Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Vírus tarolt a szegedi Tabán-iskolában

Szeged - Közel kétszáz gyerek betegedett meg múlt héten a Tabán általános iskolában. Az agresszív vírus egyik napról a másikra söpört végig az intézményen. A diákok többsége már jól van, egyelőre még nem tudni, mi okozta a járványt.
Vírus tombolt múlt héten a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Három nap alatt közel 200 gyerek betegedett meg, hatan közülük a fertőzőosztályra is bekerültek. A rendkívül agresszív fertőzés elsősorban hányást okozott, amely minden előzmény nélkül jelentkezett.

– Gyakorlatilag kivédhetetlen volt, hiszen a gyerekek bejöttek reggel úgy, hogy semmi bajuk nem volt, aztán egyik pillanatról a másikra hányni kezdtek, még a vécéig sem volt idejük elszaladni – mesélte az igazgató, Flachné Vidéki Katalin. – Csütörtökön és pénteken már futószalagon értesítettük a szülőket, a hét utolsó tanítási napján 186-an hiányoztak. Volt olyan 30 fős osztály, ahol mindössze heten maradtak.

– Nagyon durva volt, főleg az első nap, amikor semmi nem maradt meg bennem – fogalmazott Lengyel Vivien nyolcadikos diák, aki szintén megbetegedett. – Bár csütörtök óta még mindig nem tudok enni, 2–3 nap alatt túl lettem rajta, már órákra is tudok járni.

Közel 200 diák betegedett meg a Tabán-iskolában – ötvenen még tegnap is hiányoztak. Fotó: Schmidt Andrea
Közel 200 diák betegedett meg a Tabán-iskolában – ötvenen még szerdán  is hiányoztak.
Fotó: Schmidt Andrea

Mások is heves hasi görcsökről számoltak be, kórházi kezelésre pedig azért volt szükség néhány esetben, mert a betegeket már a kiszáradás fenyegette. Mivel a vírus ilyen hirtelen támadt, nem merült fel a rendkívüli tanítási szünet elrendelése. Egyrészt azért, mert ehhez kell néhány napot adni a szülőknek is, hogy gondoskodjanak gyermekeik felügyeletéről, másrészt azért, mert látszott, hogy a vírus nagyon gyors lefolyású. – Szerencsére jött a hétvége, így megállt a terjedése – mondta az igazgató.
– Aki beleesett, az is ebben a két napban kilábalt belőle, és nem fertőzte tovább a többieket.

Flachné Vidéki Katalin igazgató: a gyerekek bejöttek reggel úgy, hogy semmi bajuk nem volt, aztán egyik pillanatról a másikra hányni kezdtek, még a vécéig sem volt idejük elszaladni.
Flachné Vidéki Katalin igazgató: a gyerekek bejöttek reggel úgy, hogy semmi bajuk nem volt, aztán egyik pillanatról a másikra hányni kezdtek, még a vécéig sem volt idejük elszaladni. Fotó: DM/DV

Az iskolát pénteken már folyamatosan fertőtlenítették, délután pedig pluszembereket küldött a takarítócég, és gépekkel mindent átmostak. Az előírásoknál gyakoribb fertőtlenítés azóta is tart, és sűrűbben szellőztetik a tantermeket is. Szerdán már csak ötvenen hiányoztak, mától pedig már nem kell jelenteniük a tisztiorvosnak a betegszámot – a vírusfertőzés lezajlott.

Hogy mi okozta a tömeges megbetegedést, azt egyelőre nem lehet tudni. – Minden tünet a Calici vírusra utalt, ám az elvégzett laborvizsgálatok ezt nem erősítették meg – mondta el Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. – Valószínűleg a Calici vírusok családjába tartozó másik törzs volt a felelős a járványért, ezt azonban Szegeden nem tudják vizsgálni, így a mintákat elküldtük Pécsre.

A vírus egyébként a levegőben terjedt, a hányással légtérbe kerülő kórokozóknak köszönhetően. Gyógyszeres kezelést nem igényelt. A hasonló fertőzések szezonalitása ősszel és télen van, leggyakrabban szociális otthonokban fordul elő.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. bánki 2012. január 21. 13:48
  „Amikor a ,,hajléktalanok" közegészségügyi veszélyéről írogatok, amúgy szociálisan nem túl érzékenyen, be szoktak szólni a másik oldalról !

  Mellesleg jegyzem meg, hogy az I. világháború után és alatt az úgynevezett ,,spanyol nátha" több áldozatot követelt mint az undorító lövészárok buli !

  Komolyra fordítva ! KÖJÁL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 34. Zuzmák 2012. január 21. 00:16
  „Vajon az ÁNTSZ tesz-e higiéniai intézkedéseket.... Hasonló vírusfertőzés zajlott a hetekben bizonyos klinikai intézetekben is. Tarolt a vírus, ez igaz... bár az ott dolgozók hősiesen helytálltak, bár volt aki kidőlt. Gondolom a gyerekek is megszenvedték, feltűnően nagy számban.Kérdem én. Ebben az esetben nem kellene az ÁNTSZ-nek ugrani? A helyiségek teljes fertőtlenítése, meg ilyenek. Szerintem ebben az esetben hivatalból lennének kötelesek intézkedni.”
 • 33. kovrob 2012. január 20. 20:48
  „A lánykánk oda jár suliba: Csak egy elgondolkodtató felvetés:ebédnél a lánykánk és még néhány osztálytársa nem evett levest és nekik nem lett semmi baja.
  Ja, hogy nem az étellel volt gond?
  Akkor miért mindenkin éppen az ebéd után jöttek elő a tünetek és sorban hozták a világra a kis Vukkot, élükön pl. a lánykánk tanár nénije is.
  De a körzeti orvosunknál Hétfőn járt anyukának az orvos elmondta, hogy Pénteken a Tabánból 178 gyerekvolt nála rendelésen.Így hát érdekes, hogy három nap alatt 200 megbetegedés lett. És a gyerekek szája egytől egyig zöld volt! Igaz elég gyenge vagyok orvostanból és a vírusokhoz sem igen értek, de ismereteim szerint ez inkább valami mérgezés jele, nem Calici .
  De lehet, hogy csak nekem van összeesküvés elméletem.
  Amúgy pedig a felelősségteljes szülőkről. Tudom a jelen helyzetben féltik az emberek az állásukat, de a hetet a lánykánk egyik osztálytársa, egy kislány betegen járta végig. Nem mondom, hogy ebben az esetben nem vírus a ludas ludas, de a kislány többször is hányt az iskolában a héten és nap mint nap ment be EGYEDÜL.
  Mert senki nem kísérte be az iskolába.
  Ma Pénteken szembe jött velem reggel. Szegénykémnek szürke volt az arca és látszott, hogy alig vonszolja magát.
  Kérdésünkre a tanító néni elmondta, hogy betegség után a gyerek csak orvosi igazolás ellenében mehet újra közösségbe, és a szüleit ne hívjuk telefonon úgysem fognak jönni a gyerekért.
  No ez a kis lány a járvány kitörésének másnapján és még ezen a héten is volt iskolában.
  Ez az eset megérne a gyermekvédelemnél egy misét.
  Amúgy még ma (Péntek) reggelre is voltak megbetegedések.”
 • 32. giy 2012. január 20. 10:17
  „Az én fiam is oda jár, Ő is beteg lett és mi is. Az iskola tényleg mindent megtett, amit lehetett! Mindenki formálhat véleményt...az Igazgatónő a saját belátása szerint DÖNTÖTT, nyilván az adott pillanatnak megfelelően. Ha azonnal bezárták volna az iskolát és másnap már a gyerekek nem mehettek volna hány szülő tudta volna megoldani ezt? A mai világban nem így működik az ÉLET! Valaki lentebb fennhangon írta azt, hogy akkor kellett volna meggondolni, hogy gyereket vállal, amikor "csinálta". Neki nyilván nincs és nem is tudja miről beszélünk, csak fennhangon üvölti a maga felelőtlen véleményét. Az emberek fizetésből élnek, legalábbis azok akik nem barnulnak gyorsabban az átlagnál (tisztelet a kivételnek) és nem táppénzből. Minden embernek van főnöke. És nem nézik jó szemmel, ha a munka helyett otthon "lebzsel" a munka helyett. A szegedi-pécsi laboratóriummal kapcsolatban pedig pécsen olyan vírusokat/baktériumokat is ki tudnak mutatni, amit az OEP nem finanszíroz.....”
 • 31. nickolett 2012. január 20. 09:29
  „Jó, immunitás csak rövid ideig van.
  De az iskola minden tőle telhetőt megtett: hazaküldte a beteg gyerekeket, naponta többször fertőtlenített, a beteg gyerekek napokig nem jártak iskolába.
  Szerintem beteges dolog ennél többet elvárni.
  Az, aki reggel úgy ment iskolába, hogy nem tudta, hogy beteg, nem hibáztatható azért, mert utána egy járvány indult el. Kötelessége volt iskolába menni aznap is, elment az iskolába, és kész.
  Az meg, hogy kétszázból kevesebb mint 10 gyereknek volt szüksége kórházi kezelésre, azaz kevesebb, mint az esetek 5%-ában, szerintem nem indokolja, hogy be kell zárni az egész iskolát.”
 • 30. Vandorr 2012. január 19. 20:38
  „"Valószínűleg a Calici vírusok családjába tartozó másik törzs volt a felelős a járványért, ezt azonban Szegeden nem tudják vizsgálni, így a mintákat elküldtük Pécsre."

  No igen, nem kellett volna a szegedi labort bezárni.”
 • 29. mauglii 2012. január 19. 20:27
  „miért nem jelentek meg az eddigi írásaim?”
 • 28. radic 2012. január 19. 17:45
  „27. aquila0126 2012.01.19. 17:13

  "Az idézőjelben lévőket nekem címezted, a vírus helyett."

  Jó helyre címeztem én azt. Azt írtad be kellett volna zárni a sulit. A cikkben pedig megmagyarázták miért nem kellett.

  "Az iskolának kutya kötelessége haladéktalanul intézkedni ilyen akut ügyekben. "

  Intézkedett is. A beteg gyerekek szüleit értesítették és ők hazamentek. A vírus gyors terjedése és lefolyása miatt a többi gyereknek addigra már volt "alkalma" megfertőződni, mégsem mutatkoztak rajtuk a tünetek. Megmagyaráznád miért kellett volna nekik is kényszerszünetet elrendelni?”
 • 27. aquila0126 2012. január 19. 17:13
  „12. miumiu 2012.01.19. 09:07
  ????? Szintén ott tanít?
  13. radic 2012.01.19. 09:09
  Az idézőjelben lévőket nekem címezted, a vírus helyett. A vírusnak kell szólni (ha egyáltalán arról van szó), hogy legyen türelemmel amíg a kedves szülők átgondolják mi is legyen a gyerekkel.
  Az iskolának kutya kötelessége haladéktalanul intézkedni ilyen akut ügyekben. 200 gyerek betegedett meg!

  Teljes mértékben egyetértek vmagdival.”
 • 26. vmagdi 2012. január 19. 15:42
  „200 gyerek nyilvan egymastol kapta el, tessek utananezni hogyan terjed! Azt is tudni kell, hogy "gyogyulas" utan 1-3 nappal meg urithet, nagyon rosszul tudod, a calicira nem alakul ki vedettseg. Kedves forumozok, mielott allast fogaltok csak egy ket klikk. Ja +logika, hogy harom nap alatt 200 gyerek ugy fertozodik hogy 6an- fertozore kerulnek + kiszaradas miatt infuziot kapnak es azatn meg a virusurites ideje alatt visszajar orara... hat jo biztos ez rendjen van”
 • 25. nickolett 2012. január 19. 15:17
  „Ja, és még azt sem állította a cikk, hogy a beteggé vált gyerekeket nem küldték haza az iskolából, de nyilván egy általános iskolás gyereket azért nem lehet csak úgy kirakni az utcára, meg kellett várni a szülőt. Azt sem állítja a cikk, hogy a beteg gyerekek másnap iskolába mentek, sőt, azt állítja, hogy nagyon sokan hiányoztak, tehát ebből azt gondolom, hogy miután kiderült a gyerekekről, hogy betegek, otthon lábadoztak.
  Szóval nem tudom, miért kell itt megint a felelőtlen szülőket szidni, amikor úgy tűnik, hogy a tőlük elvárható gondossággal jártak el.”
 • 24. nickolett 2012. január 19. 15:11
  „Vmagdi

  1. Nincs minden ellen védőoltás. Én még a rotát is beadattam a gyereknek, pedig egy vagyon, de azért még az én gyerekem is szokott beteg lenni. Ezért nem szoktam szidni a többi gyerek anyját.

  2. Igen, előfordul, hogy a tünetek ellenére mégsem az, aminek látszik. De az esetek igen nagy százalékában biztonsággal meg tudja mondani egy orvos, hogy ez nagyjából micsoda. A te unokád esete volt a kivétel, ami erősíti a szabályt, sajnálom érte. Az én gyerekem is került már azért kórházba, mert azt mondta az orvos, hogy ez egy vírus, csillapítsuk a lázát, aztán három nap 40 fokos láz után kórházban antibiotikumot kapott, és attól lett jobban. Hidd el, nem örültem, de azért nem kérdőjelezem meg az orvosok minden állítását.

  3. Aztán pedig van egy sor betegség, amit az ember csak egyszer kap el, és utána immunis lesz. Tudtommal a kalici pont ilyen.”
 • 23. dodoni 2012. január 19. 14:03
  „15. Vári

  Ember vagy!”
 • 22. vmagdi 2012. január 19. 13:56
  „kepzeld en egy olyan allatfajta vagyok, hogy beadatom a influ elleni oltas, igy evek ota nem voltam beteg, de tuti csopogo orral sem szallnek fel a buszra, meg akkor se ha te utaznal rajta :) geszen egyszeruen mert van bennem anyni empatita, hogy egy betegseg tobb tizezret kihuzhat masok zsebebol is”
 • 21. vmagdi 2012. január 19. 13:51
  „hogy lehetne kitalalni, hogy virus? az en unokamat pld akut vakbelgyulladassal vettek fol, majd masfel het utan iranyitottak a gasztroenterologiara mintat venni. Elegge hajlamosak vagyunk barmire gyorsan ramondani hogy virus vagy bakteriologias fertozes amire hirtelen nem talalunk magyarazatot. Ez regen ugy mukodott, hogy ha beteg lett a gyerek az iskolaban, azonnal ertesitettek a szulot (telelfon), es a szulo erte ment. Raadasul soha a fonok egy ilyen telefonnal nem kezdte irni a munkaszerzodes felbontasat. Igaz regebben meg emberek eltek.Ok is tudtak mi ez, mert nekik is lehettek hasonlo gondjaik. Bizony bizony, mikor gyereket szeretnek, azon tul, hogy megtudakoljuk mennyi szocpolt es csaladi potlekot kapunk rajuk, tekintetbe kell venni, hogy a gyerek igy mukodik, beteg lesz, az iskolaban siszunet lesz, nyari szunet, teli szunet, tavaszi szunet. Annyi szunet es betegseg amennyit a szabadsagunk nem fedez. Ezekre fel kell keszulni. Ha nincs nagymama, akkor keresni kell valakit aki szukseg eseten vigyaz ra, ha mar kifutottunk a tappenzbol, nincs mese.”
 • 20. Hunny24 2012. január 19. 13:45
  „Vmagdi!
  Akkor aki beteg az még orvoshoz se menjen, mert a buszon, rendelőben megfertőzhet mást? Meg akkor már ne is egyen ha nincs otthon épp élelmiszer? Nickolett jól leírta a dolgokat.
  Azt pedig onnan tudták hogy vírus, hogy nagyon gyorsan terjedt, és a tudtommal bakteriális dolgok nemigen eredményeznek hányást.”
 • 19. grandeg 2012. január 19. 12:44
  „Szerintem ezt egy kis faluban is nehéz kivédeni, sőt talán lehetettlen. A beteg gyerek is úgy néz ki mint az egészséges. Nem lesz kék a bőre vagy narancssárga a szeme, hogy felismerhető legyen a beteg. A gyerek elhelyezése pedig gond volt, van és lesz is.
  Nekem egy kicsit inkább csak az bántott, hogy már csütörtökön a gyereke sorra hánytak mindenhol, ahol szegényekre rájött, folyosón , a WC-ben az udvaron. stb. Nem hallottam arról, hogy legalább egy orvost kihívtak volna,- annak ellenére , hogy mindenki szeme előtt csinálták, még a tanárok tudtak is róla, hiszen látták - vagy esetleg egy mentőt. Biztos, hogy ők sem tudtak volna sokat tenni, de talán elvárható lenne, hogy azt higyjük - mi szülők - igen, nem közömbösek, mindent megtettek, és ha kell ott vannak. Ezt hiányoltam egy kicsit.”
 • 18. nickolett 2012. január 19. 12:39
  „17. vmagdi 2012.01.19. 12:03

  A cikkben az is áll, hogy a tünetek hirtelen jelentkeztek, reggel még egészségesnek tűnő gyerek ment iskolába, talán még ő maga sem érezte rosszul magát, a szülő sem látta rajta.
  Aztán nyilván azonnal látta orvos a gyerekeket, és azért az orvos nagy eséllyel azonnal meg is tudta mondani, hogy a tünetek vírusra utalnak, még akkor is, ha a pontos törzset csak a labor tudja meghatározni.

  Aztán azt is látni kell, hogy nem élhetünk egy világtól elzárt steril lombikban, ahol senki nem fertőz meg minket és senkit nem fertőzünk meg semmivel. Az érem másik oldala, hogy ha tudom, hogy tömegközlekedek télen, meg közösségbe járok a munkahelyem miatt, meg közösségbe jár a gyerekem, akkor teszek is azért, hogy a lehető legjobban felkészítsem a saját és a családom immunrendszerét, és nem pedig másokra mutogatok, hogy nem vigyáztak rám. Így sem lehet mindent megúszni, de hát ilyen az élet. (Nem is beszélve róla, hogy sok betegség már akkor is fertőz, mikor még a tünetei nem nyilvánvalóak, így egyszerűen azért kapok el valamit, mert a másik nem is tud róla, hogy beteg. Másnap már esetleg tudja, de akkorra nekem késő. Ezért sem hibáztathatom, ha igazságos vagyok.)”
 • 17. vmagdi 2012. január 19. 12:03
  „az igazgatónő mellé állt a szerencse, mert az én középiskolás unokám két hétig volt klinikai ápolás alatt, semmit sem fogadott el a gyomra, többször kapott infúziót és két hét az iskolától távol, nagyon sok idő
  "kell néhány napot adni a szülőknek is, hogy gondoskodjanak gyermekeik felügyeletéről". Ilyet nyilatkozni egy intézmény igazgatójától súlyos felelőtlenség (bár ilyen felelőtlenségről az iskola hírhedt, itt halt meg egy kisgyerek, akire rázuhant az ablakrács) Szerintem 1. honnap tudta hogy két nap és majd rendbejönnek. 3 honnan tudta, hoyg mi okozza (azért a labor nem ilyen gyors).
  Ez egy tipikus gondolkodás, betegen felszállok a buszra, mert dolgoznom kell, bevásárolni, és nem vagyunk tekintettel egymásra, pedig nagyon drágák a gyógyszerek, és másnak is fontos a munkája. Aki beteg, ne menjen közösségbe, ne küldje el a gyerekét, ha az iskolába betegszik meg, mielőbb menjen haza, vagy orvoshoz és ne fertőzze meg a többieket olyan indokkal, hogy a beteg gyerek szülei hirtelen nem találnak megoldást. Találjanak. Egy gyerekes szülőnek mindig legyen erre megoldása. Az intézményvezető pedig az egészségügyi problémát mérlegelje, ne a szociálisat.”
 • 16. jq 2012. január 19. 10:34
  „Már hetek óta tart a járvány, tarol a bölcsődékben és óvodákban, a mieink már átestek rajta (meg mi is elkaptuk a gyerekektől)”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önszabályozó etikai irányelvek

Az Etikai irányelvekhez csatlakozókként elismerjük és védjük a média szabadságát. Tovább olvasom