Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Virágpor, méhcsípés is kiválthat allergiát

Szeged - Az allergiás reakció a szervezet védekezőrendszerének kóros mértékű válasza. Az allergia azonban nem egységes betegségcsoport.
A kiváltó okok (például virágpor, méhcsípés) és a háttérben zajló folyamatok különbözőek lehetnek, és ennek megfelelően az allergiás betegségek megjelenési formája is igen változatos. Laboratóriumi módszerekkel az úgynevezett azonnali típusú allergiák és az úgynevezett álallergiák is vizsgálhatók.

Az azonnali típusú vagy hétköznapi értelemben vett allergiás reakciót elvben bármilyen anyag kiválthatja.

Védekező sejtek

A tünetek általában a szervezet védekező sejtekben gazdag helyein, így például a légzőrendszerben, a szemben, az emésztőrendszerben, a nemi szervekben, illetve a bőrön jelentkeznek, de általános, úgynevezett generalizált reakciók is előfordulhatnak (anaphilaxiás sokk; rovarcsípés, gyógyszerek). Ebben a körben két laboratóriumi vizsgálat, az össz- vagy totál-IgE és az allergénspecifikus IgE (illetve IgG) vizsgálat áll rendelkezésre.

A laboratóriumi vizsgálatok jól kiegészítik a bőrpróbákat. Fotó: MTI/Beliczay László
A laboratóriumi vizsgálatok jól kiegészítik a bőrpróbákat. Fotó: MTI/Beliczay László

Ellenanyag a vérben

Az allergénspecifikus IgE (IgG) mérésekor célzottan azt vizsgáljuk, van-e a vérben egy bizonyos allergénnel szemben termelődött ellenanyag.
A laboratóriumi kérőlapokon és leleteken az egyes allergéneket betű és szám kombinációjával jelölik. Az egységes betűkód az allergén csoportot jelöli. Ilyenek a légzési vagy inhalatív allergének: füvek (g), fák (t), gyomok (w), penészgombák (m), állati szőrök (e), poratkák (d), az étel vagy nutritív allergének (f), a rovarmérgek (i), a foglalkozási allergének (k) és a gyógyszerek (c). A betű után álló szám egy meghatározott allergénre utal (pl. w1: parlagfű), bár ez már nem feltétlenül egységes.
A laboratóriumi vizsgálatok jól kiegészítik a bőrgyógyászok és allergológusok által végzett úgynevezett bőrpróbákat és provokációs teszteket, bizonyos esetekben pedig elsődleges vagy kizárólagos szerepük van (például csecsemőknél, anaphilaxiás sokkal fenyegető rovarméreg és gyógyszerallergiák gyanúja esetén).

A labor pontosabb

Az allergénekben gazdag időszakokban (amikor a levegő pollenkoncentrációja jelentősen megemelkedik) a bőrpróbák a fokozott reakciókézség következtében igen gyakran álpozitív eredményt adnak – gyakorlatilag a túlérzékeny szervezet minden külső ingerre fokozottan válaszol, és így megtévesztheti a vizsgálatot végző szakembert is. A laboratóriumi körülmények között az eredményeket a fokozott reaktivitás kevésbé befolyásolja, a kapott eredmények jól reprodukálható módon jelzik a tünetek valódi okát, az allergizáló antigén forrását. A pontos mérésekkel körülhatárolt kiváltó tényező ismerete lehetővé teszi azt, hogy a beteg lehetőség szerint kerülje a találkozást az allergizáló anyaggal, illetve elősegíti a megfelelő specifikus kezelés lefolytatását.

Dr. Bartha László, Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem elég az önbizalom a döntőbe jutáshoz

Szeged - Milyen a nőideálja? Milyen alak a trendi? Szavazzon, hogy ön szerint ki érdemel díjazást a… Tovább olvasom