Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Violetta 134 pontja kevés a pszichológiára

Bizonyos szakokon a tavalyinál negyvennél is több pontot kellett produkálni idén felsőfokú oktatási intézménybe való bejutáshoz. A Szegedi Tudományegyetemen a közgazdasági-gazdálkodási szakra például 135 ponttal lehetett felvételt nyerni, ez 41-gyel több, mint amennyivel tavaly bejutottak.
Megugrottak a ponthatárok, 20-40 ponttal többre volt szükség az idén ahhoz, hogy egyetemi polgárok lehessenek a fiatalok. A kedden éjszaka közzétett felvételi ponthatárok alapján ez a legszembetűnőbb változás. Amiből adódik a következtetés: az idén bevezetett új rendszer az emelt szintű érettségi és a minél több idegen nyelvi vizsga felé tereli a diákokat. Ez egyszersmind nagyobb szelekciót is jelent. Magyar Bálint miniszter tegnap reggel úgy fejezte ki magát, hogy aki nem mer nekivágni biológiából az emelt szintű érettséginek, az ne akarjon orvos lenni. Azt is kijelentette, az a cél, hogy a tömegképzés mellett legyenek elit egyetemek.

Mivel a felsőoktatási intézmények idén nem tették felvételi követelménnyé az emelt szintű érettségit, nagyon sokan a „könnyebb utat" választották. Nem gondoltak rá, hogy ennyire megemelkednek a ponthatárok.

– Ki az a bolond, aki emelt szintű érettségire vállalkozik, amikor középszintűvel is 134 pontra számíthat – kérdezte tegnap a szombathelyi Kiss Violetta kétségbeesett édesanyja. Az idén érettségizett lány mindenképpen pszichológus szeretne lenni, három intézménybe adta be a jelentkezési lapját, s a két nyelvvizsga árán 134-re föltornázott pontjával – sehova sem vették föl. A megriadt család a szegedi egyetemre telefonált volna információért. – Kicsöngött, de nem vették föl – mondta sírással küzdve az édesanya. – Mit tegyünk, hogy megtudjuk, mik a lehetőségeink? Az osztályfőnökével együtt beszéltem le az emelt szintű érettségiről, pedig könnyedén letette volna! Annyira bánt ez az egész...

A családi drámát nem tudtuk enyhíteni, a mi telefonunkat sem vették föl az egyetemeken. Violettának tavaly 113 pont elég lett volna hozzá, hogy pszichológia szakos lehessen a szegedi egyetemen, most ennél 21 többletponttal se lesz az, mert az idén 138 lett a szegedi ponthatár, éppúgy, ahogyan az ELTE-n. Pécsett még eggyel több, 139 kellett volna a bejutáshoz, és a debreceni felvételtől is elesett a lány, egy pont híján.

A többi slágerszakon hasonlóan durva a helyzet: a szegedi közgazdaság-gazdálkodási szakon a tavalyihoz képest 41 ponttal kellett több a bejutáshoz – ez kiugróan a legnagyobb különbség a többi intézmény azonos szakához viszonyítva is, hiszen Pesten 35, Pécsett és Debrecenben „csak" 36 pont az idei többlet. A jogászoknál 40-nel kellett több pont Szegeden, mint tavaly, az ELTE-n 36 a különbség. Az orvoskarok közül is Szeged, valamint Pécs vezeti a „pontkülönbséglistát": a szegedin 130 lett a határ, 26-tal több, mint tavaly, Pesten és Debrecenben 25 a különbség. A költségtérítéses kommunikáció szakon az idei és a tavalyi pontszámok között Szegeden 37 a különbség, Pesten csak 28.

Az SZTE mai tájékoztatóján talán az is kiderül, mindezzel vajon elitebb egyetem lett-e a szegedi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami gondoskodásban élők tábora Szegeden

Több mint százharminc állami gondoskodásban élő gyermeket táboroztat július 31-éig Szegeden az Ágota… Tovább olvasom