Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Visszakapják a sztrádaásatást a múzeumok

Szeged - Megint a megyei múzeumok áshatnak, megszüntetik a nagyobb beruházások kötelező feltárására három éve felállított hivatalt, a KÖSZ-t. A régiós KÖSZ-vezető a szakmai munkát félti, a múzeumigazgató szerint helyére kerül a rendszer.
A megyei múzeumok régészei áshatnak megint azokon a kötelező feltárásokon is, amelyeket a több mint 500 millió forintos összköltségvetéssel készülő beruházások előtt kell elvégezni. Ezt a feladatot 2007-ben az oktatási tárca egy kézbe, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálathoz (KÖSZ) vonta össze, 2009 februárjában nyitottak régiós irodát Szegeden. 800 négyzetméteren bérelnek irodát és műhelyeket, 60 szakembert vettek fel. Tavaly 100, idén 50 ásatásuk volt, leletanyagukat különböző mértékben dolgozták fel. Gyucha Attila irodavezető szerint „horror, ami következhet". A sajtóban december végi határidőt olvasott, kivitelezhetetlennek tartja, hogy átadjanak minden műszert, leletet, dokumentációt.

– A lényeg, hogy a pénzt innentől a múzeumok szippantják fel, és mert forráshiányosak, félő, hogy a műszereket széthordják, a forrásokat pedig felélik, vagyis elköltik fizetésre, villanyszámlára ahelyett, hogy a szakmai munkára fordítanák – summázta az irodavezető. – Veszélybe került a Makó–Csanádpalota közötti sztrádaszakasz feltárása, ahol most hónapokra befagyhat a munka a 28 lelőhely 700 ezer négyzetméterén. Az ásatás ilyen területen nagyjából 2 év feltárásból és még ugyanennyi feldolgozásból áll.

Fotó: Karnok Csaba
Újra áshatnak a megyei múzeumok.
Fotó: Karnok Csaba

– Akár holnaptól át tudnánk venni a feltárásokat. A pénz nem vész el, szigorú rendben kell elszámolnunk. Az igaz, hogy ha a restaurátor, a régész a munkájához autót, számítógépet kap, akkor az a múzeum tulajdona marad. Kivételes helyzetben volt az átmeneti időben Csongrád megye, mert sok más feladatot kaptak a régészeink, nem kellett elküldenünk senkit, ha a KÖSZ nem osztott munkát, de 12 külsős szakemberünket csábították át – fogalmazott Zombori István megyei múzeumigazgató. – Amikor a KÖSZ már nem bírta emberrel, akkor kaptuk az autópálya Szatymaz–Makó szakaszát. Ha kell, ezután Bács-Kiskun és Békés megyének is tudunk segíteni. Elképzelhető, hogy a sztrádafeltáráshoz külsősöket is felvennénk, új raktárbázisunk alkalmas és készen áll az új anyag befogadására.

Forintok, négyzetméterek

Az autópálya nyomvonalán 60 méter szélességben kellett felügyelni és ásni, ez az M5-ös 50 kilométerén összesen 3 millió négyzetmétert jelentett. Az M43-as Szatymaztól Nagylakig tartó részén 65 kilométer feltárása a feladat. A földmunkát tűzszerészeti vizsgálat előzi meg, amiért a megyék 50–60 forintot kérnek négyzetméterenként, a KÖSZ pedig 160-ért végezte el. A teljes feltárásért a múzeum 4300 forintot kér négyzetméterenként, ha az építő cég átvállalja a földmunkát, akkor 2100-at, és vállalja a raktározást. A KÖSZ-nél ugyanez 6000 forintba került, és a raktározást a múzeumnak adta át.

Olvasóink írták

 • 11. szókratész 2010. július 08. 00:27
  „Az egész huzakodásban a legszomorúbb, hogy maga a lényeg vész el. A z elmúlt évtizedek nagyberuházásos feltárásai közül nem sokat tettek közre e kies hazában a régészeti szakma szabályai szerint: komplett ásatási megfigyelésekkel, tárgyleírásokkal, rajzokkal, fényképekkel, nyomtatásban. Digitálisan meg még annyit se, pedig így még a papír- és a nyomdaköltséget is hozzá lehetett volna tenni a "nyereséghez".
  Tisztelettel:
  "egy kései sirató"”
 • 10. csaklit 2010. július 07. 20:21
  „Kedves Gotthard!

  Én nem magyarázkodtam csak próbáltam "közalkalmazotti" régész szemszögből is elmondani a véleményem.
  Abban viszont igazad van, hogy a megye már évek óta "vadászik" az ásatási pénzekre.
  Az KÖSz - ha normálisan működik - ezt is kitudta volna védeni, mert ugye megyéktől független.
  Jó ötlet volt a KÖSz, csak a megvalósítás és a működés olyan tipikus magyarosra sikerült.”
 • 9. macs 2010. július 07. 18:40
  „Valaki mondja már meg, hogy a cikkben felsorolt összegek milyen tevékenységeket takarnak. Úgyanis nem mindegy.
  A múzeum alkalmazottai miért dolgoznak olcsóbban? Az ő árukban benne van pl. a régész bére?”
 • 8. szlusztvisiak_gotthard 2010. július 07. 17:02
  „Kedves Csaklit! Úgy látom dialektikus viszony alakult ki köztünk, jóllehet mindkettőnknek más a célja vele. Bár nekem nem érdekem, hogy védjem a K.Ö.SZ-t, Te viszont ezzel szemben elkezdesz magyarázkodni.
  Abban igazad van, hogy Dr H.F. ´48-as, és a nyugdíjkorhatárban is. Bár fel tudnék sorolni néhány nevet, akik hasonlóan nagy tudású emberként még sokkal tovább emelte munkájával egy intézmény szakmai színvonalát. Úgy látszik a MFM-nél erre nincs szükség, maradt elég elismert régész szakember náluk.
  A fizetéseket tekintve pedig nem tudok vitatkozni, nem érdemes turkálni mások zsebében. De ha ennyire tisztában vagy a múzeumi tarifákkal, akkor biztos a bérkiegészítésük nagyságát is tudod. Szerintem igen.
  Az eltünt pénzzel kapcsolatban pedig annyit, hogy tudtommal nem került meg, hiába mentették fel a vádlottakat. Viszont akkor miért kellett menni Vörös Gabriellának(?!) és miért pereskednek még mindig Sz. Cs-vel, aki képes volt a múzeum kedvéért akár napi 30 órát is dolgozni...persze metaforikusan ;)
  Mindenesetre ha az Apeh egy kicsit rászállna a múzeumi "ügyletekre", akkor azért sokaknak lennének álmatlan éjszakáik (gondolom házon belül is vannak elégedetlenkedők, akik TÉNYLEG a közalkalmazotti bértábla szerint keresnek, és nem nézik jó szemmel egyes kollégáik "vastagodását").
  A magam részéről ennyi. Nem kívánom tovább boncolgatni a költségeket sem. Sajnos sejtem, hogy érdemben nem fog részesülni a múzeum az ásatási pénzekből. Az újra visszavándorol majd - így vagy úgy - a megyéhez, és a nagypolitika provinciális képviselőihez.”
 • 7. csaklit 2010. július 07. 15:29
  „Ja, és még annyit, hogy alapjában véve téved az aki azt hiszi, hogy a megyei múzeumi lobbi széttudta verni a KÖSz-t. Ehhez kellett az a nagyvállalkozói réteg is, aki évek óta szembesül a régészeti feltárások szükségességével. Először létre hozatták Hiller Úrral a Szakszolgálatot, majd a tavalyi évtől azt látták, hogy a neveltjük szembefordult velük és többet kér mint előtte bárki!!!
  Nem véletlen, hogy egy M43-as bányát sem a KÖSz csinált. A bányavállalkozók, mind otthagyták, mikor kiszámolták, hogy 20-30 százalékkal többe kerül nekik, mint a Múzeumok esetében.
  És azért 100ezer m2 esetében ez nem kevés. Most számolj utána egy autópálya esetében 700 ezer m2 esetében alsó hangon is milliárdos a különbség.”
 • 6. csaklit 2010. július 07. 15:17
  „5. hozzászólás szlusztvisiak_gotthard 2010.07.07. 13:28

  Kedves Gotthard!
  Mind Horváth Ferenc, mind Szabó János József idén tölti be a 62. életévét. Ha utánajársz, akkor látod, hogy aki 1952 előtt született, akkor annak 62 év az öregségi nyugdíjkorhatár. A két régész pedig 1948-as születésű.
  A pénzhajhász mentalitás ellenzéséről pedig annyit, hogy mindketten részt vettek az M5-ös autópálya 1993-2004 közötti régészeti feltárási munkáiban. Amiért ugyanannyi pénzt kaptak, mint a többi részt vevő régész. A különbség a teljesítményben van...
  Az 500 millió extra pénzt nem értem, hiszen ha utánanézel az annyit citált Délmagyar archívumban, akkor arra is találsz utalást, hogy mind a korábbi igazgatót, mind pedig a koordinátort felmentette a bíróság. Jó tudom, egy bírósági felmentés csak jó ügyvéd kérdése, de mégis csak felmentették őket.
  A múzeumi kalkulációból nem maradt ki az "alvállalkozók" jussa... Írd és mondd: ma egy múzeum országosan 3600-4200 Ft/m2-ért szerződik a munkára. Ebben az összegben az elejétől a kiállításig, kiadványig minden benne van még az esetleges alvállakozó díja is! mert ugye alvállakozónak számít a geodéta is, ami kötelező feladat az ásatáson. Ezzel szemben a KÖSZ 6000 Ft/m2 áron szerződik és mivel monopolhelyzetben van - azaz a nagyberuházások alátartoztak - a jóember vele is szerződött. És a KÖSz csak a munka egy részét végezte. Ugyanis a mintegy 2000 Ft-val több összegből nem rendez pl. kiállítást, nem raktároz. Következmény: azért sikerült 3 év alatt ilyen felszereléssel, gépparkkal kiépíteni a KÖSz-t, mert a pénz jelentés részét nem a szakmai munkára költötte.
  És a fizetésekről: nem akarok zsebekben turkálni, de egy múzeumi régész közalkalmazotti bértábla alapján kapja a fizetését (30 év alatt kb. 110ezer Ft/hó) és ehhez jön az általad emlegetett bérkiegészítés ásatás idején (ami a KÖSz óta kevés). Na most a KÖSz kivette alkalmazottait a bértáblából és 170-180 ezer Ft-os fizetést adott nekik, illetve 30 ezres étkezési és üdülési csekket. Persze havonta.
  Ki szórja a pénzt tehát?”
 • 5. szlusztvisiak_gotthard 2010. július 07. 13:28
  „A régészek, akik "áldozatul estek" a múzeumi nagytakarításnak Kürti Béla kivételével még nem érték el a 62-t (Amúgy sem az a nyugdíjkorhatár kedves csaklit!), tehát törvény szerint még aktívak lehetnének, ha nem ellenezték volna azt a pénzhajhász mentalitást, amit a mai vezetés tanúsít a feltárásokat illetően. Ez egyébként kontinuitást mutat Vörös Gabriella idején végzett menedzsmenttel is, amikor is cirka 500 millió extra - tehát nem a feltárásokra költött - adóforint párolgott el a papírtengerben (tessék csak bárkinek utánanézni a Délmagyar archívumában, talán még emlékeznek a botrányokra!).
  Én persze megértem a múzeumi régészeket is, mert nekik vaskos bérkiegészítés jár az ásatások alkalmából, akárcsak a tisztelt Igazgató úrnak, aki ugye szignózza az "ügyleteket" de persze tevőlegesen nem vesz benne részt. És akkor nem beszéltünk még a koordinátorokról (ők is régészek, csak éppen nem mindig azzal vannak elfoglalva...), akik szintén százezres kieget kapnak és 10 milliós(!) terepjárókkal furikáznak.
  A költségekről pedig annyit, hogy a múzeumi kalkulációból "véletlen" kimaradt az alvállalkozók költsége. Tehát máris nincs akkora differencia a két tarifa között. Amúgy pedig a múzeumok mind a feltárásért, mind pedig a raktározásért szépen ki vannak fizetve, tehát nem ingyen végzik azokat.
  A szakmai munkát alátámasztandó pedig elég annyi, hogy az M43-as múzeum által végzett szakaszainak feltárásáról készült kiadvány egy kis füzetecske, néhány képpel, tehát egy ilyen nagy volumenű munkát elég silány módon tudtak le.
  Remélem ezzel a kis szösszenettel sikerült egy kicsit rávilágítanom az "oly jól működő" megyei múzeumi feltárásokra is.”
 • 4. csaklit 2010. július 06. 22:08
  „1. hozzászólás aranka2 2010.07.06. 13:51

  Kedves Aranka! Árulja már el kikre gondol? Ja, hogy azokra akik elérték a 62. évüket!
  Nem gondolja, hogy a fiataloknak kell lehetőséget adni?
  És hogy a Gyuchának igaza lenne? Ugyanazért a munkáért miért kér a KÖSZ 1/3-val több pénzt, mint a megyei múzeumok országszerte? Mikor náluk nincs fizetés és rezsi sem. Hiszen ilyet csak a múzeumokban dolgozók kapnak...
  És mitől fél az Attila? Hogy nincs szakmai munka? Emlékeim szerint az M43-as első szakaszánál a KÖSz alvállalkozója volt a Múzeum, mert a KÖSz nem tudta megcsinálni....”
 • 3. Kiss123 2010. július 06. 16:42
  „Mióta Zombori az igazgató, semmi jó nem történik a szegedi múzeumban!”
 • 2. ancsika34 2010. július 06. 14:14
  „Ezért van késésben a sztráda építés mindig!Minek kell felturni azért a földett hogy utána egy raktárban porosodjanak a leletek.Persze az adófizetők pénzén.”
 • 1. aranka2 2010. július 06. 13:51
  „Zombori úr persze hazudik, ebben az évben küldtek el négy régészt, véletlenül a legtöbb tapasztalattal rendelkezőket.
  Gyuchának meg sajnos igaza van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

27 éves nő akarta levetni magát a Bertalan hídról

Öngyilkos akart lenni egy fiatal nő Szegeden kedd délelőtt; a Bertalan hídról akart leugrani. A nőt a pszichiátriára szállították. Tovább olvasom