Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Virtuózok-döntő szegediekkel

Szeged - Két szegedi hárfásnak is szurkolhatnak a nézők pénteken az M1-en a Virtuózok döntőjében: Szauer Bianka és Tóth Bettina kétezer indulóból került a legjobbak közé. Tanáruk, Natália Gorbunova az egyetlen, akinek két növendéke is döntős.
– Óriási élmény a verseny, Bianka rutint szerzett, jól érzi magát a színpadon. Megismert egy csillogó-villogó világot, stylist, fodrász is foglalkozik velük. A műsor munkatársai maximálisan odafigyelnek a gyerekekre. Nagy sikernek tartom, hogy két szegedi hárfás is bekerült a
Mindennap gyakoroltak

– Intenzív volt az elmúlt 3 hónap számomra is, hiszen mindkét növendékemmel mindennap gyakoroltunk egy-két órát. Ez a zenekari munka mellett nagy megterhelést jelentett, amit majd ki kell pihennem. Hasznosnak tartom a versenyt, mert jó a szakmai zsűri, remek tanácsokat adtak a gyerekeknek, a műsor stábja is nagy szeretettel foglalkozott velük. Bettina kinyílt, mint egy pillangó, Bianka is nagyon sokat fejlődött, mindketten magabiztosabbak lettek – mondja a lányokat a Király- König Péter zeneiskolában tanító Natália Gorbunova, aki csak azt sajnálja, hogy nem voltak más hárfások is.
döntőbe, ahol korosztályonként hárman mutatkoznak be újra. Sokan talán el sem tudják képzelni, milyen rengeteg munka van ebben. Natália Gorbunova emberfeletti teljesítményt nyújtott. Ő az egyetlen, akinek két növendéke is szerepel a döntőben. Mindent megtett azért, hogy százszázalékosan felkészítse a lányokat – hangsúlyozza Szauer Bianka édesanyja, Szauer Katinka. A 10 éves kislány az Alsóvárosi Általános Iskolába jár, ahol mindenben segítik, elismerik a teljesítményét. Amikor bekerült a középdöntőbe, az iskola büszkesége lett, kapott egy Legjobb-plakátot is, amit minden osztálytársa aláírt. Határidőnaplót kell vezetniük, mert rengeteg fellépésre hívják, országszerte jár koncertezni a Virtuózokkal.

– Hatalmas kaland ez a verseny, álmomban sem gondoltam volna, hogy a döntőig jutok. A szakmai zsűritől csak pozitív értékelést kaptam, ez önbizalmat adott, és zeneileg is sokat fejlődtem, mert minden fordulóra új művet kellett tanulnom. Reinhold Gliere Esz-dúr hárfaversenyének 3. tételét játszom a döntőben Kovács János vezényletével és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Óriási élmény egy ilyen kiváló karmesterrel és az ország egyik legjobb zenekarával muzsikálni. Az első próba után mindenki tapsolt, bravózott, ami doppingként hatott rám – meséli a 17 éves Tóth Bettina. A Radnóti-gimnázium tanulója korábban azt mondta: mivel kémia tagozatra jár, a zenei és a vegyészi pályán is gondolkodik.

Natália Gorbunova Tóth Bettinával és Szauer Biankával a Király-König Péter Zeneiskolában. Fotó: Frank Yvette
Natália Gorbunova Tóth Bettinával és Szauer Biankával a Király-König Péter Zeneiskolában. Fotó: Frank Yvette

– A velem egykorúak körében nem divat a komolyzene, de az osztálytársaim, barátaim mindenben támogatnak. Megnézték a műsort, kérdezgették, mennyire izgultam, hol tartok a felkészülésben. Azt remélem, a Virtuózok révén egy kicsit ők is megszeretik a komolyzenét. Meglepő visszhangja volt a tévés szerepléseimnek. Rengetegen írtak, egy zenekar felkért, hogy legyek tag náluk, egy zeneszerző pedig azt szeretné, hogy az ősbemutatón én játsszam a hárfára írt új művét egy zenekarral. Szombathelyről kaptam egy fiútól egy levelet: az egész konzijuk nekem drukkol, ami nagyon jól esett, mert olyan fiatalok írtak, akik nem ismernek, csak a játékom alapján ítéltek meg. Csak most esett le, hogy talán mégis a zenével kellene komolyabban foglalkoznom – mondja Bettina.

A szegedi hárfás lányokkal a városi tévé karácsonyi műsort készített, amit december 18-án sugároznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepett bennünket a Pizza Forte

Kellemes meglepetésben részesültünk: a múlt heti szubjektív pizzatesztünkből kimaradt Pizza Forte küldött nekünk kóstolót. Teszteltük. Tovább olvasom