Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Virslire és pezsgőre vadászunk

Szeged - A bevásárlóközpontok és a húsboltok virsliből az év utolsó napjaiban bonyolítják le legnagyobb forgalmukat. Jól fogy a pezsgő is: a kínálat és az árkülönbség hatalmas.
Jól szerepeltek a pezsgők a NÉBIH-teszten

Pezsgőket tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala, 30 terméket választottak ki a vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz termékeket. A pezsgők beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak. A címke jelölésén akadtak pontatlanságok: a 30 ital közül 17 esetben találtak jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukorkategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztették. A kedveltségi teszt során külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét és zamatát is pontozták. A hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését.
– Nem jó! Még a juhbeles virsli sem! Nem tudják jól megcsinálni.

– Dehogynem! Csak kispórolják belőle, ami belevaló! – füleltünk bele két nyugdíjas asszony párbeszédébe a Szabadkai úti Tesco virslipultjánál. A két mérgelődő matrónának végül két pár Pick virsli lett a zsákmánya, bár diskurálásuk közben a neves szegedi gyár termékéről sem zengtek dicshimnuszokat.

Szilveszter közeledtével a bevásárlóközpontokat és a húsboltokat megrohamozzák a virslire éhezők és pezsgőre szomjazók. Az újévi asztalt nem lehet elképzelni a népszerű húskészítmény és a gyöngyöző ital nélkül.

– Az ár már nem mérvadó. A napokban ettem egy elég drága, de nagyon rosszul sikerült virslit – erősítette meg a két nyugdíjas virsliszkepticizmusát Illés Németh Károly. A Röfi-ker üzletvezetője általánosságban elmondta: 1200 forint kilónkénti ár alatt ne vásároljunk virslit, mert az biztosan soha nem látott húst.

– Több helyen 900 forintért adják a juhbeles virsli kilóját. Csak a bél többe kerül ennél – magyarázta. Dorozsmai úti boltjukban ottjártunkkor Kovács Ferenc hentes borította a pultba a virslihalmokat: a hentesüzlet virsliforgalmának 99 százalékát bonyolítja le az év utolsó napjaiban. – Nálunk 1400 forint a juhbeles és 1300 forint a Pick virsli kilója. Árulunk virslit 850 forintért is, ami üzletfilozófiánkkal ugyan nem egyezik, ám muszáj kínálnunk az olcsóbból is – mondta Illés Németh Károly.
Virslire és pezsgőre vadászunk. Fotó: Kuklis István  (galéria)
A Szabadkai úti Tescóban óriási volt a forgalom. Szinte minden kosárban láttunk virslit, ám a pezsgővel még csak szemezett a legtöbb vásárló.

– Házibulit tartok, a lányok csinálják a kaját, a fiúk hozzák az italt. A virslit most vettük meg, csak azt nézzük, hogy milyen márkájú pezsgőt kérjünk a srácoktól – mondta Kovács Fanni, miközben barátnőjével a pezsgőkkel teletömött polcokat vizslatta.

A Tesco közleménye szerint a pezsgővásárlás 63 százalékkal, a virsli forgalma háromszorosára nő ebben az időszakban üzleteikben. Pezsgő esetében az eladások 36 százaléka bonyolódik le az év végén. A vásárlók tapasztalataik szerint az ital tekintetében márkahűek, és inkább a magyar termékeket keresik, míg a virslifogyasztás évről évre a közép- és felső kategóriás termékek felé tolódik. A pezsgők közül az egyik legdrágábbra is a Tescóban találtunk: egy palack Veuve Clicquot Brut-ot 12 ezer 999 forintért kínálnak. A nedűről azt írják az interneten, hogy a francia pezsgő Champagne megyéből származik. Íze kóstoláskor kezdetben fehér gyümölcsökre és mazsolára, majd vaníliára, később a briósra emlékeztet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díj a legvirágosabb háznak

Díj a legvirágosabb háznak
Selymes Imre és felesége nem először végeztek az élen. Tovább olvasom