Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Visszaköltöztek a baglyok

Visszaköltöztek a baglyok
Újra gyülekeznek a baglyok a Kemes utcában. A panellakótelepen telente a megye legnagyobb erdeifülesbagoly-populációja verődik össze: van, hogy több mint száz madár gubbaszt az ágakon. Nappal a fákon alszanak, éjszaka pedig innen járnak vadászni.
– Láttátok? Baglyok! – mutatott fel egy Kemes utcai fára egy anyuka vasárnap délelőtt, miközben kutyáját és kislányát sétáltatta. A mi figyelmünket akarta felhívni a szokatlan látványra, ami ezen a környéken viszont nem is annyira furcsa. Lassan egy évtizede, hogy a fülesbaglyok telente birtokba veszik a kis panelutca hatalmas fáit – ide húzódnak be a hideg elől. Hogy miért pont ide, azt csak találgatni lehet. Az biztos, hogy a házak között több fokkal melegebb van, mint városon kívül – ezért látni annyi varjút is ebben az időszakban. Azok a madarak azonban az egész várost ellepik, a fülesbaglyoknak viszont – amelyekből szintén több száz van Szegeden – valahogy ez az utca lett a kedvenc gyülekezőhelye. Igaz, ezen belül szétszórva pihennek a fákon: mi például a Retek utcai oldalon fedeztünk fel vasárnap délelőtt egy alvó csapatot. Olvasónk, Tari Róbert viszont – akinek szerkesztőségünkbe küldött fotójáért 3000 forint jutalmat adunk – a Szilléri sugárút felőli részen örökítette meg őket.
 
Nappal a panelek közötti fákon alszanak a baglyok - ezeket fényképezte le olvasónk. Fotó: Tari Róbert
Nappal a panelek közötti fákon alszanak a baglyok – ezeket fényképezte le olvasónk. Fotó: Tari Róbert


A Kemes utcai az egyik legnagyobb erdeifülesbagoly-csapat a megyében. Van, hogy száz felett van az ott gyülekező egyedek száma – mondta el Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei helyi csoportjának titkára. – Ez egy szélvédett hely, és sok az örökzöld a környéken. Bár sok hasonló jellegű hely van, ezt valahogy megtalálták. Ráadásul megszokták, hogy itt senki nem bántja őket, így láthatóan nyugodtan viselik az ember közelségét is. Rendszeresen fotózzák őket, de olyat is láttam már, amikor teljes óvodás csoportot vittek oda bagolynézőbe.
 
Visszaköltöztek a baglyok. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A védett állatokat főleg nappal lehet látni a fákon, éjszaka vadászni indulnak pockokra, egerekre. Ezeket a városi parkokból, illetve Szeged környékéről szedik össze. Nem mondhatjuk, hogy kifejezetten az utcát és a környéket tisztítják meg a rágcsálókról, viszont ha már kifejezett hasznot nem hoznak, nem is zavarnak túl sokat. Ezek az állatok ugyanis nem hangosak, csak a kicsinyeik költési időben. Ekkorra azonban már jellemzően nem a városokban vannak, tavasszal páronként szétszélednek. – Legjobban a szarkák által épített fészkeket kedvelik, időnként azonban előfordul, hogy egy panellakás erkélyére költöznek be. Olyankor pár hétig zavaróak lehetnek – mondta a szakember.

A Kemes utcát egyébként nem csak a baglyok fedezték fel maguknak: a pár perc alatt, amíg ott voltunk, cinegét, sőt harkályt is láttunk. Utóbbi az egyik panellakás ablaka mellett kopácsolt szorgalmasan. Tokody Béla szerint azonban ez sem meglepő. – Ahol etetik a madarakat, még ennél is nagyobb populációt lehet megfigyelni: pinty, csíz és zöldike is feltűnhet a lakótelepeken.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Trónok harcában is megfordult

A Trónok harcában is megfordult
Pál Attila Nagyéren nőtt fel, az SZTE-n diplomázott történelem-bolgár szakon. Először… Tovább olvasom