Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Vipera ellen nincs orvosság

Mi történne, ha egy határátkelőhelyünkön viperamarás történne? Erre kerestük a választ, a Nagylakon leleplezett hat vipera, azaz becsempészőjük esetét követően. A patikák Csongrád megyében nem tartanak kígyómarás elleni szérumot – hozzánk legközelebb Kecskeméten lehet hozzájutni. De már szérum is okozott halálesetet.
Fotó: DM/DV
Évekkel ezelőtt megyénként egy-egy gyógyszertárban még tartottak viperamarást semlegesítő ellenszérumot – Csongrád megyében a szegedi Kígyó gyógyszertárban. De az itt korábban tárolt készítmények szavatossági ideje lejárt, és új szállítmány nem érkezett – tudtuk meg dr. Zolnay Krisztától, a gyógyszertár vezetőjétől.

Miért nincs a megyében egyetlen adag szérum sem? Dr. Horpácsy András megyei tiszti főgyógyszerész elmondta: a takarékosság jegyében országosan központosították a szérumkészletet, s így az idén már csak bizonyos megyékbe jutott viperamarás elleni készítmény, oda, ahol él is ilyen hüllő. A hozzánk legközelebbi viperás terület Bács-Kiskun megye néhány pontja, ennek megfelelően Kecskeméten tartanak is két ampulla ellenszérumot. Budapesten szintén tárol szérumot egy egészségügyi intézmény, és az Országos Tiszti főorvosi Hivatalnak van tizennyolc további ampullája, tartaléknak. A – meglehetősen drága – szereket Horvátországból és Franciaországból hozzák be.

„Mennyire halálos" a nagylaki csempészáruban szereplő keresztes és homoki vipera marása? A homokié – mely Magyarországon egyébként nem honos – komolyabb: felnőtt, egészséges ember is könnyen belehal. A néhol nálunk is előforduló keresztesé „nem annyira halálos", de az is előidézhet hosszan tartó légzési nehézségeket, sokkot – tudtuk meg a Budapesti Állat- és Növénykert munkatársától, Czutor Istvántól. Bács-Kiskun megyében egyébként nem a keresztes, hanem a még annál is sokkal gyengébb mérgű parlagi vipera fordul elő, alig néhány példányban. Marása – szinte mint a méhszúrás. Olyan viszont előfordult: egy somogyi keresztes vipera marása után a beadott ellenszérumtól életét vesztette egy szérumra allergiás ember. Egyébként mindkét, nálunk honos viperafaj védett.

Dr. Horpácsy András nyomatékosan fölhívja a figyelmet: Csongrád megyében nincs vipera – ha csak be nem hozzák –, s ezt Marián Miklós, Szegeden élő herpetológus is megerősítheti, akihez számtalanszor fordultak már kígyókkal kapcsolatos esetekben az utóbbi évtizedek során. Legújabban azonban, a hüllőtartás terjedésével fönnállhat a veszély: egy-egy szállítmány bejut az országba – és ezek egzotikus vidékek nagyon erős mérgű kígyói is lehetnek.


Méregzsákok Afrikából

Néhány éve Dániából próbáltak valakik rendkívül veszélyes afrikai viperákat becsempészni az országba repülőgépen, s ez csaknem sikerült is. Ha sikerült volna, elég nagy baj lett volna. A New York-i terrortámadás, illetve az azóta megszigorított ellenőrzések óta azonban efféle szállítmányok bejutására aligha van esély. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzik a héten a parlagfű pollenje

A növényvédelmi szolgálat helyrajzi szám szerint bünteti az elhanyagolt földterületek használóit.… Tovább olvasom