Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Virágtőzsde Kisteleken?

Virág-, gyümölcs- és zöldségtőzsdét álmodott meg a város térségébe a kisteleki polgármester, Nagy Sándor (képünkön). Az uniós szakemberek egyetértenek a tervvel, a kiszemelt terület minden szempontnak megfelel. Most már csak elő kell teremteni a beruházáshoz az egymilliárd forintot.
A vágott virág egyik beszerzési forrása a tőzsde. A virágkereskedelem legjelentősebb központja Hollandiában van. Óriási tehát a távolság. Mivel a magyarországi vágott virág 50-55 százalékát a Kistelek–Balástya kistérségben termesztik, logikus Nagy Sándor, kisteleki polgármester felvetése: mi lenne, ha a környéken tőzsdét alakítanának ki. A város első embere három érvet említ: itt van a termesztés központja, a termelők szállítási költségei jelentősen csökkennének. Adott az infrastruktúra, hiszen hamarosan elkészül az autópálya. A felvásárlói réteg – Moldáviától Szlovéniáig – könnyen elérheti az autópálya mellett azt a 400 hektáros területet, ahol kialakítanák az árutőzsdét. A szakvélemények szerint egy új kelet európai elosztónak Magyarországon kellene létesülni: rendelkezik a szükséges adottságokkal. Kisteleken a megvalósíthatósági tanulmány elkészült, és a tervezést is elindították.

Balogh Zoltán huszonkét éve foglalkozik virágtermesztéssel. Egyhektáros üvegházában a fő profil a liliom és az inka liliom. A virágkertész bátor ötletnek nevezi a kezdeményezést. Segítene a kertészeknek. A gázár emelése következtében Balástyán több virágos abbahagyta a termesztést, további áremelés esetén elképzelhető, hogy ő is bezárja a „boltot". Egy másik virágtermesztő azt mondta: eddig akármilyen
Fotó: Schmidt Andrea
gazdasági válságban volt az ország, az alkohol és a virág mindig fogyott. Sajnos ma már a virág szinte luxuscikk, egyre kevesebben vásárolják – állította.

A Magyarországon termesztett virág 35 százaléka kikerül külföldre, mivel itthon – az olcsóbb importáru miatt – nem lehet eladni. Nagy Sándor terve szerint az utaztatástól – ami nem tesz jót egyetlen növénynek sem – meg lehetne kímélni a virágokat. Ezért minél hamarabb szeretnék elkezdeni az egymilliárd forintos beruházást. Az első lépésben többek között egyhektáros csarnok felépítését tervezik.

Honnan lesz pénz? Nagy Sándor tényként említi, hogy a második Nemzeti fejlesztési tervbe bekerül a beruházás és pályáznak uniós forrásokra is. Külföldi tőkét – bejelentkeztek már izraeli és holland befektetők is – csak minimális mértékben vonnának be, végső megoldásként.

A polgármester hozzátette: szeretnék a tőzsdét kiterjeszteni a gyümölcs és a zöldség ágazatra is. Az ötletet jónak tartja Szél István, a Dél-alföldi Őszibarack Termesztők Szövetségének elnöke.

Elmondta: a termelők örülnek minden olyan kezdeményezésnek, ami a talpon maradást eredményezi. Abban viszont biztos, hogy egyénenként nem mehetnek a tőzsdére. Ott is csak akkor érhetnek el eredményt, jó tárgyalási alapot, ha összefognak, egységes minőséget produkálnak és nagy mennyiséget kínálnak. Különben a multik továbbra is diktálnak.

Virágóra

A virágtőzsde egyik legfontosabb kelléke a virágóra, amin minden szükséges információ megtalálható: a kertészet neve, az áru megjelölése, a mennyiség, a minimálisan megvásárolható mennyiség és a napi induló ár. Az előre megállapított maximális árból indul lefelé a kereskedés. Ha az ár tíz százalék alá esik, a virágot megsemmisítik. A kereskedők internetes teremben nézhetik meg a vásárolni kívánt portékát.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlan kolbász, kétértelmű jogszabály

Az élelmiszer-ellenőrök rutinellenőrzés során az egyik szegedi üzletben olyan kolbászt találtak,… Tovább olvasom