Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Virág-per: 15 napon belül ki kell üríteni a cukrászdát

Szeged - Csúszik a Virág nyitása: a felszámolás alatt lévő kft. indítványai, valamint a perbe belépő György Sándor követelései miatt. Utóbbi tulajdonjogot szeretne, perli Szegedet. Szakértő kirendelése és halasztás a szerdai tárgyalás eredménye.
A szerdára meghirdetett tárgyalás előtt, a felperes, Szeged Megyei Jogú Város képviselője és az alperes jogi képviselője a folyosón beszélgetett. A felszámolás alatt álló Virág Cukrászda Kft., a bérleti szerződés felbontása és a tulajdon értékesítése után sem adta át a kulcsot, így az új tulajdonos, Szeged Megye Jogú Városa nem tudja birtokba venni a Virágot.

A tárgyalást vezető bírónő elmondta, hogy az ideiglenes intézkedés kapcsán a bíróság végzést hozott, a bíróság elrendelte a Kis és Nagy Virág Cukrászda kiürítését. A végzés ellen az alperes fellebbezett, ennek ellenére, ha 15 napon belül nem tesznek eleget a felszólításnak, a város végrehajtathatja a kiürítést.

Egy régi kép. Itt még működött a Virág. Fotó:
Egy régi kép. Itt még működött a Virág.
Fotó: Horváth Gergely https://picasaweb.google.com/scaramuccio/Szeged#

Szeged városát képviselő Bene István a tárgyaláson elmondta, kérte a megyei bíróságot, kötelezze az alperest, a Virág cukrászda átadására, valamint – mivel jogcím nélküli használó – 2010. szeptember 8-ától, a kiköltözés napjáig fizessen havi 1,2 millió forint plusz áfa használati díjat.

Szerződés albérletben

A felperes a tulajdonában álló Kis Virág Cukrászda üzlethelyiséggel, a Virág Cukrászda Kft.-vel bérleti szerződést kötött. A Virág Cukrászda Kft. a Kis Virág Cukrászdát továbbadta albérletbe az alperesnek, valamint a tulajdonában álló Virág Cukrászda üzlethelyiséget is bérbe adta. A Virág Cukrászda Kft. felszámolás alá került, a felszámoló a Kis Virág Cukrászdára és Virág Cukrászdára kötött bérleti szerződéseket azonnali hatállyal felmondta, a Kis Virág Cukrászda bérleti jogát és a Virág Cukrászda tulajdonjogát értékesítésre meghirdette, majd a felperes elővásárlási jogának gyakorlása folytán a szerződéseket a felszámoló a felperessel megkötötte. A felperes mint tulajdonos, az alperessel szemben a két ingatlan kiürítése és birtokba adása, valamint a felmondástól számított időre használati díj megfizetése iránti keresetet terjesztett elő. A bíróság 2011. április 28. napján kelt 3. sz. végzésével ideiglenes intézkedéssel elrendelte a perbeli két ingatlan birtokba adását.

Huma Ilona az alperes képviselője úgy nyilatkozott a bíróság előtt, vitatják a város keresetét és ellenkérelmet adtak be. Új elem, hogy a város és a felszámolás alatt álló kft. perébe György Sándor beavatkozóként lépne be. Az alperes kérte a bírósági per felfüggesztését, hivatkozva György Sándor tulajdonszerzésére folyó budapesti pere miatt. „Mindkét ingatlanban jelentős beépített eszközök vannak, ami nem a város, hanem György Sándor tulajdona" – mondta az ügyvédnő. A használati díj az alperes szerint eltúlzott, hiszen a korábbi a bérleti szerződés mindössze 500 ezer plusz áfáról szólt. A bírónő igényérvényesítési kérdésére az ügyvédnő többször sem tudott válaszolni, majd a tartozás elismerését firtató kérdésre végül nemmel válaszol.

Az ügy egyszerű is lehetne. A felszámolásban a város megszerezte a Nagy Virág tulajdonát, amihez nem fér hozzá. Az alperes nem adja át a „kulcsot". A tárgyaláson többször szóba került, hogy van-e lista az alperes ingóságairól, amire nemleges válasz érkezett. Így a kiürítést vitató alperesek még nem döntötték el, hogy melyik eszköz kié. Ugyanis a pert bonyolítja, hogy nemcsak a felszámolás alatt álló kft., hanem a korábbi bérlő, György Sándor is rendelkezik ingósággal.

Bene István, az alperes felvetéseire reagálva elmondta, téves az a hivatkozás, miszerint a város nem fizette ki a cukrászda vételárát. Bene szerint a felvetés nem tárgya a pernek, ettől függetlenül a bírónőnek bemutatta az utalást igazoló dokumentumokat. Ez alapján jegyezték be az önkormányzat tulajdonjogát. Eszközlistát kérnek, amiből kiderül, melyek azok az eszközök, amik az alperes, és amelyek György Sándor tulajdonában vannak. A város álláspontja, hogy a Virág cukrászdát a megtekintett állapotban vásárolták meg. Későbbiekben tisztázandó, hogy a beépített dolgok – amelyek tulajdonjoga sem tisztázott – közül miket lehet elszállítani és mit nem. Az ügyvéd a bírónőnek elmondta, hogy a jelenleg érvényes IKV-övezeti besorolás szerint a Virág I-es övezeti. A jellemző bérleti díj 1300–3800 forint plusz áfa /hó közötti. Levezette, hogy a két cukrászda eladótere közel 350 négyzetméter, és ebbe még nincsenek benne a kiszolgálóhelyiségek, amelyek további négyzetmétereket tesznek ki. A pályázati kiírásban is 1,2 millió plusz áfa lesz a bérleti díj.

A Virág belül. Ilyennek sem láthatjuk már. Fotó:
A Virág belül. Ilyennek sem láthatjuk már.
Fotó: http://gallery.dislense.com/v/somac/nov2007/0711_szeged/szeged-segedin_dscn0386.jpg.html

Mivel az alperes vitatja a bérleti szerződés felmondásának jogosságát, így a bírónő megkérdezte, hogy fizetik-e a felszámolónak a bérleti díjat? Az alperes képviselője „Nem tudom"-mal válaszolt. A tárgyalás további szakaszában a bíróság arra próbált fényt deríteni, hogy az alperes miért nem költözött ki, de érdemi választ egyelőre nem kapott. A feleknek 15 napjuk van a bizonyításra, a tárgyalást 2011. szeptember 21-én 13 órára halasztották.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Dema 2011. május 27. 15:07
  „8. Jozsoci :D 28. bambinaXX :D A NYALÁS SEM ROSSZ! Az is jóóóó! :D
  .
  Tud valaki valamit a Virágos kávégépről? Mi lett azzal a nemzeti kinccsel?
  Meg azokkal a gyönyörű csajokkal, akik a környékén rohangásztak?! :D”
 • 33. buhamama 2011. május 27. 07:16
  „Végre be indul valami,és rend lesz.Minél hamarabb ki kel nyitni mint Szeged ékességét.”
 • 32. pandababa 2011. május 26. 23:47
  „Ha lenne pénzem,én megvenném:-P:-D”
 • 31. mag 2011. május 26. 22:44
  „GYÖRGY ATTILA SZERETED MÉG A FIUKAT ?”
 • 30. Ganxta 2011. május 26. 22:42
  „27. zoltanszabo 2011.05.26. 16:45

  Te ezt mikor álmodtad? Mert ha ébren voltál, akkor én is kérek abból az anyagból, amit lőttél, mert qrva jó lehet....”
 • 29. Sütti 2011. május 26. 20:31
  „Nagy fába vágja a fejszét aki a várossal kezd peres ügybe. Korlátlan idő és (szinte) korlátlan mennyiségű pénz, város zsebében lévő ügyvédek, jogászok siserehada ellen néha (szinte mindig) kevés az igazság. Ha egyszer a nagy fúró beindul... lásd Mars téri kofák.”
 • 28. bambinaXX 2011. május 26. 19:33
  „8! :D
  mit?”
 • 27. zoltanszabo 2011. május 26. 16:45
  „T.18 Mignon. Az a Bába ügyvédről van szó. Ő volt a legjobb ebben a régióban. Sajnos meghalt, felesége? , fia viszi tovább a Feketesas utcában. Az öreg Bába apám legjobb gyerekkori barátja volt. Kis srácként sokat találkoztam vele. Nagy tudású,becsületes ember volt. 100 perből--100 megnyert ! nem párt alapon ! Csak olyan ügyet vállalt el--sokszor pénzt se kért a szegényektől--csak amiben ő is hitt.Hazugságokat nem tűrte, csak az igazság ami érdekelte. SZTÁR volt.”
 • 26. nagypappa 2011. május 26. 16:03
  „Herendi kávéfőzőről akkor hallottam mikor még a Szervánszky magával vitte Soltvadkertre, hangsúlyozva, hogy csak megőrzésre.
  Úgy tudom a legnagyobb várományos a KÉSZ-es Varga Mihály. Félő, hogy a szakismeret hiánya miatt a beosztottak megvezetik.
  Szerintem biztonságosabb lenne a Gyuris Lacira bízni, az legalább szakmabeli.

  Az meg hiú ábránd, hogy egy hét alatt ki lehet nyitni... ki lehet... majd.. az ajtaját, de mire ott benn minden a helyére kerül, rend és tisztaság lesz hónapokba telik.

  24.
  A Hági magántulajdonban van, azt csinál vele a gazdája amit akar. Nem látja értelmét, hogy üzemeltesse.

  Centrumgödör... A Mars tér nagy falat volt, de polgármester úr megoldotta, remélem erre is talál megoldást.

  Kass szálló... maga szégyen, már a megkezdett felújítás is elavult.”
 • 25. öregvegyész 2011. május 26. 15:34
  „Kérem a műkincs értékű herendi kávéfőzőgépet nem kiüriteni!!!!!!!!!”
 • 24. joy 2011. május 26. 15:28
  „Hági?
  Hungária /Kass/ szálló?
  Centrumgödör...”
 • 23. lukrecia 2011. május 26. 12:48
  „Bravo, jo helyre tette a varos az ado forintikat. A laikusok akkor megmondtak rossz befektetes.”
 • 22. varadipal 2011. május 26. 10:33
  „Nem kellene <moderálva> a nyerészkedő, vásos zsírján hízni kívánó kupecekkel. A Mars téri piacon is le lehetett dózerolni a putrikat, aztán ráértek pereskedni, itt meg ki kell cserélni pár forintért a zárakat, aztán akit negatívan érint, mehet panaszra, meg perre. Van elég állás nélküli cukrász meg felszolgáló, azonnal ki lehet nyitni, még a szezon elején. A város csúfsága és a kupecek szégyene a legdrágább helyen lévő patinás üzleteken lévő lehúzott redőny.”
 • 21. joy 2011. május 26. 08:31
  „Mi lesz a gyönyörű -muzeális érték- Herendi kávéfőzőgéppek???
  Már rég ellopták?”
 • 20. eljensokaszeged 2011. május 26. 07:00
  „15. nyomdasz63 2011.05.25. 21:36
  A Virág az A´Capellás Gyuris Lacié lesz és punktum. Ezt már 2~3 éve mondom. A többi színjáték.

  vagy az enyém. :-)”
 • 19. Mignon 2011. május 25. 22:34
  „17. Lammermoori

  Akire Te gondolsz, ö Gabor es haverom.
  Különben csak lassan, mert en is leszarmaztatlat Teged valamelyik allatfajtatol...!”
 • 18. Mignon 2011. május 25. 22:31
  „Halvanyan emlekszem Baba ügyved ur nevere.

  A Var u. es a Stefania sarkan volt egy Ügyvedi Munkaközösseg, a sarkon kellett bemenni.
  Ott volt egy anno nagyon hires szegedi ügyved, aki
  naponta a Tisza Szalloba jart ebedelni...

  Nem tudom, hogy az ö volt vagy egy masik ügyved?

  (Meg fiatalember voltam.)”
 • 17. Lucia 2011. május 25. 22:29
  „Kis ez a Bene István? Ismeri valaki? Sztárügyvéd?
  DJ vagy szódás leszármazott????????????????????????”
 • 16. deszkás 2011. május 25. 22:23
  „Sok a másfél milla? Wazze egy kis bolt bérlete havi 200-800 ezer. Bábáról meg annyit:halottról jót vagy semmit. Maradjunk az utóbbiban.”
 • 15. nyomdasz63 2011. május 25. 21:36
  „A Virág az A´Capellás Gyuris Lacié lesz és punktum. Ezt már 2~3 éve mondom. A többi színjáték.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális migránsok sikertelen próbálkozásai

Szeged - Összesen 14 határsértőt – köztük egy embercsempészt – fogtak el a szegedi… Tovább olvasom