Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Visszahozta fiatalságát a veteránjármű

Ruzsa - Aki egyszer belekóstol a veteránjárművek világába, azt többé nem ereszti – mondja Börcsök Zoltán. A büszke MZ-tulajdonos a ruzsai találkozó motorja.
Börcsök Zoltán több mint negyven éve motorozik. Akkoriban jelentek meg az MZ-k, 11 ezer 700 forintért meg is vette első 125 köbcentis motorját. Amikor a 250 köbcentis jött divatba, azért fájt a szíve. Zoltán „motorozhatnékja" akkor csillapodott, amikor megnősült és a munkába állt. A Tisza Volán buszaival járta az országot, világot. Kalauzként kezdett, aztán gépkocsivezető lett, majd a rendészetről ment nyugdíjba. Pár éve kapott rá megint a motorozásra.

– Vettem magamnak ezt a 250 köbcentis MZ Trophyt olyan állapotban, ahogy lejárt a műszakija – mutatta büszkeségét. – Nem sorozatgyártásban készült, 1968-ban a lipcsei vásárra találták ki a típust felpolírozott motorblokkal és tárcsákkal, hogy mutasson. Ízekre szedtem, és a veteránújság leírása alapján szakszerűen krómoztattam, festtettem, felújítottam ezt a 39 éves csodát. Visszahozta a fiatalságomat. Aki egyszer ebbe az érzésbe belekóstol, azt rabul ejti.

Tiszteli az öreg vasat. A 39 éves MZ Trophy hátán megy Börcsök Zoltán minden találkozóra. Fotó: Frank Yvette
Tiszteli az öreg vasat. A 39 éves MZ Trophy hátán megy Börcsök Zoltán minden találkozóra.
Fotó: Frank Yvette

A 60 esztendős ruzsai motoros a hétvégén a gyöngyösi találkozóra kirándult veterán járműve nyergében, most szombaton Szabadka az úticél.

– Bármerre járok az országban, ha probléma adódik, csak egy telefon és mindig jön segítség. A hétvégén egy rendőrmotoros húzott oda mellém, gratulált az öreg vashoz, és ment tovább – mondta. Börcsök Zoltán nemcsak részt venni szeret a veteránrendezvényeken, hanem szívesen szervez is. A ruzsai találkozónak ő a motorja. Noha a tavalyi programot elmosta az eső, az idei pedig több más eseménnyel futott párhuzamosan, nem adja fel. Azt mondja, jólesik neki az a tisztelet, hogy a veterántulajdonosok messziről is eljönnek a meghívására értékes járműveikkel. Már a következő összejövetelen töri a fejét. Az augusztus 12–14-i szegedi találkozó ruzsai állomását készíti elő.

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2011. június 30. 09:13
    „Nekem meg egy 1947-es 750-es oldalkocsis Zündappom, kézi váltóval. Most Bp-n van a Közlekedési Múzeumban a Városligetben. Örültek az ajándéknak, helyrehozták, kiállították.Onnan legalább nem lopják el.”
  • 1. zoltanszabo 2011. június 29. 17:25
    „Nekeem egy 1957-ben gyártott Csepel motorom volt. 3 éve adtam el. Jó gazdája lett, vigyázz rá, tiszteli .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jöjjön velünk a szabadtérire! Kisorsoltuk a páros belépőket a Tragédiára!

Madách Imre drámai költeménye nyitja a Szabadtéri ünnepi évadát. Kisorsoltuk a páros belépőket Az ember tragédiájára! Tovább olvasom