Délmagyar logó

2017. 12. 19. kedd - Viola -3°C | 2°C Még több cikk.

Virágzik Szegeden a ...

Szeged - Most, amikor virágzik, sokan lefényképezik a szegedi Széchenyi tér nevezetes díszét. Sokan be is küldik a képet a szerkesztőségbe – háromféle néven.
– Liliomfa vagy magnólia. Mindkettő helyes, a tulipánfa nem – tisztázza Németh Anikó, a szegedi Füvészkert igazgatója. – A liliomfa latin neve a magnólia, de egyre gyakrabban használjuk a latinból átvett nevet is.

Ebben közrejátszhat, hogy egyre többfelé ültetik, mert szép – szaknyelven – lombelőző virágzása van. Annak, aki magnóliát szeretne nevelni otthon, Németh Anikó szerint arra kell ügyelnie, hogy ez a növény a tápanyagdús talajt szereti, és bár bírja a fagyot, nem nagyon szereti a nagyon hideg zugokat. A Széchenyi téren azért érzi jól magát, mert a magas épületek valamennyire védik a széltől. Fontos még, hogy tél végén nem szabad megmetszeni az ágakat, hogy megmaradjanak a virágrügyek.

Helyesen: liliomfa vagy magnólia.Most lehet fényképezni! Fotó: Schmidt Andrea
Helyesen: liliomfa vagy magnólia. Most lehet fényképezni! Fotó: Schmidt Andrea

A magnólia ősi növénycsoport, ezek a legkorábban megjelent zárvatermők az evolíció során. A Széchenyi téren a '30-as évek óta virágzanak, de maga a növény biztosan régebben érkezett a Kárpát-medencébe, mint mi, magyarok. A kora miocénban keletkezett ipolytarnóci homokkő körülbelül 19,6 millió éves Magnolia mirabilis-maradványokat őriz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szőke Tisza haldoklása fotókon

Szeged ikonikus gőzöse, a legendás Szőke Tisza haldoklásáról és pusztulásáról nyílik fotókiállítás a Fekete Ház Lépcsőgalériáján ma 17 órakor. Tovább olvasom