Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Virágzik az agávé

Szeged-Szentmihály - Egy közel hét méter magas agávé virágzik Szeged Szentmihály városrészén.
– Egy közelben lakó hölgytől kaptuk 28 évvel ezelőtt. A növény most 35-40 éves lehet – meséli Tálas Tibor, az agávé tulajdonosa.

Az agávénak ez a fajtája életében csak egyszer virágzik, ezután elpusztul. A levelek táplálják a virágot, majd a magok beérése után elhalnak, így nincs, ami életben tartaná a növényt.

Mivel trópusi növényről van szó, az itthoni telet nehezen viseli. A szentmihályi példány, amíg szállítható volt, egy szegedi kiállítóteremben telelt. Az utóbbi években akkorára nőtt, hogy már nem tudta elszállítani a targonca. Tálasék így egy sátrat építettek köré, amelyre négyszeres takaróréteg került. A kemény fagyok idején pluszplédekkel védték az agávét, mégis voltak fagyásnyomok rajta.

Ifj. Tálas Tibor mutatja, mekkorára nőtt a házuk előtt virágzó agávé. Fotó: Karnok Csaba
Ifj. Tálas Tibor mutatja, mekkorára nőtt a házuk előtt virágzó agávé.
Fotó: Karnok Csaba

A pozsgás növény levelei egyenként hét kilósak. Sarjait minden évben leveszik, így nincs, ami megtartsa, ezért kötelekkel rögzítik.

Az agávé Amerikában honos, legtöbb faja Mexikóban és az USA-ban él. Kutatások bizonyítják, hogy már 9000 évvel ezelőtt fogyasztották őseink. Manapság egyes fajokat édesítőszerként használnak, valamint alkoholos italokat, például tequilát készítenek belőle.

Olvasóink írták

 • 7. paris12 2013. augusztus 09. 09:09
  „Gratulálok, nem semmi! Csinálunk tequilát???! :)”
 • 6. szabójóska 2013. augusztus 08. 21:15
  „Megnéztem.Halottakról vagy jót vagy semmit.Azt hiszem ezt a lelki állapotot sok emigráns megéli. Szégyellem magam,amikor azt hittem ezen van nevetni való.”
 • 5. szabójóska 2013. augusztus 08. 18:20
  „3. Horthy szobor
  Köszönöm,bár már láttam olyan térképet egyszer ahol egész Amerika tele volt magyar helységnevekkel. Meg azt a viccet is ismertem, Hogy maga inka? Igen,de ott a bátyám, még inkább
  De jókat fogok röhögni!!”
 • 4. y-akta 2013. augusztus 08. 18:07
  „Több ismerősömnek is van hasonló növénye, de szerintem ők se, és én se tudtam, h ez virágzik. Elismerésem. Most újat tudtam meg.”
 • 3. Horthyszobor 2013. augusztus 08. 16:17
  „1. Pont ez futott át az agyamba. A franciák már fenik a fűrészt...
  2. Ha Juan Móricz publikációkat olvas, akkor rájö az eltitkolt történelmünk egyik csodájára. Érdemes rákeresni!!! Szerintem az újságíró nem is gondolja micsoda komoly dolgot írt le ezzel!!! Sajnos véleményem szerint véletlenül...”
 • 2. szabójóska 2013. augusztus 08. 12:26
  „Gratulálok a tulajdonosoknak,gyönyörű. A DM munkatárstól meg kérdem kik voltak az ottani őseink?”
 • 1. miro132 2013. augusztus 08. 11:52
  „vigyázzanak a vezetékekre nehogy az áramszolgáltató kivágja az agávét azzal az indokkal hogy tul közel van a vezetékekhez... szörnyű lenne”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vércsét fogtak a Maty-éren

Vörösvércsét találtak kedden a Maty-éri olimpiai központ épületében. Tovább olvasom