Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Vinkler 100 – emlékkiállítás a REÖK-ben - galéria

Szeged - A magyar kultúra napjához kapcsolódva pénteken 17 órakor nyílik a REÖK-ben a 100 éve született Vinkler László festő- és grafikusművész emlékkiállítása. A tárlat szegedi magángyűjtők kollekcióiból válogatva mutatja be a sokszínű életművet.
A szegedi művészettörténet egyik legnagyobb hatású mestere, Vinkler László festő- és grafikusművész, művészetpedagógus és művészeti író 100 évvel ezelőtt született Szabadkán. Az évforduló alkalmából nagyszabású emlékkiállítással tiszteleg életműve előtt a REÖK, ahol pénteken  17 órakor – a magyar kultúra napjához is kapcsolódva – a művész egyik tanítványa, Perjésné Dózsa Erzsébet, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatanára nyitja meg a Fantasztikus realizmus – Vinkler 100 című tárlatot.

Nátyi Róbert művészettörténész, a jubileumi kiállítás kurátora a tegnapi sajtóbejáráson arról is beszélt, hogy Vinkler életműve az egész 20. századi szegedi képzőművészetet is modellezi. A rendkívül sokoldalú, sokszínű alkotó teoretikusan is hallatlanul képzett volt. A klasszika-filológus Kerényi Károly köréhez csatlakozott, olyan egyéniségek barátjává vált, mint Rusznyák István és Bálint Sándor. Kapcsolódása a görög mitológiához egész életművében érezhető. A tanárképző főiskola rajz és művészettörténet tanszékének alapítójaként művészettörténetet, esztétikát, művészetelméletet oktatott.

Vinkler 100 – emlékkiállítás a REÖK-ben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
Bár a tárlat a 30-as évekbeli akadémistarajzoktól a 70-es évek mitológiai ábrázolásaiig a teljes életművet szeretné keresztmetszetszerűen bemutatni, az anyag gerincét mégis azok az alkotások adják, amelyek a 60-as és 70-es évek tasiszta, avantgárd törekvéseit reprezentálják. Nátyi Róbert szerint ezek jelentik a Vinkler-életmű csúcspontját. Amikor ezek az alkotások megszülettek, Magyarországon akkor kezdett csak éledezni a neoavantgárd második generációja, amely kapcsolódott a kortárs amerikai és nyugat-európai tendenciákhoz. Ezt a művészi programot a fővárosban is nehéz volt megvalósítani, Vinkler Szegedről óriási hendikeppel indult, a korabeli közönség nem igazán értette. Portréit, mitológiai képeit és művészettörténeti parafrázisait – amelyekben jól érvényesült hihetetlenül virtuóz technikája – kedvelték és vásárolták. Tusfestményei, tusöntvényei, kalligráfiái nagyon furcsának és újszerűnek tűntek.

Még a Vinkler életművét jól ismerők számára is számos meglepetéssel szolgálhat a március 11-éig nyitva tartó tárlat, hiszen kiállításokon eddig soha nem látott művek is felbukkannak most a REÖK-ben.

Olvasóink írták

  • 2. Horthyszobor 2012. január 20. 20:04
    „Arról miért nem szól a cikk, hogy Vinkler képei szinte eladhatatlanok és kinek a tulajdonában van sok grafikája, amiről pont ez a kiállítás szól:) Vicces:) Szét Reököm magam”
  • 1. Monthechristo 2012. január 20. 09:16
    „Szia Barbi::)))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két munkatársát gyászolja az egyetem

Kollégák, diákok, barátok és a családtagok gyászolják a Szegedi Tudományegyetem két munkatársát. Tovább olvasom