Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Villámolvasás közben huszonötször fogékonyabbak vagyunk

Sokan tanulnak éjszakába nyúlóan. Pedig könnyebben is hozzájuthatnának az értékes információkhoz. Bármennyire is hihetetlen, a villámolvasást bárki megtanulhatja, segítségével időt és energiát spórolhat.
Állítólag a villámolvasás is olyan, mint a biciklizés: egyszer ráérzünk, és megy, mint a karikacsapás. Rápillantunk egy betűkkel teli oldalra, és nem több, mint egy másodperc alatt mentálisan fényképet készítünk róla, majd eltároljuk tudatalattinkba. És ha netán öt év múlva szükségünk van az információkra, bármikor hozzájuthatunk agyunk „rejtett bugyraiból".
Két hétvége a tudomány

Tényleg ilyen könnyen megy?

– Sokkal hatékonyabban tudtam a vizsgáimra tanulni és az államvizsgára készülni a villámolvasás segítségével. A módszer nem csoda, csak nyitottnak kell lenni, és hinni, hogy képes vagy megtanulni – magyarázta a technika elsajátításának lényegét Szél Ágnes piacmenedzser. A média–német szakon végzett, 28 éves szegedi nő elmondta: négy évvel ezelőtt járt a tanfolyamra, és mindössze két hétvége alatt elsajátította a villámolvasás tudományát. Folyamatosan alkalmazta a technikát, ezáltal gyakorlottabbá vált. Munkája során is hasznosította már az apró fortélyokat. Jelenleg közgazdaságtan szakos hallgatóként nem tudja hasznát venni tudásának, mert a statisztikát és a könyvelést csak hagyományos tanulással képes elsajátítani.

Egy másodperc – egy oldal

Fotóolvasással egy másodperc alatt egyoldalnyi szöveget tudunk elolvasni. Az eddig mért rekord alapján volt, aki egy perc alatt elolvasott 690 ezer szót, melynek során 75 százalékos megértési szintet mértek a szakemberek. Villámolvasás közben nem a hagyományos nézést, hanem a háromdimenziós képeknél is használt széttartó fókuszálást alkalmazzák a módszer használói.

A szépirodalom tabu


A szegedi Vad Emília kilenc évvel ezelőtt ismerkedett meg a sokak számára titokzatos olvasás titkaival. Szeretett volna megtanulni angolul, és ehhez a villámolvasást hívta segítségül. Rövid időn belül bizonyítvánnyal tudta igazolni a módszer eredményességét. Két nap alatt tanulta meg a technikát, de persze utána is folyamatosan „edzette" az agyát.

– A különleges olvasási technika már annyira beépült a hétköznapjaimba, hogy a receptek között, a teletexten és az interneten is így tájékozódom. A szépirodalmi művek azonban tabuk: az első betűtől az utolsóig illik elolvasni – érvelt a szerb–magyar nyelvű tolmácsként dolgozó nő.

A villámolvasást – egy szakkönyvet, munkafüzetet, kazettákat, illetve CD-ket, és egy tükröt tartalmazó oktatócsomag segítségével – autodidakta módon egyedül is megtanulhatjuk, de tanfolyamra is beiratkozhatunk.
– A módszer tulajdonképpen egy teljes elmés olvasási-tanulási technika, melynek öt lépése mindkét agyféltekét bevonja a tanulásba.

Tanfolyamok keretében

Évente egyszer Szegedre is ellátogatnak az országot járó, villámolvasást oktató szakemberek. Városunkban szeptember utolsó napjaiban kétnapos tanfolyam keretében ismertetik meg az érdeklődőket – tudtuk meg Bakos Kornél oktatótól. Az értékes tudás birtokába 12 ezer 800–16 ezer 800 forintért juthatunk.

A fotóolvasás

Először is meghatározzuk célunkat: mit, milyen részletességgel szeretnénk megtanulni, majd relaxációs állapotba kerülünk. Ebben a nyugalmi állapotban huszonötször fogékonyabb az agyunk. Utána áttekintjük a jegyzetet, könyvet: előkészítjük a hosszú távú memóriát. Megfigyeljük például a fejezetcímeket, tartalomjegyzéket – viszonyítási pontokat keresünk a szövegben. Ezután következik maga a fotóolvasás, melynek során a tudatalattinkba töltődik az információ, amit később bármikor speciális módon előhívhatunk.

Az általunk kívánt megértési szintnek megfelelően előbb kérdésekkel aktiváljuk a bevitt ismereteket, majd rákeresünk a szövegben a bennünket érdeklő kulcsfontosságú információkra, végül rajzos vázlatokkal rendszerezzük az olvasottakat – ismertette a villámolvasás rejtélyeit Pétercsák Maxim, villámolvasást oktató szakember, aki azt is elmondta, a módszer által gyorsabbak, hatékonyabbak leszünk, csökken a tanulás által okozott stressz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség. A büntetéseknek nincs felső határa. Több… Tovább olvasom