Délmagyar logó

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 19°C | 26°C Még több cikk.

Villanyautó-töltés, nem középiskolás fokon - már az egyetemnek is van saját töltőállomása

A TIK oldalánál átadták az SZTE első elektromos autó töltőállomását - bárki igénybe veheti.

Csütörtökön ünnepélyesen átadták a Szegedi Tudományegyetem első elektromos autó töltőállomását az Ady téren, a TIK épületének oldalánál. Ez az Arany János utcai parkolóház után a második nyilvános, bárki által igénybe vehető pont a városban. Szabó Gábor rektor és Gyarmati László, az SZTE TIK igazgatója hangsúlyozta, így is szeretnék kiszolgálni a konferenciavendégek igényeit.

Átadták az SZTE első elektromos autó töltőállomását - GALÉRIA. Fotó: Török János

A töltőpontot az egyetem a Szegedi Közlekedési Társasággal közösen alakította ki, és ha szép az idő, a napelemeknek köszönhetően akár tiszta forrásból is „megtankolható" a Budapestről elektromos autóval érkező vendégelőadó kocsijának akkumulátora. A 0-24 órában működő töltőhöz nyitvatartási időben kábelt is tud kölcsönözni a biztonsági szolgálat, ha az autósé véletlenül nem lenne megfelelő.
 

A rektor nem ünneprontásként, de jelezte, hogy enyhén villanyautó szkeptikus, szerinte a politikusok már akkor hangosan dolgoztak az ügyön, amikor még a mérnököknek kellett volna. - Ésszel kell ezt csinálni, ha az egyik napról a másikra átállnák a villanyautókra, az környezeti katasztrófához vezetnek a hirtelen megnövekedett áramigény miatt. A korral azonban haladni kell és a jövő pedig a megújuló energiáé.


A környezettudatosságnak nem csupán az egyetemi épületekben megvalósuló szelektív hulladékgyűjtés, a szolármezők, hőkutak, hőszivattyúk és a geotermikus fűtésrendszer a része, hanem a kerékpáros közlekedés ösztönzése, támogatása is. Ez mind hozzájárult ahhoz, hogy az SZTE Magyarország legzöldebb egyeteme.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a Dóm téri sörfesztivál, amelyet először fizetősnek, majd ingyenesnek hirdettek

Elmarad a Dóm téri sörfesztivál, amelyet először fizetősnek, majd ingyenesnek hirdettek
Jövő hétvégén foglalták volna el a sörsátrak a Dóm teret - mivel mégsem kértek belépőt, nem tudják… Tovább olvasom