Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Violettának ízlik a halászlé

Szeged - Óriási sikert aratott Maria Pakhar Violetta szerepében az operafesztiválon. A Moszkvában élő szopránt a verseny után, november 24-én is hallhatja a közönség a szegedi Traviatában.
– Már önmagában az nagy ajándék, hogy elénekelhettem Violettát; először találkoztam ezzel a csodálatos szereppel. Moszkvában eddig főként Mozart-operákban léptem fel, ez volt az első Verdi-főszerepem. Könnyekig meghatott a szegedi társulat kedvessége: a premier estéjén tele volt az öltözőm a kollégáim ajándékaival – meséli az operaversenyre Moszkvából érkezett Maria Pakhar, aki először zongoristaként, művésztanárként diplomázott, majd éneklésre váltott.

– Violetta nehéz, de hálás szerep. Sok felvételt meghallgattam, nagyon szeretem azt a salzburgi produkciót, amelyben Anna Netrebko és Rolando Villazon énekelt. Annával Moszkvában egyszer együtt léptünk fel egy koncerten; miközben világsztár, nincsenek sztárallűrjei. Violettaként számomra Anna Moffo volt az etalon. Rettenetesen izgultam a szegedi premieren, félelmetesnek tűnt, hogy az Arte internetes közvetítése révén az egész világon élőben láthatják az előadást, a családom Oroszországban éppúgy, mint a barátaim Norvégiában és Dániában. A legnagyobb kihívás az volt, hogy Juronics Tamás kitűnő modern rendezésében mai módon kellett megmutatnom az érzelmeket. Az ilyen produkciókkal könnyebb megszerettetni a fiatalokkal az operát, és így életben tartani a műfajt – vallja az énekesnő, akinek szegedi kollégái is szurkolnak, a Duna Tv közvetítése után pedig sok néző autogramot is kér tőle. Gyüdi Sándor a verseny eredményétől függetlenül már vissza is hívta, így a fesztivál után a Traviata november 24-i előadásán újra ő énekli Violettát.

Maria Pakhar Violetta szerepében. Fotó: Veréb Simon
Maria Pakhar Violetta szerepében.
Fotó: Veréb Simon

– Nem lesz könnyű, mert 21-én a Sztanyiszlavszkij Színházban van előadásom, 23-án egy moszkvai koncerten Verdi-áriákat énekelek, másnap este pedig már Szegeden kell fellépnem. Mesteremtől, Galina Visnyevszkajától sokat tanultam, őt tartom a legnagyobb énekesnőnek azok közül, akiket személyesen ismerek. Rengeteget köszönhetek neki: ő egyengette az első lépéseimet a Bolsojban, vele tanultam meg ottani első nagy szerepemet, Natasát Prokofjev operájában, a Háború és békében. Abban is komoly szerepe volt, hogy beneveztem az Armel operaversenyre: biztatott, el kell indulnom. Szeged meglepetés számomra, elbűvölő a város építészeti és zenei kultúrája, az, hogy milyen sokan szeretik itt az operát. Amikor esténként hazasétálok a színházból a Batthyány utcába, élvezem, milyen csöndes a város – az állandó moszkvai nyüzsgés, zaj után ez felüdülés. És a szegedi vegyes halászlé is nagyon finom, rögtön megszerettem!

Internetről is tanulnak

Az utóbbi években sok orosz énekes meghódította a világ nagy operaszínpadait; Maria Pakhar szerint a kiváló orosz énekiskola mellett az is közrejátszik ebben, hogy az interneten könnyen elérhetővé váltak a legnagyobbak felvételei, akiktől rengeteget lehet tanulni. – Azt hiszem, az orosz romantikus lélek is megkülönböztet bennünket az európai és amerikai énekesnőktől – mondja Maria, aki örül a Traviata sikerének. Az Arte honlapján például azt írta egy kommentelő: „Kitűnő produkció egy kivételes Violettával! Jó hallani az Addio del passato mindkét verzióját. Bravissimo az énekeseknek, a zenekarnak, az alkotóknak!"

Olvasóink írták

 • 3. tron 2010. november 17. 00:31
  „hmmmde szép..gyönyörűűűség....”
 • 2. franzvon 2010. november 16. 19:44
  „A halászlevet bizony Matula bácsi is szerette...”
 • 1. ametiszt51 2010. november 16. 19:18
  „Tényleg csodálatos volt a produkció és Maria is.
  Remélem Ő fog nyerni!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két tannyelvűbe, alapok nélkül is

Szegeden 4 nyelven is lehetőség van két tannyelvű gimnáziumi képzésben részt venni. Tovább olvasom