Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Villámcsapástól égett ki a háza, most új életet kezdhet Rózsika

Szeged - Tavaszra készen lehet Rózsika háza: új életet kezdhet megsemmisült élete romjain. Villámcsapástól égett ki subasai otthona, ám példás összefogás indult érte. Az épület ennek köszönhetően már lakható, nemrégiben pedig megérkezett a biztosítótól a pénz, amelyből teljesen újjá lehet varázsolni.
Frissen festett fal, takaros, bevetett ágy és meleg – ez fogadott, amikor a tegnap beléptünk Tari Sándorné Rózsika házába. Igaz, csak egy pici szoba jelentette ezt a tiszta szigetet a romok között, de legalább látszott: emberi körülmények között élhet az idős asszony. Utoljára akkor jártunk itt, amikor az üszkös romok felett sírdogált és a ház melletti fűtetlen sufniban aludt (2015. október 1.: Leégett a háza, 70 évesen sufniban él).

A nyugdíjas asszony háza augusztus közepén égett ki egy villámcsapás miatt. A tetőszerkezet kapott lángra, majd a padlásfeljárón keresztül a lakótérbe is átterjedtek a lángok. Mindene megsemmisült, otthona lakhatatlanná vált.

Rózsikának az elejétől kezdve egyetlen biztos támasza volt: a Családok a Kiskertekért Egyesület. Adományokat gyűjtöttek neki, társadalmi munkában segítették: ideiglenes tetőt építettek a házra, amelyet aztán véglegesre tudtak cserélni. A cserepet fél áron adta a vállalkozó, a kedvezményes összeget pedig Mihálffy Béla önkormányzati képviselő fizette ki. Abban, hogy az összegyűlt 230 ezer forintból új tető kerülhetett a házra, a képviselői adomány mellett szükség volt önkéntesek munkájára is, akik nagyjából 200 munkaórát töltöttek Rózsika otthonának javításával. Így csupán a faanyagért kellett fizetni. És nemcsak a tetőt cserélték ki: lakhatóvá tették a szobáját is. A kiglettelt, kifestett helyiségben már egy új ágy is van, és két tévé – bár azokat még nem lehet használni. Mindegyik adományként érkezett.
 
Villámcsapástól égett ki subasai háza - sokan segítették. Fotó: Schmidt Andrea
Villámcsapástól égett ki subasai háza – sokan segítették. Fotó: Schmidt Andrea

– Ősszel még kilátástalannak tűnt a helyzet, mégis lett megoldás az összefogásnak köszönhetően – mondta Sándor János, az egyesület elnöke. Ráadásul nem csak Rózsika profitált ebből: a régi tetőről elhordott és összetört cserepekkel kátyúkat tömtek be, amelyre homok került – így hoztak rendbe egy teljes utcát Subasán.
Bár az összefogás ennyire volt elég, nemrég kiderült: a teljes ház megújulhat.

– Addig vitatkoztunk a jogszabályokon a biztosítóval, hogy végül belátták: fizetniük kell – mesélte Sándor János, aki aktív szerepet játszott abban, hogy a kártérítéstől eleinte elhatárolódó cég végül a kár 60 százalékát megtérítse. – Ebből a teljes épületet be lehet fejezni, és pótolni lehet a megsemmisült műszaki cikkeket – mondta.

A legfontosabb most, hogy a fürdőszobát rendbe hozzák, illetve az egész házban kicseréljék a villamos hálózatot. Ehhez viszont már szakemberek kellenek. Ezt követően jöhet a ház takarítása, festése, illetve az adományként kapott berendezések elhelyezése. – Remélem, hogy tavaszra minden olyan lesz, mint volt – mondta Rózsika. – Elfelejteni sosem fogom tudni, ami történt, de hála ezeknek a jó embereknek új életet tudok kezdeni.
És bár a villám kétszer sosem csap ugyanoda, biztosítás mindenesetre már most is van a házon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy étterem csatlakozott eddig a féláras csütörtökhöz

Február 9-éig jelentkezhetnek az éttermek az idei torkos csütörtökre, amit február 11-én rendeznek meg. Tovább olvasom