Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Virágzik az indiai lótusz

Virágzik a füvészkertben az indiai lótusz – az itteni állomány messze legnagyobb Közép-Európában. Hogy egyáltalán megmarad itt, az is rejtély, hát még az, hogy évről évre megörvendezteti virágpompájával a látogatókat. Több mint ötezerféle növény várja az SZTE botanikus kertjében az érdeklődőket.
Fotó: Schmidt Andrea
Kezd virágozni a füvészkert egyik legnagyobb nevezetessége – az indiai lótusz. Rejtély, az eredetileg trópusi növény miképp képes megmaradni itt. De megmarad, sőt szaporodik, elborítva a füvészkerti tó tükrét. Közép-Európa-szerte a szegedi a messze legnagyobb lótuszállomány – hívja föl a figyelmet Pulics Julianna kertvezető. Hozzáteszi: megmaradásához bizonnyal az is hozzájárul – túl a hely különleges mikroklímáján –, hogy a füvészkerti tó folyamatosan kapja a friss vizet, ezért sohasem hűl le annyira, hogy a tövek kifagyjanak.

Egyébként Győrffy István professzor, a füvészkert megalapítója honosította meg itt a lótuszt 1932-ben, az óföldeáki Návay-kastély tavából – ahol pedig a Návay család egy botanikai érdeklődésű tagja révén nyert otthont. Más években hamarabb borul virágba, az idei, kései virágzásnak a szokásosnál csapadékosabb-hűvösebb nyár az oka. Rózsaszín, piros tündérrózsák is nyílnak a tóban.

Virágzik az egyik óriási agavé is. A közép- és észak-amerikai eredetű pozsgás növény, mely jellegzetes, viaszos bevonattal ellátott, szür-
készöld, nedvességtároló leveleiről ismert, negyven-ötven éves korában hoz virágot, s aztán elpusztul. Siessen, aki virágzásban, egyszersmind életben akarja találni! Legszebb pompájában díszlik a rózsakert, százhúszféle rózsájával, virágzanak továbbá a trópusi, csodálatos hibiszkuszok. A kaktuszok már jórészt terméseiket érlelik, a pálmák pedig gyűjtik, csak gyűjtik az éltető napsugarat.

Ha mégsem, ez miképp hat a füvészkert növényeire? Az igaz, kicsivel később virágzik minden – de nincs is kiégve a fű, mint más nyarakon ilyenkor már lenni szokott. S az eső formájában bekövetkező locsolás is ingyenes, ami csöppet sem lényegtelen az anyagi nehézségekkel küzdő intézmény esetében. Minden egyes látogató belépti díja a kert fönntartását, fejlesztését segíti elő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal mennek tüntetni Budapestre

Nem zsarolni akart a nyomdaigazgató, hanem garanciát kapni: nem lesz több sztrájk. Némi huzavona… Tovább olvasom