Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Visszaköltözött otthonába a Fábián család

Bordány - Kölcsönökből, segítséggel építette újjá bordányi családi házát Fábián Zoltán, akinek Fülöp-szigeteken szolgáló apáca nővére is gyűjtött adományt. A fiatalok éjt nappallá téve dolgoznak. Van, aki azt hitte, meggazdagodtak, ezért kölcsönt kérni ment hozzájuk.
Szerencsétlenül járt a bordányi születésű Fábián Edit Myriam missziós nővér bordányi öccse; a lángok martalékává vált Zoltánék új családi háza – írtuk februárban. Myriam nővér interneten szervezett segítséget a Fülöp-szigetekről, és amikor húsvétra hazajött, segített az öccsééknek takarítani, pénzt gyűjteni.

Minden fillérnek van helye a 38 éves Fábián Zoltán és felesége, Márta portáján, mert évek alatt felépített otthonukkal együtt mindenük odalett egyetlen éjszaka alatt. Szerencséjük a szerencsétlenségben, hogy 10 hónapos kislányukkal, Dorinával és Zoltán édesanyjával épségben kimenekültek a kigyulladt házból. Bella nevű kutyájuk időben jelezte a füstöt.

– Nem derült ki, mi okozta a tüzet. A villanyt be se kötöttük, attól nem lehetett. A szakértő sem tudta megállapítani – idézte fel a történteket tegnap a családfő. A 4 hektáros tanyához tartozó kisház 3 hónap alatt szebb lett, mint volt. Rengeteget dolgoznak a fiatalok.

Hazatérés. Sok híja van a háznak, de már elfoglalták otthonukat Fábiánék. Fotó: Schmidt Andrea
Hazatérés. Sok híja van a háznak, de már elfoglalták otthonukat Fábiánék.
Fotó: Schmidt Andrea

Zoltán kiszámolta: 1 millió forintnyi munkával támogatták a barátaik, ezt kell majd visszasegítenie. Kölcsönökből, a környékbeliek és a püspök adományával még 6 milliót költöttek, hogy megint tető legyen a fejük fölött. Közben a 7 milliós házra 1,9 milliós kártérítést kaptak a biztosítótól, abból adósságokat törlesztettek. Zoltán meséli, olyan szépen haladnak a házzal, hogy akadtak, akik kölcsönt kérni mentek hozzájuk, mert azt hitték, meggazdagodtak.

Egy törött üvegű ablak emlékeztet most a tűz pusztítására Zoltánék régi-új otthonában. Hiányzik még az előtér, a teljes padlóburkolat és a gardrób. Eddig gazdálkodott a család, a krumplitermés hozott is a konyhára. Jelenleg üresek a fóliasátrak, azt mondják, nem éri meg bíbelődni vele. Helyette a pesti nagybani piacra szállítanak bérbe őszibarackot a hét hat napján. Délutánonként Márta pakolja a ládákat, hogy Zoli este 6-kor elindulhasson a furgonnal, és másnap délig túladjon az árun. Vetni is kell lassan a paprikapalántának valót a fóliában. Nem kell újra megvenni a magot 200 ezerért, azt megkímélték a lángok a konyhaszekrényben.

Villámcsapás

A tetszetős kisházat nem kímélik az elemek; az új tetőbe kétszer csapott bele a villám – megúszta a Fábián család kár nélkül. Leszerelték a magasra nyúló antennát és beszereztek egy tűzoltó készüléket.

Olvasóink írták

  • 2. persona 2009. július 02. 20:03
    „a fotós még némi továbbképzésre szorul..:D”
  • 1. SP 2009. július 02. 15:55
    „Hiába a pixel, ha torz a kép.
    A fotózás hőskorában sem engedték meg maguknak a fényképezők ezt az igénytelenséget.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandok: Borbálától Török Sándorig

Szeged - A szegedi sportuszoda nem igazán strand, viszont nagyon korán kinyit. Borbála fiatal, és a szabad ég felé törne. Tovább olvasom