Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Virágba borult a parlagfű

Szeged - Elindult a parlagfűszezon, egyre többen keresik fel a szakrendeléseket a tipikus tünetekkel. Csongrád megyében még csak figyelmeztető jelzés van érvényben. A csúcs várhatóan a jövő héten vagy utána lesz – az allergiásoknak érdemes erre felkészülniük.
– Főleg akkor jön rám a roham, ha légkondicionált helyiségben vagyok. Olyankor percekig megállás nélkül tüsszögök. De elég csak rám nézni: ma reggel is megkaptam a kérdést, hogy beteg vagyok, vagy csak az leszek? – mesélte Jázmin, aki évek óta szenved az allergiától. Környezete számára tökéletes jelzőrendszer: ha nyár végén hatalmas csomag zsebkendővel jelenik meg, tudják, hogy elindult a parlagfűszezon.

Közel száz eljárás indult már a megyében

Eddig 91 ügyet indított a parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága. Ez időarányosan valamivel több mint az elmúlt évben. Jellemzően a gabona aratását követően jelentkezik a parlagfű, ahol a tarlók megmunkálását, a tarlóhántást nem végezték el. Az ügyek mintegy 60 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. – Ahol a jogszabály előírja, közérdekű védekezést rendelünk el, illetve bírságot szabunk ki a mulasztóval szemben – tájékoztatott Hódi László igazgató. – A bírság kiszabásának feltétele, hogy a területen 5 százalékot meghaladó mértékű borítással virágbimbós vagy virágzó parlagfű legyen a területen. A bírság mértékét a terület nagyságától, a borítás arányától függően jogszabály határozza meg, amely 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Parlagfű miatt korábban megbüntetett ügyfél esetén másfélszeres szorzót kell alkalmazni, tehát a „visszaesőknek" súlyosabb bírságra kell számítani.

Az ország több részén elérte az elsőfokú riasztási szintet a parlagfű pollenkoncentrációja – közölte pénteken az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A múlt héten a Balatontól délre, a Somogyi-dombság, valamint a Mezőföld, továbbá a Duna vonalát átlépve a Kiskunság nagyobb részén összefüggően és az ország keleti határszakasza mentén is légköbméterenként 30–49 pollenszemet mértek. Ilyenkor a parlagfűpollenre súlyosan érzékenyeknek már állandó, kisebb erősségű tüneteik vannak, de a kevésbé érzékenyek is számíthatnak a kezdeti tünetek megjelenésére.
Csongrád megyében még csak a figyelmeztető (narancs) jelzés van érvényben, ám az allergológiai szakrendeléseken már érzékelhető a szezon kezdete. Nemcsak felnőttek, gyerekek is szenvednek a parlagfűtől. – Tüsszögéssel, orrfolyással egyre többen keresnek fel bennünket – mondta el Novák Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ egyetemi docense, aki azt javasolja: ha valaki tudja magáról, hogy allergiás, még a tünetek megjelenése előtt kezdje el szedni a gyógyszerét, hogy a szervezete felkészülhessen.

– Ha már előjöttek a tünetek, a legfontosabb az alapos orrmosás tengervizes orrspray-vel vagy orrmosó készülékkel, hogy a pollenszemcsék minél rövidebb ideig maradjanak a nyálkahártyán – mondta el a szakember. – A gyógyszeres kezelés mellett pedig sokat segítenek az olyan egyszerű praktikák, mint a gyakori hajmosás, vagy hogy nem teregetjük ki a ruhákat a szabadba.

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan a következő napokban, hetekben emelkedni fog, az arra érzékenyek készüljenek fel tüneteik erősödésére. A jelenlegi előrejelzés szerint az idei parlagfűszezon csúcsa a 19-ével, vagy a 26-ával kezdődő hétre fog esni, az időjárás alakulásának függvényében. Az allergiások számára lehetőség szerint javasolt ezt az időszakot szabadságon, tengerpart vagy magashegység közelében tölteni, illetve hazánk területén belül az erdős tájakat, hegyvidékeket, illetve vízpartokat felkeresni.

Olvasóink írták

 • 6. kormoska 2013. augusztus 17. 19:36
  „A Bocskai utca sarkán lévő,évek óta beépítetlen építési területen MÁSFÉL MÉTER MAGASAN áll a gaz,akad közte parlagfű is!
  Ez a viszonylag kis terület is elég a fél belváros beterítéséhez!”
 • 5. kontrapista 2013. augusztus 17. 17:59
  „2.vmagdi
  " ifjukoromba ez a dolog total ismeretlen volt "
  Termeszetesen ismeretlen volt, mert a parlagfu sem volt elterjedve. Videkunkon csak a 90-es evek elejetol veszi birtokaba az elhanyagot teruleteket. de a megmuvelteket is.
  u.i.
  a szarmazasi helyen , itt Amerikaban alig no meg 0,5 m magassagra, mig otthon a 1,5 m felett van egy jol kifejlett peldany.”
 • 4. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 17. 16:38
  „2. vmagdi 2013.08.17. 12:25
  Igen, akkor még nem E356,+976,E2634 -ból állt a vacsora, a mocskos gyógyszergyárak meg rájöttek (OK, nem tudom bizonyítani, de elég ha tudom) hogy milyen adalékokkal lehet ezeket az allergiás reakciókat kiváltani és utána giga haszonnal eladhatják az ellenszerét!
  A hüly*e kormány meg eljátssza mintha érdekelné, és kaszálltatja az út szélét, nem gond, hogy 10 méterrel beljebb meg ott érik 100 hektáron, a látszat a fontos!”
 • 3. CsImre 2013. augusztus 17. 14:17
  „A gonosz pénzügyi háttérhatalmak bűne lehet ez is. Valaki mondjon le. Tiltsák ki.”
 • 2. vmagdi 2013. augusztus 17. 12:25
  „en nem tudom, de ifjukoromban ez a dolog total ismeretlen volt, nem lehet, hogy valami mas tesz erzekennye a parlafure?”
 • 1. queenmargareth1 2013. augusztus 17. 10:38
  „na, tessék a parlagfű!MENNYI EMBER ÉLETÉT NEHEZÍTI MEG ÉS KÖLTHET GYÓGYSZEREKRE STB!Bocs a Caps-lockért:)
  ha már ennyire küzdenek itt a dohányellenesek az egészségükért, hát itt a lehetőség:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feke Pál félretette a régi Istvánt

Az élete részévé vált az István, a király, kisgyermekként bakelitlemezről tanulta meg a nemzeti rockopera számait Feke Pál. Tovább olvasom