Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Visszabérlik az elúszott lakást

Szeged - Ősztől megvásárolhatnák a bedőlt lakáshitelesek ingatlanait az önkormányzatok, amit a korábbi tulajdonosok visszabérelhetnének. Ezzel elkerülhető lenne, hogy a bankok eladják a fejük fölül a lakást. Sok kérdés azonban nyitott. Az egyik: miből vásárolnának az önkormányzatok?
A kormány tervei szerint a helyi önkormányzatok szeptembertől elővásárlási jogot kapnak azokra a lakásokra, amelyek hiteleit a tulajdonosok nem tudják fizetni. A megvett lakásokban továbbra is a korábbi tulajdonosok laknak, visszabérlik azt. Majd, ha jobb anyagi helyzetbe kerülnek, vissza is vásárolhatják. Így elkerülhető, hogy a hitelező bank a fizetésképtelen tulajdonos feje fölül eladja a lakást.

– Úgy látom, ez a javaslat egyöntetű politikai döntés volt, mivel mindegyik parlamenti frakció támogatta. A szegedi önkormányzattól nem kértek előzetesen információt arról, hogyan tudjuk kezelni ezt a feladatot. Egyelőre nem tudjuk például, milyen szempontok alapján döntsünk arról, kinek a lakását vásároljuk meg. Ha a jogszabály önkormányzati hatáskörbe utalja a döntéseket, akkor ehhez külön eljárási rendet, mérlegelési szempontrendszert kell kidolgoznunk – kommentálta a kormány terveit Szentgyörgyi Pál.

Nem tudni, hányan lehetnek, akiket lakásuk elárverezése fenyeget. Fotó: Schmidt Andrea
Nem tudni, hányan lehetnek, akiket lakásuk elárverezése fenyeget.
Fotó: Schmidt Andrea

Szeged gazdasági alpolgármesterének egyelőre becslése sincs arról, hány család lehet a városban, akiket lakásuk elárverezése fenyeget. Így azt sem tudják, mennyibe kerülne a nehéz helyzetbe került adósok kivásárlása. A város erre fordítható forrásai szűkösek. Szóba jöhet az egyik, összesen 150 milliós önkormányzati keret egy részének – nagyjából 30-40 millió forintnak – a felhasználása, amit a fiatal házasok új lakás vásárlásához vehetnek igénybe. Ez azonban vélhetően csak töredéke lenne a kellő összegnek. Az eladott bérlakásokból befolyó összeget – több mint 2 milliárd forintot – az uniós fejlesztések önrészéhez kívánják felhasználni, nem lakásvásárlásra.

Szegeden 4600 maradt

Szegeden korábban 5200 bérlakást tartottak nyilván, jelenleg nagyjából 4600 van belőlük. Nemrégiben a belvárosi bérlakások is megvásárolhatóvá váltak: a benne élő bérlők vehetik meg azokat. Eddig az 1200 belvárosi bérlakásból 400 kelt el – közölte Szentgyörgyi. Emellett építtettek 120 új bérlakást, 50-et pedig megvettek és felújítottak.

Számolnak Szentesen, Csongrádon, és Makón is

Szirbik Imre szentesi polgármester azt mondja, egyelőre gondolkodnak és számolnak, mibe kerülne a lakáshitelesek kivásárlása. Az önkormányzatnak erre nincs forrása, de ha a célra hitelt vennének föl, szerinte annak törlesztésére a lakbérből befolyó összeg nem lenne elég. Bedő Tamás csongrádi polgármester szerint jó szándékú a kormány ötlete, de azt szerinte is csak hitelfelvétellel tudnák kivitelezni. Makó első embere, Buzás Péter azt mondja, már másfél hónapja egyeztettek a bankok helyi vezetőivel az embereknek nyújtható segítségről. Az egyik javaslat éppen a bedőlt lakáshitelesek ingatlanainak megvásárlása volt. Buzás szerint a városnak segíteni kell a válságkezelésben, és ha ehhez az MFB-től alacsony kamatú hitelt kapnak, illetve nem szorulnak nagy tömegek Makón erre, megveszik a fizetésképtelen hiteltörlesztők lakásait.

Olvasóink írták

 • 9. ingatlanos 2009. június 19. 12:49
  „Hát kíváncsi lennék, hogy pl. Kövegy vagy Magyarcsanád miből vásárolja meg a hitelből vett lakóingatlanokat, valamint arra is, hogy milyen bérleti díjat kérhet értük. Ráadásul, mint a Lakástörvényből tudjuk az önkormányzati lakásban lakó bérlőnek "a lakottság figyelembevételével" kell megállapítani a vételárat, magyarul: lényegesen alacsonyabb áron, mint a valós értéke.
  Mi a bánatot akar még az állam rányomni az így is agyon-sanyargatott önkormányzatokra?”
 • 8. Zs 2009. június 19. 10:32
  „Természetesen újabb bankhitelekből vesznek majd az önkormik lakásokat, így a pénzvilág garantáltan hosszú távon q..va jól jár, a polgár meg szarabbul, mint valaha.
  Persze a "mértéktelen" - valós vásárlőerő nélküli - ingatlanfejlesztéseknek ki is jött a buktatója...”
 • 7. Power 2009. június 18. 21:46
  „Gyenge kormánytól csak gyenge megoldás várható.”
 • 6. Sziti 2009. június 18. 21:31
  „Milyen kilátástalan helyzetbe kerültek azok akik elvesztették munkahelyüket és nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket.
  Biztos az a megoldás, hogy szerencsétlen emberek ezután nemtudom miböl bérlik a lakást?
  Tudom nem egyszerü de inkább jövedelemhez kellene juttatni a családokat abból a pénzből amit lakásvásárlásra fordítanának.”
 • 5. Conquer 2009. június 18. 19:29
  „És mi újság a csodálatos Vásárhellyel? Mert arról nem olvasok, hogy ott mi van...”
 • 4. flexsnake 2009. június 18. 18:18
  „kétszer lehet kaszálni eddig a hitelből most meg majd a bérleti díjból.....”
 • 3. Gingko 2009. június 18. 17:39
  „Önkormányzatok vennék meg, ha tudnák, de nem tudják.”
 • 2. DomeSL 2009. június 18. 17:34
  „Senkiét nem szabad megvenni, ha nem lehet mindenkiét.
  Különben még a jelenleginél is igazságtalanabb lesz a rendszer.”
 • 1. 620829 2009. június 18. 17:28
  „remélhetőleg a károsultak megjegyzik,hogy kik voltak okai e történésnek....azért nem kell nagyon naivnak lenni, ahhoz,hogy belátható módon valakik nagyon sokat kerestek és keresnek még mindig a gyenge és előbb az irreálisan erős forint miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amíg nem rongálnak, szabad a piknik a szegedi tereken

Szeged - Nem használják ki a parkokat a szegediek, ahelyett, hogy petanque-oznának, legfeljebb… Tovább olvasom