaladgál, tudod ez úgy működik, minél jobban átveri a szakértő a károsultat annyival több pénz vándorol az ő zsebébe! Tömören ennyi.”
 • 5. akrucifix 2013. május 31. 18:42
  „Francois!
  Csak nem gondolod,hogy a réz kereszt leszerelése miatt nem vágott a villám a templomba?Isten képes lett volna a réz kereszt által katasztrófát okozni?Isten áldjon meg!”
 • 4. jozkó 2013. május 31. 18:02
  „"Kémeim" a Csíz utcából is károkat jelentettek.”
 • 3. M.Aurelius 2013. május 31. 17:45
  „A biztosító nagyon készséges, a sok rémtörténet, amit hallani lehet róluk, nem bizonyult igaznak.....

  Nézd, milyen érdekes, én is néhány hete biztosítóhoz fordultam, mert a tetőn kb. 8-10 nm-en feltépte ill. elmozgatta a cserepet a vihar, amit nem is vettem észre (szombati nap volt), a szomszéd szólt, hogy miért nem teszem helyre ill. javítom már, jön az eső. Na mondom, itt a baj, felhívom a biztosítómat és mondom, hogy mi van. Erre azt mondja a hölgy, hogy csináltassam meg, vagy ha nem több 50 ezernél, azt azonnal rendezi velem, ala bemondás alapján a telefonunk alapján. Se nem akar kijönni, se nem kételkedik, hogy a kár annyi, amennyi. Szinte nem hittem el, hogy ez MOST így is működik.
  Ja, a tető éppen rendbe lett téve, azóta is zuhog az eső.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

B. Nagy: Szent-Györgyi reinkarnációja az ELI

Az Európai Bizottság előtt van a szegedi lézerközpont, az ELI-ALPS pályázati anyaga, így ősszel előreláthatólag megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.
Tovább olvasom