Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Vinnék a belvárosi lakásokat Szegeden

Nagy az érdeklődés az eladó belvárosi önkormányzati lakások iránt, eddig 35 házból jelezték a lakók vásárlási szándékukat az IKV-nak. A háttérben feltűntek azok a befektetők is, akik letennék a pénzt a bérlő helyett.
Felbolydult a szegedi belváros: az önkormányzat tulajdonában álló házakban aláírásgyűjtésbe kezdtek a bérlők, sorra nyújtják be vételi szándékukat az IKV-hoz. Ismeretes: a szegedi közgyűlés februári döntése értelmében a városképi szempontból kiemelten védett épületeken – a Széchenyi és Klauzál téri, valamint Kárász utcai palotákon – kívül csaknem az összes ház eladó.

Információink szerint már ajánlatokkal kerülgetik a befektetők azokat a bérlőket, akik mégsem szeretnének tulajdonossá válni. Arra biztatják a zömmel idősebb lakókat, hogy névleg vásárolják meg a lakást a csak számukra nyújtott kedvező feltételekkel, ehhez a pénzt ők adják, majd egymás között eltartási szerződést kötnek.

Az ügyletnek azonban vannak veszélyei. Dobozy Levente, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke kérdéseinkre válaszolva azt hangsúlyozta, senki ne írjon alá olyan szerződést, amelyet nem ügyvédi irodában kötöttek. Aláírás előtt az ügyvédnek, vagy közjegyzőnek fel kell olvasnia a dokumentum szövegét, és ha az ügyfelek nem értik, értelmezni.

Készpénzt ne fogadjanak el az eladók, hanem a vételárat folyószámlára utaltassák. Végképp ne menjenek bele a „most adok valamennyit, a többit majd hozom" című üzletekbe. Az ügyvéd szerint ragaszkodni kell a holtig tartó haszonélvezeti jog kikötéséhez. Arra a kérdésre, vajon az önkormányzati lakások tömeges eladásával sorozatos csalásokra kell-e számítani, azt mondta: elképzelhető, hogy a közeljövőben több embert károsítanak meg, de csak a nagy számok törvénye miatt.

Már 35 ház mintegy száz lakását szeretnék megvenni a belvárosban – nyilatkozta Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Erőteljes érdeklődést észlelnek, amit a vezető azzal magyaráz, hogy a folyamatosan emelkedő lakbérek miatt az emberek inkább megvásárolnák az ingatlanokat, és bérleti díj helyett törlesztőrészletet fizetnének. A bérlő egyenes ági rokona, örökbefogadott gyermeke is megveheti a lakást, harmadik személy azonban csak akkor, ha a benne élő lemond elővásárlási jogáról, viszont ebben az esetben nem illeti meg a kedvezmény. Ma még kockázatos megbecsülni, mennyit ér egy lakás: két szomszédos otthon ára között 40 százalékos különbség is lehet, például egy beépített kandalló emeli a lakás értékét.

Önerő – akár hitelre is

Az önkormányzati lakások megvásárlásának feltételei kedvezőek: ha egy felújításra szoruló lakást veszünk alapul, akkor valószínűleg 200 ezer forintnál nem lesz magasabb a négyzetméterár. Egy ilyen, 80 négyzetméteres lakás becsült értéke mintegy 16 millió forint. De a bérlőnek az összeg 70 százalékáért, 11 millióért odaadják, mivel az ingatlan lakottnak számít. Ha készpénzben fizet, további 20 százalék kedvezményt kap, vagyis közel 9 millióért az övé lehet. Részletfizetést is kérhet: 20 százalék befizetéssel 15 évre adósodhat el kedvező feltételekkel. A bankok már kidolgoztak olyan hitelkonstrukciókat is, amelyekkel az önrészt válthatja ki az a bérlő, aki tulajdonos szeretne lenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak az újszegedi betörések

Újabb újszegedi ingatlanba törtek be szerdán délelőtt. A tolvajok ezúttal Kancsár József színművész… Tovább olvasom