Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Villámkérdés: meddig ér el egy csapás?

Szeged - Villámcsapás tette tönkre a tévéjét olvasónk szerint, ezt akarta rendezni a biztosítóval. Az nem fizet, mert szerinte volt ugyan villámcsapás, de az nem hatott a nyugdíjas házáig.
– Július 30-án hajnalban óriási csattanásra ébredtem. Kiderült, a viharban a közeli Rákóczi utcában villám hasított ketté egy fát. Nálam a tévét tette tönkre, és a fiam itt hagyott számítógépét, a szomszédnál szintén elektromos készülékeket. Ők már el is felejtették az egészet, a biztosítójuk két hét alatt rendezte a kárt, az enyém nem fizetett semmit – mutatta az irathalmokat és a kölcsöntévéjét Tóth Zsigmondné. A villámcsapás helyétől kétutcányira lakó nyugdíjas asszony a K&H Biztosító Zrt.-nél kötött a házra biztosítást. – A számítógépet megoldjuk, a tévé szerelési költségét akartam kifizettetni, de nem rendezik a káromat arra hivatkozva, hogy az az osztrák Ubimet jelzőrendszer, amellyel szerződtek, mifelénk, Alsóvároson nem regisztrált földet érő villámot. Azt írták, kérjek igazolást az itteni meteorológiai állomástól a villámcsapás pontos helyéről, idejéről. Erre kigyalogoltam a Bajai útra, de ott 20 ezer forintért állítanának ki ilyen papírt, erre nekem nincs pénzem. Ráadásul a tévémről azóta kiderült a szervizben, hogy nem javítható.

Tóth Zsigmondné a kölcsöntévéjét és a biztosítóval folytatott huzavona iratait mutatja. A szerző felvétele
Tóth Zsigmondné a kölcsöntévéjét és a biztosítóval folytatott huzavona iratait mutatja. A szerző felvétele

Megkeresésünkre Lesti Mónika, a K&H Csoport kommunikációs igazgatóságának osztályvezetője azt a tájékoztatást küldte, hogy az ügyfél biztosítási szerződése alapján a káresemény bekövetkezését és a kár összegszerűségét a biztosítottnak kel bizonyítania. Ennek ellenére nem kötelezik az ügyfeleket, hogy szerezzék be a villámcsapásokra vonatkozó adatokat, mert azokat a biztosító saját költségén bekéri az Ubimet meteorológiai adatszolgáltatótól. Ha ügyfelük a közölt adatokkal nem ért egyet, más meteorológiai adatokat szerezhet be. Ha a társaság szolgáltatója és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) eltérő adatokat közöl, akkor a kár mellett a lekérdezés költségeit is megtérítik. Együttműködésük során az Ubimet és az OMSZ adatai mindig megegyeztek, az említett esetben is így volt. Ebben az esetben nem vitatják, hogy a belvároshoz közel a megjelölt időpontban voltak földet érő villámcsapások, de olyan távolságra az ügyfelük ingatlanától, ami a sűrűn lakott városrész villamos hálózatának sajátosságai miatt nem okoz károkat. A háztartási elektromos berendezések meghibásodását kiváltó túlfeszültséget más, például a villamos vezetékek összelengése is előidézheti.

A meteorológiai szolgálat szegedi állomásán megtudtuk, a villámok erősségüktől függően akár egy négyzetkilométeres körzetben is képesek elektromos kárt okozni. A villámszámláló alapján a szakemberek visszamenőleg meg tudják állapítani a csapás helyét, idejét és erősségét is, illetve hogy milyen volt a hatótávolsága.

Tóth Zsigmondné azt mondta, lezárta a villámügyet. Elvesztette bizalmát a biztosítóban, felmondta a szerződését.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tápai komp: megszűnt a komp szerződése, mától pótlóbusz jár

November közepén a tápai kompot üzemeltető Sadar Komp Kft. levélben értesítette a városvezetést arról, hogy nem tudja tovább működtetni az átkelőt. Tovább olvasom