Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Virágok nagy választéka a Mars téren

A legnépszerűbb virág halottak napjára a fehér krizantém, amit szálanként 90-140 forint közötti áron kínálnak a Mars téren, ahol tegnap már nagy volt a forgalom.
Szerény krizantém, lila műkoszorú, mécses. Fotó: Schmidt Andrea
Ugyan a valódi rohamot csak a hét végére várják a szegedi Mars téren, már pénteken sem panaszkodhattak a forgalomra a virág- és koszorúárusok. A gyakorlatilag virágpiaccá alakult téren nem csupán a mécseseket, töves árvácskákat keresték, de a koszorúkat, sőt az élő virágokat is vitték a vásárlók. Néhányan ugyan afelől érdeklődtek, szép marad-e a krizantém, margaréta keddre, az árusok megnyugtatták őket – a legtöbb virág reggel még a tövén volt.

A vágott virágból hatalmas a kínálat a piacon. A főbejárat körül a krizantémot száznegyven forintért árulják darabonként, beljebb kilencven-százhúsz forint egy szál. A legnépszerűbb a tömött fejű fehér, de kapható lila és sárga eleonora krizantém is. Lehet csokorba kötve és egyesével vinni, de van cserepes is öt-hétszáz forintért a domaszéki Miklós családnál. Itt megtudtuk: volt néhány cserép sárga, bordó és rózsaszín virág is, de a visszafogott fehéret keresik a legtöbben.

Mécsest is kapni a piacon: a legkisebb műanyag változat nyolcvan forint, ugyanez üvegből száz. A felső határ ezerkétszáz forint, ez is üvegből, csak jóval nagyobb és díszesebb. A díszítés a koszorúknál is jellemző, itt – nem úgy mint a virágoknál – kevéssé dominál a visszafogottság. Van tenyérnyi műanyag koszorú kétszázötven forintért és lila, rózsaszín selyemvirágokkal díszített kétezer-ötszázért. Láttunk még szalma, moha alapút, előbbit mérettől függően 550-3000, utóbbit 750-1200 forint közötti áron.

– Tizennyolcadika óta árulunk koszorúkat, eddig ez a legerősebb nap – mondta Almásiné Erzsébet, aki maga készíti a fenyőtoboz alapú, mákgubóval, katicavirággal, borzaskával, makkal vagy dióval díszített árut. Ő úgy tapasztalta, nem változik évről évre a koszorúk divatja, a vevők nagy része törzsvásárló, minden október végén ugyanattól a kereskedőtől vásárol.

Nála öt-nyolcszáz forintba kerül, máshol kétezer forintért is látni tobozból kötött koszorút. Igaz, az utóbbi negyven centiméter átmérőjű és szivartoboz az alapja. A kereskedő szerint ez tovább tart, mint a rózsatoboz – akár fél-egy évig is szép marad. A vevői pedig nem sajnálják a pluszpénzt, ma már kevésbé jellemző, hogy temetői lopásoktól félnének – teszi hozzá.

Azért van, aki tart a tolvajoktól. Petics Mária vasárnap készült meglátogatni szerettei sírját, de a család úgy döntött: menjenek inkább hétfőn, így kevesebb az esély arra, hogy halottak napjára eltűnnek a virágok. Az asszony tegnap összesen háromezer forintért vásárolt gyönyörű krizantém és margaréta csokrokat, a koszorúkat lánya veszi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legnépszerűbb a Gáspár utca

Mind a harminc szegedi szociális bérlakás pályázata eredményesen zárult – tájékoztatta… Tovább olvasom