Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Virrasztással demonstrálnak az egyetemisták

Szeged - „Mentsük meg az oktatást a f(AGY)haláltól" mottóval figyelemfelkeltő akciót és virrasztást tart a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) február 8-án a fővárosi Deák téren a magyar oktatás védelmében. Szegedi egyetemisták is csatlakoznak.

Első tüntetését tartja a HÖOK, közel 3 héttel azután, hogy az oktatási államtitkárság nyilvánosságra hozta az állami ösztöndíjasok keretszámát. Február 8-án a fővárosi Deák téren „Mentsük meg az oktatást a f(AGY)haláltól" címmel egész éjszakás virrasztást szerveznek.

Meghosszabbított határidő

 Szabó Máté ombudsman csütörtök délután azt mondta: sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és „életre szóló döntést hozzanak". Az oktatási államtitkárság röviddel később közölte: február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt. A diákoknak és családjuknak így kilenc nappal több áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik felsőoktatási intézménybe adják be kérelmüket.

– Szegedről segítjük a HÖOK munkáját, innen is mennek majd hallgatók a fővárosi tüntetésre. Még nem volt területi ülés, így azt nem tudjuk, lesz-e itteni kísérőrendezvény – mondta Török Márk, az SZTE EHÖK elnöke, aki szerint a felsőoktatási keretszámok csökkenésével a legtöbben nem értenek egyet.

– Rengeteg a megválaszolatlan kérdés a felsőoktatási törvénnyel, a keretszámokkal, a juttatási és térítési szabályzattal kapcsolatban is. A mai napig nem tudjuk, hogy a részösztöndíjas hallgatók jogosultak lesznek-e ösztöndíjra, lakhatási, szociális támogatásra. Az is kérdés, mi lesz azokkal a szakokkal, amelyeket nem tudnak feltölteni önköltséges hallgatókkal – magyarázta. – Egyelőre egyetlen fix pontot tudok, ez pedig a február 8-i virrasztás a Deák téren.

A Deák téri megmozduláson a rendelkezésekkel kapcsolatos állásfoglalást tartalmazó anyagot osztanak a szervezet képviselői az érdeklődőknek, járókelőknek. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke elmondta: este 18 és 23 óra között a felsőoktatás legfontosabb szereplőinek képviselőit látják vendégül, akikkel a felsőoktatás jövőjéről és a további lépésekről beszélgetnek. Ezt követően a HÖOK elnökségének tagjai és a hozzájuk csatlakozók egész éjszakán át tartó virrasztásba kezdenek a téren. A helyszínen elhelyezett ládában gyűjtik a jelenlévők véleményeit, kérdéseit, majd azokat másnap továbbítják az oktatásért felelős államtitkárságnak.

Olvasóink írták

  • 1. Szerzetes 2012. február 03. 12:41
    „A döntéshozók könnyen vannak, csak négy évre kell döntést hozni, nem "egész életre"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deutsch Tamás kapja Csongrád megye díszpolgári címét

Ellenszavazat nélkül fogadták el Csongrád megye költségvetését a képviselők, majd Deutsch Tamást díszpolgárnak választották. Közgyűlés percről percre. Tovább olvasom